Πολιτικη & Οικονομια

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Νετανιάχου για ασφάλεια και φυσικό αέριο

Πώς η Ελλάδα προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες με τον αγωγό EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου/ © ΓτΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία για φυσικό αέριο και ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες.

Κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες οδήγησε στην υπέρβαση των προβλημάτων που καθυστερούσαν τον EastMed, με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Ιταλία να συμφωνούν να προχωρήσει άμεσα ο αγωγός φυσικού αερίου και οι υπογραφές να πέσουν στην Αθήνα στις αρχές του 2020. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης τόνισε με νόημα πως ο EastMed θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Πληροφορίες που επικαλείται το hellasjournal αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε οι υπογραφές να πέσουν πριν από την 5η Ιανουαρίου, ημέρα αναχώρησης του πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου.

«Υπάρχουν όντως σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή που μιλάμε διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο για υπογραφή αυτής της διακρατικής συμφωνίας. Ενδεχομένως πολύ νωρίς το 2020 να έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις» δήλωσε για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive. Και πρόσθεσε: «Μόλις είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι, θα γίνει αυτό επίσημα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ