- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, περιέγραψε το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες. Το μοντέλο της Εσθονίας, το επικρατέστερο.
Για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την έκδοση νέων ταυτοτήτων εντός του 2021, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Επισήμανε πως ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Εσθονία, όπου οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».
«Η κεντρική ιδέα είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.
Για παράδειγμα, όπως είπε, μια από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων μπορεί να είναι να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ.
Διευκρίνισε ότι η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά «ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας, είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου».
«Θα γίνει και εδώ», διαβεβαίωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.
Δεν διευκρίνισε πόσο θα κοστίσει στους πολίτες η αλλαγή των ταυτοτήτων και εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς αξιολογούνται τα προγράμματα Μητσοτάκη, EΛ.Α.Σ και Ανδρουλάκη
Στις 3,2 μονάδες πλησιάζει το ΠΑΣΟΚ τον Τσίπρα
Ο Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασε τη διεθνή διάσκεψη για το Διάστημα και κάλεσε πρώτο στο βήμα τον πρωθυπουργό
Τι είπε για φορολόγηση των πλουσίων, εξωτερική πολιτική και ΠΑΣΟΚ
Τι ανέφερε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα μετά τις αντιδράσεις
Όσα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η ισχύς των εξοπλισμών και ο κίνδυνος να χαθεί ο δρόμος του διαλόγου
Ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος τόνισε ότι στόχος είναι oι πολύ μεγάλες περιουσίες
Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε άμεση ενίσχυση - Μείωση αναμονών στα χειρουργεία και πλήρης ψηφιοποίηση της λίστας
Η αναφορά στη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα
Οι δηλώσεις για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
«Οι αριθμοί είναι χρήσιμοι μόνο όταν τους χρησιμοποιούμε για να καταλάβουμε και να ερμηνεύσουμε την πραγματικότητα - όχι για να την παρερμηνεύσουμε» σημειώνει
«Δεν το είχα στο πρόγραμμα, αλλά...», έγραψε ο πρωθυπουργός
Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και οι θεματικές
«Η είδηση αυτή εξηγεί από μόνη της γιατί πρόχειρες ιδέες, όπως η πατριωτική εισφορά του κ. Τσίπρα, δεν έχουν καμία τύχη στον σημερινό κόσμο»
Mε αφορμή με την υπόθεση Novartis
Η ανάθεση έγινε μέσα από ανοικτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επίσημη ανακοίνωση συστράτευσης
Έξι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ορίζοντα τριετίας
Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.