Πολιτικη & Οικονομια

Η απόλυτη βία

Να συμφωνήσουμε ότι ο Βγενόπουλος πολιτικολογεί πάνω στις τραγικές σορούς; Να συμφωνήσουμε.

114836-643692.gif
Μισέλ Φάις
ΤΕΥΧΟΣ 301
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6114-14172.jpg

Να συμφωνήσουμε ότι ο Βγενόπουλος πολιτικολογεί πάνω στις τραγικές σορούς; Να συμφωνήσουμε. Να συμφωνήσουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας στην τράπεζα ήταν ανεπαρκή; Να συμφωνήσουμε. Πού καταλήγουμε; Ότι οι τρεις «απεργοσπάστες» αυτοκτόνησαν με τη μέθοδο καμινάδα;

Η Παρασκευή, η Αγγελική κι ο Επαμεινώνδας (όπως, πριν λίγο καιρό, ο 15χρονος Αφγανός) δεν υπήρξαν θύματα μόνο ακραίας βίας, υπήρξαν και θύματα της επιλεκτικής αριστερής ερμηνείας περί βίας. Η Αριστερά για άλλη μια φορά έπαθε -πλην τμημάτων της και μεμονωμένων φωνών, εντός κι εκτός Βουλής- ιδεολογικό γλωσσοδέτη. Ο αδιανόητος χαμός των τριών νέων εργαζόμενων αποδόθηκε, κατά το «επαναστατικό» δοκούν, στην εργοδοτική αναλγησία, σε προβοκάτσια ή, επί τω εσχατολογικότερω, καταχωρίσθηκε ως απώλεια της πιο μαζικής μεταπολιτευτικής διαδήλωσης.

Εξίσου ανατριχιαστική όμως, με την ταλιμπανική επιδρομή στο κτήριο της Μarfin (που προκάλεσε δείγματα αυτοκριτικής και στον αντιεξουσιαστικό χώρο), είναι και η αντίδραση κάποιων διαδηλωτών που εμπόδιζαν το πυροσβεστικό όχημα να πλησιάσει στο σημείο της φωτιάς ή που χλεύαζαν τους «καρβουνιασμένους» επιζώντες στα μπαλκόνια.

    

Όσον αφορά τη χουλιγκανοποίηση της οργής («να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή») ο μόνος που ενδέχεται να αναγεννηθεί από τις «στάχτες» των πρώην Ανακτόρων, είναι ο νεοέλληνας Μπερλουσκόνι, ο οποίος και θα μπουρδελοποιήσει πλήρως το δημόσιο βίο.

Πριν από την ενδεχόμενη χρεοκοπία (και από το ΔΝΤ) έχει προηγηθεί η χρεοκοπία στοιχειωδών συλλογικών νοημάτων – κι αυτή την χρεοκοπία αποφεύγουμε να την κοιτάξουμε κατάματα, ίσως γιατί αυτή η χρεωκοπία, η χρεωκοπία νοήματος, είναι η απόλυτη βία. Τυφλή ευμάρεια, τυφλή διαφθορά, τυφλά ιδεολογήματα, τυφλή βία. Το κουβάρι του τόπου. Σήμερα ουδείς δικαιούται να πέφτει από τα σύννεφα και να το παίζει άμωμος. Η μεταδικτατορική κουλτούρα του όλα ή τίποτα, αφού μας επιδαψίλευσε ένα πελώριο τίποτα κατέβασε ρολά. Αν είναι βέβαιο ότι η δεύτερη μεταπολίτευση θα μας καταστήσει φτωχότερους, εξίσου βέβαιο είναι ότι θα μας ενηλικιώσει βιαίως.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Jean Birnbaum
Jean Birnbaum: Η δύναμη του να είσαι δίκαιος. Πώς να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να κάνουμε τα παλιά λάθη

Ο Birnbaum απορεί μπροστά στην άγνοια και στην αγνόηση του «αιματηρού 20ού αιώνα»· μπροστά στο ότι η αριστερά είναι έτοιμη να επαναλάβει τα ίδια λάθη, τις ίδιες φρικαλεότητες.

Πολιτικές τάσεις
Πολιτικές τάσεις: Ο ανησυχητικός κατακερματισμός της αντιπολίτευσης

Καλές οι ψεκασμένες θεωρίες, καλύτερες οι ελπίδες για μια αγνώστου προελεύσεως αλλαγή, ισχυρός και πάλι ο αντισυστημισμός, αλλά πρέπει αυτή χώρα και να κυβερνηθεί

Πάνος Τσακλόγλου
Πάνος Τσακλόγλου: «Ουσιαστικά, το πιστοποιητικό γέννησης της ελληνικής κρίσης δεν γράφει 2010, γράφει 2001»

Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα

7 θέματα που πρέπει να μπουν σε δημόσια διαβούλευση μετά το δικαίωμα στην άμβλωση
7 θέματα που πρέπει να μπουν σε δημόσια διαβούλευση μετά το δικαίωμα στην άμβλωση

Υπάρχουν και άλλα θέματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε με δημοψηφίσματα σε μια διαρκή γιορτή της άμεσης δημοκρατίας

Ολομέλεια Βουλής
Βουλή: Live η συζήτηση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το αγροτικό

Αίτημα να προηγηθεί ψηφοφορία επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή εθνικού διαλόγου με την συγκρότηση και σύσταση εθνικής επιτροπής Αγροτικής Παραγωγής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY