- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Κίνημα Αλλαγής υπέρ της ψήφου των αποδήμων
Τα βασικά σημεία της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής
Υπέρ της ψήφου των αποδήμων το Κίνημα Αλλαγής. Ανακοίνωσε τις προτάσεις του.
Το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε τις προτάσεις του με τις οποίες τάσσεται υπέρ της ψήφου των απόδημων. Όπως αναφέρει προβλέπεται από την Αναθεώρηση του 2001, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, να ψηφίζουν οι απόδημοι και γι’ αυτό «είναι απαραίτητο ΤΩΡΑ να ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη και να ψηφισθεί ο Νόμος που θα καθιστά δυνατή την συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού».
Επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις η ψήφιση αυτού του νόμου απαιτεί μια πλειοψηφία 200 βουλευτών. Κι άρα είναι απαραίτητη η διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων και η διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία.
Βασικά σημεία της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής είναι:
-Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια.
-Για την συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, απαιτείται η «επικαιροποίηση» της εγγραφής τους, με σχετική δήλωσή τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
-Η συμμετοχή τους θα εκφράζεται με επιστολική ψήφο, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
-Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών
-Η πραγματική εκπροσώπηση των απόδημων εξασφαλίζεται με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων.
Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.
Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής «μια τέτοια ρύθμιση δεν συνιστά "παραχώρηση" προς τους απόδημους Έλληνες, αλλά πρόκειται για καθήκον και υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας απέναντί τους, και γι' αυτό δεν είναι νοητή, ούτε μπορεί να στηρίζεται σε μικροκομματικά κριτήρια, περαιτέρω καθυστέρηση».
Το Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις του επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των απόδημων στις βουλευτικές εκλογές, την πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες της ψηφοφορίας, την εκπροσώπησή τους ως διακριτής κατηγορίας στη Βουλή, μέσω βουλευτών που θα εκλέγονται και θα εκπροσωπούν τους ίδιους τους απόδημους.
«Δυστυχώς ως τώρα η μεν ΝΔ δεν έθεσε σε διαβούλευση τις προτάσεις της και περιορίζεται σε διαρροές που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα προτείνει την εκλογή βουλευτών εκ των απόδημων.
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ κάνει μέγα πολιτικό και θεσμικό σφάλμα, που πιθανότατα δεν είναι τυχαίο, με τον μη συνυπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.
Προσθέτει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παραβιάζει έτσι απόλυτα την συνταγματική αρχή της ισοτιμίας της ψήφου και αντιμετωπίζει τους απόδημους Έλληνες ως πολίτες β' κατηγορίας.
Δηλώνει ανοικτό σε διάλογο για τη διαμόρφωση μιας τεκμηριωμένης πρότασης που μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα και να συμβάλλει στην επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας και να αποδώσει στους αποδήμους τα συνταγματικά τους δικαιώματα.
Επίσης θα συζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο με τους εκτός Επικράτειας Έλληνες τη θέση του για τη συμμετοχή τους στις εκλογές θυμίζοντας ότι η παράταξη πήρε εγκαίρως την πρωτοβουλία, ώστε αυτό το πάγιο αίτημα της ομογένειας (όπως και αυτό της ψήφου και της δημιουργίας του ΣΑΕ) να θωρακιστεί συνταγματικά και, τώρα, να γίνει πράξη.
«Εδώ κρινόμαστε όλοι κι όλες οι πολιτικές δυνάμεις», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι παρεμβάσεις για πιο άνετες μετακινήσεις - Έργα αναβάθμισης σε Μετρό, Ηλεκτρικό και συρμούς
Η υπουργός Εργασίας ανοίγει τα χαρτιά της στην εκπομπή Face 2 Face - Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη
«Η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να διαμορφώσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα»
Δεν θυμάμαι τόσα στελέχη να τινάζουν στον αέρα τα κόμματά τους με αντάλλαγμα μια θέση σε ένα κόμμα στο οποίο για τους περισσότερους ο ρόλος τους θα είναι αυτός των παιδιών για τα θελήματα
Το πρόγραμμα απασχόλησης επεκτείνεται για πρώτη φορά και στις Περιφέρειες
«Ανησυχία για πιθανή αλλαγή στρατηγικής της Χαμάς» σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Κυριαρχία των κινεζικών πλατφορμών χαμηλού κόστους - Επιβολή τέλους από τον Ιούλιο
«Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στο πολιτικό σκηνικό με το σύνολο των πεπραγμένων του» σημείωσε
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής
Στο έκτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό»
Ενώ υπενθύμισε τη ρύθμιση για την προσωπική διαφορά που αφορά περισσότερους από 630.000 συνταξιούχους
«Τον μισθό μια χαρά τον εισέπραττε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Στο 2ο Συνέδριο «Ελλάδα 2030», ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας
Αυξημένος ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν να κλείνουν ραντεβού μέσω του νέου συστήματος
Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας προς το πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα πρεσβυγενή πατριαρχεία
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκλείει το σενάριο του «μοναχικού λύκου» στην Κρήτη
Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου
Αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε για διακοπές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.