- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Bloomberg: Κορυφαίο φέτος στον κόσμο το Χρηματιστήριο Αθηνών
Η δυναμική για την Ελλάδα επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές το καλοκαίρι
Χρηματιστήριο Αθηνών, το χρηματιστήριο με την κορυφαία απόδοση στον κόσμο φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Κορυφαίο χρηματιστήριο στον κόσμο είναι φέτος το ελληνικό, με τον δείκτη του να έχει αυξηθεί -από χαμηλή βάση- κατά 45%, μετά από μία δεκαετία κρίσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Καθώς οι ελληνικές μετοχές ανακάμπτουν, οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορεί να αρχίσουν να κοιτάζουν την ελληνική αγορά ξανά, σημειώνει, προσθέτοντας ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για το ερχόμενο έτος, ιδιαίτερα αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται.
Η δυναμική για την Ελλάδα επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον George Lagarias, επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars Financial Planning, καθώς η νέα κυβέρνηση έδειξε τη βούλησή της να εφαρμόσει ένα πακέτο φορολογικών μειώσεων και φιλικών για τις επιχειρήσεις πολιτικών. Αυτό έχει περιορίσει εν μέρει την έκπτωση με την οποία διαπραγματευόταν τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο. «Το κλειδί για το ξεκλείδωμα επιπλέον αξίας στις ελληνικές μετοχές είναι η αγορά ομολόγων», δηλώνει ο Lagarias, με τα σημερινά επίπεδα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps,CDS) να δείχνουν ότι αλλάζει η αντίληψη και η χώρα δεν θεωρείται πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης. Ανοίγει, επίσης, την πόρτα για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που είναι συνήθως καταλύτης για μία ευρύτερη άνοδο των τιμών των στοιχείων ενεργητικού, προσθέτει ο Lagarias. Υπάρχει ακόμη αρκετή μεταρρυθμιστική δουλειά να γίνει για να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αλλά αν συνεχισθεί αυτή η τάση, θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική των ελληνικών μετοχών το 2020, σημειώνει.
«Η Ελλάδα παραμένει ένα γλυκό ορεκτικό για εμάς», δηλώνει ο Emiel Van DenHeiligenberg, επικεφαλής της κατανομής στοιχείων ενεργητικού της Legal & General Investment Management. Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου λέει ότι παρότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, υπάρχουν ακόμη αρκετά θετικά στοιχεία που πρόκειται να έρθουν από την ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα, ο δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα είναι σχεδόν ο μόνος στην Ευρώπη πάνω από τις 50 μονάδες, υποδηλώνοντας οικονομική ανάπτυξη. Έδειξε αντοχές στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθοδηγούμενος από εγχώριους παράγοντες, ιδιαίτερα τη βελτίωση του κλίματος γύρω από τη νέα κυβέρνηση, αναφέρει. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να βελτιώνεται όλο το έτος, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο δεκαετιών. Ο Van Den Heiligenberg βλέπει πολλά θετικά στο μέτωπο του χρέους, αναφέροντας ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει κοντά στο μηδέν, καθώς και τις χαμηλές αποπληρωμές χρέους τα επόμενα τρίμηνα. «Καθώς οι πιστωτικοί δείκτες της χώρας βελτιώνονται, υπάρχει μία όλο και πιο ρεαλιστική πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε ΒΒΒ και θα γίνει επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ», σημειώνει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου.
Οι αναλυτές της Bank of America ξανάρχισαν την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών στο τέλος Οκτωβρίου, βασίζοντας το επιχείρημα για τις επενδύσεις τους σε ένα απλό ερώτημα: Μπορεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα (σε εύλογο χρονικό διάστημα) χωρίς κεφαλαιακή ένεση; Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, σημείωναν αναλυτές, αναφέροντας τη ρευστότητα, τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων. Το κρατικό πρόγραμμα στήριξης «Ηρακλής» μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά παραμένουν συνολικά επιφυλακτικοί, καθώς εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.