Πολιτικη & Οικονομια

Κατασχέσεις για όσους δεν μπουν στις 120 δόσεις

Ρύθμισε τα χρέη για τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εφορία
Εφορία © INTIMENEWS / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Έρχεται τσουνάμι κατασχέσεων για τους οφειλέτες στο Δημόσιο, που δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Για «τσουνάμι» κατασχέσεων απειλεί και προειδοποιεί η εφορία μετά τη λήξη της ρύθμισης για τις 120 δόσεις. Η ολιγοήμερη παράταση, έως τις 7 Οκτωβρίου, έδωσε λίγο ακόμη χρονικό περιθώριο σε όσους οφειλέτες δεν μπήκαν στη ρύθμιση, προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και εισοδημάτων, αλλά και τον πλειστηριασμό ακινήτων.

Άλλωστε, ήδη, πριν από την ανακοίνωση για παράταση, πολλοί φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη έως το 2017, έχουν ήδη λάβει e-mail από την ΑΑΔΕ με το οποίο προειδοποιούνται για κατασχέσεις αν δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής του συστήματος TAXISnet.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων προβλέπει, για τους οφειλέτες που εντάσσονται σε αυτήν, αναστολή των ήδη υφιστάμενων δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών και παύση των κατασχέσεων ποσών από τα υπόλοιπα των λογαριασμών.

Από τη στιγμή που εγκριθεί η υπαγωγή του φορολογούμενου στη ρύθμιση κι έχει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο, τότε θα μπορούν πλέον να κινεί ελεύθερα τους λογαριασμούς του, καθώς οι δεσμεύσεις θα αρθούν και οι κατασχέσεις στα υπόλοιπα των λογαριασμών τους θα σταματήσουν.

Υπενθυμίζεται πως στη ρύθμιση το επιτόκιο με το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επί των ποσών των ρυθμιζόμενων οφειλών είναι στο 3%, ενώ το ποσό της ελάχιστης καταβλητέας μηνιαίας δόσης ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Τι θα πάθουν όσοι δεν υπαχθούν στη ρύθμιση

Όσοι δεν υπαχθούν στη ρύθμιση:

  • Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους.
  • Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ.
  • Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα αναζητήσει ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.
  • Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Πόσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου είχαν ενταχθεί 384.402 φορολογούμενοι και ρύθμισαν χρέη 3,3 δισ. ευρώ (2,4 δισ. αρχική οφειλή και προσαυξήσεις 898 εκατ. ευρώ).

Μέχρι την Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπέρασαν και τις 500.000.

Σε τέτοια περίπτωση, μέσα στο σαββατοκύριακο πρέπει να υποβάλλονταν πάνω και από 50.000 αιτήσεις την ημέρα.

Ωστόσο, συμμετοχή 400.000 – 500.000 από τους 4,091 εκατομμύρια οφειλέτες, σημαίνει αυτομάτως πως σχεδόν 9 στους 10 δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να υπαχθούν στην άκρως ευνοϊκή δυνατότητα να πληρώνουν σε έως 120 δόσεις με επιτόκιο μόλις 3% και από 20 ευρώ το μήνα τα χρέη τους, χωρίς τον φόβο της κατάσχεσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.