- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΚΤ σε τράπεζες: Εφαρμόστε τα σχέδια σας για το Brexit
Πώς θα περιοριστούν οι πιθανές πηγές έντασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να εφαρμόσουν άμεσα τα σχέδια τους για το Brexit.
Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα εμφανίζεται η ΕΚΤ μετά την αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλώντας ταυτόχρονα τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή των σχεδίων τους για το Brexit.
Η ΕΚΤ με ανακοίνωση της εξέφρασε την λύπη της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζοντας ωστόσο την κύρωση της συμφωνίας σχετικά με την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ: «Με μεγάλη λύπη παρακολουθούμε την αποχώρηση των Βρετανών φίλων μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η συμφωνία, όμως, θα θέσει τις βάσεις για μια εύτακτη αποχώρηση η οποία δεν θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Θα εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η αναστάτωση που θα προκαλέσει το Brexit θα είναι η ελάχιστη δυνατή για τους πολίτες, τους εργοδότες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στη ζώνη του ευρώ και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.»
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
● Η ΕΚΤ και η Bank of England ενεργοποίησαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων τον Μάρτιο του 2019 μέσω της οποίας η Bank of England προσφέρεται να δανείζει ευρώ στις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου σε εβδομαδιαία βάση. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, το Ευρωσύστημα θα είναι έτοιμο να δανείσει λίρες Αγγλίας σε τράπεζες της ζώνης του ευρώ αν προκύψει ανάγκη. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν πιθανές πηγές έντασης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
● Στο πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας, η ΕΚΤ διεκπεραίωσε περίπου 25 διαδικασίες αδειοδότησης για τράπεζες που θα μετεγκατασταθούν στη ζώνη του ευρώ και αξιολόγησε σχέδια για το Brexit 42 τραπεζών της ζώνης του ευρώ οι οποίες θα διατηρήσουν τα υποκαταστήματά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ. Προσδοκία της ΕΚΤ είναι ότι οι τράπεζες θα εφαρμόσουν τα σχέδια τους σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο παρελθόν.
● Η ΕΚΤ και οι αντισυμβαλλόμενοί της στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Για τον σκοπό αυτό, συμφώνησαν να υπογράψουν μνημόνιο συνεννόησης που θα επιτρέπει στις εποπτικές αρχές να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζουν την εποπτεία των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων.
● Η Bank of England θα αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών. Το μερίδιο της Bank of England στο εγγεγραμμένο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο ανέρχεται επί του παρόντος σε 14,3%, θα ανακατανεμηθεί τόσο στις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ όσο και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Ποιοι κόβονται λόγω εισοδήματος
Η στενή συνεργάτιδα της Μαρίας Καρυστιανού υποστήριξε ότι άλλαξαν συντονισμένα ομάδες υποστηρικτών στα social media
Τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ζητήματα της πόλης
«Έχουμε χρέος να ενισχύουμε τα νησιά με κάθε δυνατό μέσο», το μήνυμα Κικίλια
Πώς έφθασαν στην απόφαση να αποχωρήσουν
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές
«Ήταν φτιαγμένος από το σπάνιο μέταλλο μίας άλλης εποχής»
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών για να αποχαιρετήσει το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας
Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη μειώσει τις προβλέψεις της για τη φετινή συγκομιδή πολλών καλλιεργειών.
Η εξόδιος ακολουθία αναμένεται να τελεστεί στις 12 το μεσημέρι
«Είναι κόμμα μελών και αξιών» είπε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Συγχαρητήρια του ΠτΔ σε όσους συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στο Βαρέζε της Ιταλίας
Σκληρή απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας προς το ΠΑΣΟΚ για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Η συμβουλή στους νέους πολιτικούς
«Όπου και να σταθούμε αυτές τις ημέρες η Ελλάδα μάς πληγώνει», αναφέρει σε ανάρτησή του
Για Κυκλάδες, Κρήτη και Σαρωνικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.