- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καθαρά Δευτέρα: Σημαντικές παραβάσεις στην αγορά
Τι διαπιστώνεται από τους πρώτους ελέγχους της Περιφέρειας
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι κλιμακίων των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ενόψει Καθαράς Δευτέρας, εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.
Οι έλεγχοι εστιάζουν στις κατηγορίες εκείνες που παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση τροφίμων λόγω των ημερών και της Καθαρής Δευτέρας και αφορούν στην ποιότητα, την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτουν σημαντικές παραβάσεις. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, μέχρι και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, επιβλήθηκαν πρόστιμα 24 χιλιάδων ευρώ στους συστηματικούς παραβάτες του κέντρου της Αθήνας. Η εικόνα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική καθώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 80% των καταστημάτων.
Με αφορμή τις πρώτες διαπιστώσεις ο Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι αποφασισμένη να πατάξει οριστικά και αμετάκλητα τα φαινόμενα παραβατικότητας στην αγορά, καθώς προτεραιότητα της είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και η εξάλειψη φαινομένων παραεμπορίου.
«Οι παραβάτες θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στη δικαιοσύνη. Αξίζουν ιδιαίτερες ευχαριστήριες στα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας μας τα οποία, παρά τις ελλείψεις προσωπικού και κατάλληλων εργαλείων, εργάζονται καθημερινά προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από περιπτώσεις ακατάλληλων ή αλλοιωμένων τροφίμων».
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, στον Κεντρικό Τομέα, το προηγούμενο διάστημα το κλιμάκιο επικέντρωσε τους ελέγχους σε 90 καταστήματα που έχει διαπιστωθεί μετά από καταγγελίες και παρελθόντες ελέγχους ότι παραβιάζουν το νόμο. Στις περισσότερες από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούν, στις ημερομηνίες λήξης τροφίμων, τις τιμές, τις συνθήκες διατήρησης και συντήρησης των τροφίμων, τη σήμανσή τους και τις πινακίδες αναγραφής των τιμών και της προέλευσης των προϊόντων. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα 24 χιλιάδων ευρώ, ενώ ασκήθηκε και ποινική δίωξη σε κρεοπωλείο της Ομόνοιας, στην οδό Ιουλιανού.
Έλεγχοι και στη Βαρβάκειο
Το πρωί της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου, με το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργο Δημόπουλου, κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων και ελεγκτών της Περιφέρειας Αττικής από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Υγειονομικού ενόψει της Καθαρής Δευτέρας και της περιόδου της Σαρακοστής διενήργησαν ελέγχους στη Βαρβάκειο ιχθυαγορά.
Στην είσοδο της αγοράς, το κλιμάκιο της Περιφέρειας τοποθέτησε μία ζυγαριά, προκειμένου οι καταναλωτές να διαπιστώνουν την ακρίβεια του βάρους των προϊόντων που αγοράζουν, εντοπίζοντας τυχόν προσπάθειες εξαπάτησής τους.
Μέσα και έξω από την αγορά, τα κλιμάκια πραγματοποίησαν ελέγχους σε 90 επιχειρήσεις, (οπωρολαχανοπωλεία, παντοπωλεία, πρατήρια ελαίων, πρατήρια ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων, κ.α.), ζητώντας τα παραστατικά των εμπορευμάτων και τις καταστάσεις των εργαζομένων. Επιπλέον διερεύνησαν τις συνθήκες υγιεινής και πώλησης των αλιευμάτων, ενώ όπου χρειάστηκε -σε ελάχιστες περιπτώσεις- έγιναν συστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα ιχθυοπωλείο ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του κανονισμού υγειονομικών διατάξεων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο υπουργός Υγείας
Προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις σε σπίτια από γιατρούς και νοσηλευτές των ΚΟΜΥ
Τι είπε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος
Προβλέπεται αύξηση έως 95% στους μισθούς Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών
«Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ, θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση μαζί της»
Όσα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
«Αν κάποιος κρύβεται και δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος
Η συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη
Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όλες οι αλλαγές
Όταν οι πρώην σύντροφοι θυμούνται τι πίστευαν για τον αρχηγό τους, αφού έχουν ήδη αποχωρήσει
Όσα είχε αναφέρει σε επιστολή της
Τι έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Σε δύο φάσεις η νέα επέκταση, όλο το χρονοδιάγραμμα
The horror, the horror...
Τι σηματοδοτεί η επιλογή του για τη θέση
Περίπου 700.000 σπίτια παραμένουν κλειστά και μια αγορά που μοιάζει να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.