- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέτσας: Ο Μητσοτάκης ανέλαβε να επανασυστήσει την Ελλάδα
«Η Ελλάδα, πλέον, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση»
Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά την αποστολή να επανασυστήσει την πατρίδα μας στον κόσμο, δηλώνει ο Στέλιος Πέτσας.
«Από το κλίμα που υπήρξε και τα μηνύματα που πήραμε, μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι. Η Ελλάδα, πλέον, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που αλλάζει σελίδα στο εσωτερικό και συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στο εξωτερικό», τονίζει ο Στέλιος Πέτσας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά την αποστολή να επανασυστήσει την πατρίδα μας στον κόσμο, ότι προβάλλει μια χώρα στην οποία αξίζει να ζει και να επενδύει κανείς, μια χώρα που διεκδικεί ρόλο στην Ευρώπη και στον κόσμο και μπορεί να ονειρεύεται ξανά.
Ειδικά για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι το κλίμα ήταν καλό, αλλά απαιτούνται πράξεις για την επιβεβαίωσή του και επ'αυτού σημειώνει πως πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να γίνει χωρίς προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες από την τουρκική πλευρά, ενώ αναφέρεται και στη μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
Ερωτηθείς ποια ρύθμιση από αυτές που θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό για το 2020 θα φέρει χαμόγελα στους πολίτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεχωρίζει τη μείωση των φόρων και ειδικά τη θέσπιση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή 9%, αντί του 22% που είναι σήμερα για τα εισοδήματα μέχρι 10 χιλ. ευρώ.
Παράλληλα λέει ότι θα ισχύσει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ. και συγκεκριμένα η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% (για τη χρήση του 2019), η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και η προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, τα φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής, ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και κράνη, καθώς και ο μειωμένος φόρος 10% για νέα αγροτικά σχήματα.
Επιπλέον δηλώνει πως είναι δεδομένη η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και «ασφαλώς θα κινηθούμε με τρόπο που θα εξασφαλίζεται αυτό και το 2020». Όσο για το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, υπογραμμίζει πως βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης. «Δεσμευτήκαμε προεκλογικά να εργαστούμε με συγκροτημένο σχέδιο, ώστε να υπάρξει σχετική συμφωνία μέσα στο 2020 και να εφαρμοστεί στον Προϋπολογισμό του 2021. Και είναι, πλέον, φανερό, από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα βρίσκεται επισήμως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας», τονίζει.
Απαντώντας επίσης στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει έμμεσος τρόπος μείωσης του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, αν υπάρξει ενσωμάτωση των κερδών από τα ομόλογα (SMP & ANFA) στα έσοδα του νέου Προϋπολογισμού, ο κ. Πέτσας λέει πως «έχει τεθεί το ζήτημα των ANFAs και SMPs στο Euroworking Group από τον εκπρόσωπό μας και στο Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών. Ο σχεδιασμός μας προχωράει και περιμένουμε θετικές εξελίξεις».
Παράλληλα σημειώνει πως στην περίπτωση που βρεθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των οικονομικά ασθενέστερων. «Αποτελεί, άλλωστε, κύρια προτεραιότητα του πρωθυπουργού η σταδιακή απαλλαγή νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα βάρη της υπερφορολόγησης» επισημαίνει, ενώ για τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες σημειώνει πως «στόχος μας είναι να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του χθες και να μην δημιουργούνται άλλες», καθώς εξηγεί πως «είναι, άλλωστε, ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και τόνωσης της ρευστότητας».
Επιπλέον εκτιμά πως το μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής και το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο θα οδηγήσει σε ισχυρότερη ανάπτυξη ενώ τοποθετείται και για τον εκλογικό νόμο. Επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και πως ένα κόμμα με ποσοστό γύρω στο 40% θα πρέπει να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη, σταθερή κυβέρνηση.
«Με βάση αυτό τον γνώμονα θα κινηθούμε στις συζητήσεις και με τα άλλα κόμματα. Δεν έχει εξεταστεί από την κυβέρνηση θέμα αλλαγής του ορίου του 3%», προσθέτει ενώ ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση θέλει ένα νόμο ευρείας αποδοχής καθώς διαφορετικά «είναι προφανές ότι η χώρα -εξαιτίας των μεθοδεύσεων ΣΥΡΙΖΑ- θα συρθεί σε διπλές εκλογές στο τέλος της τετραετίας». Γι' αυτό το θέμα λέει, επίσης, ότι «αυτό που εξετάζεται είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου όπως ήδη ορίζει το Σύνταγμα».
Τέλος σχετικά με την υπόθεση της Novartis, ο κ. Πέτσας λέει ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και η Βουλή τη δική της. «Εν προκειμένω, αρμόδια να αποφασίσει είναι η Βουλή μέσω της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία θα εξετάσει τα στοιχεία και θα καταθέσει σχετικό πόρισμα στην Ολομέλεια, για να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους», συμπληρώνει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ανάκληση της απόφασης του Αρείου Πάγου
Πιλοτική επαναφορά στην κυκλοφορία με αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή
«Ο μόνος που μοιάζει να έχει το θάρρος να μάθει είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»
Η ημερομηνία που πληρώνεται η δεύτερη δόση
Ποιες είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες
«Δεν νοείται α λα καρτ απόδοση Δικαιοσύνης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Η μηχανή έκανε φασαρία και οι δηλώσεις των δικηγόρων ακούγονταν μόλις και μετά βίας
Εντυπωσιακή ανταπόκριση για το πρόγραμμα φροντίδας βρεφών και νηπίων - Άνοιξε η πλατφόρμα
Ο διάλογος για την κατάργηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο μοιάζει πολύ με τον διάλογο για τις κάμερες
«Η πολιτική έχει νόημα μόνο αν αφήνει ένα αποτύπωμα» αναφέρει ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Τον πρωθυπουργό συνόδευε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Η εξομολόγηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας για τα ευρήματα που βρέθηκαν σε πρόσφατο έλεγχο
Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από τα 25 ευρώ και φτάνει ακόμα και τα 60
Το σχόλιο του Κώστα Τσουκαλά για την ανοιχτή επιστολή πέντε βουλευτών της Πειραιώς
Στη λίστα των 6 υποψηφίων ευρωβουλευτών με την μεγαλύτερη προσφορά στον τομέα της Υγείας
Πάνω από 40 ευρώ η παραγγελία για μια οικογένεια στο σουβλατζίδικο
Από την κρίση στην ανάπτυξη
«Υπάρχουν πράγματα στην πορεία των επτά χρόνων που χρήζουν διόρθωσης» σημείωσε ο βουλευτής
Πότε θα δουν οι οδηγοί τις πρώτες ανατιμήσεις στην αντλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.