- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι πραγματικοί αντίπαλοι του Μητσοτάκη
Η ηγεμονία του στη ΝΔ δεν σημαίνει ότι εξάλειψε και τις παθογένειες που τη χαρακτήριζαν
Ο πραγματικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι η παρωχημένη αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αλλά οι παλιές, δεξιές, συντηρητικές αντιλήψεις.
Πολύς λόγος γίνεται, μετά τις εκλογές, για τα χαρακτηριστικά της αποκαλούμενης «νέας εποχής». Αν και είναι νωρίς για την αποκρυστάλλωσή τους, φαίνεται καθαρά πως η εγχώρια πολιτική αναζητά καινούργιους δρόμους. Καίριο ζήτημα δεν συνιστά μόνο η κυβερνητική μεταβολή. Αλλά και το τέλος μιας φορτισμένης δεκαετίας. Η βαριά ατμόσφαιρα της προηγούμενης ταραχώδους περιόδου υποχώρησε. Τα απομεινάρια της βρίσκονται σε αποδρομή. Η οξύτητα, η πόλωση, η εχθροπάθεια, η μισαλλοδοξία αμβλύνθηκαν αισθητά. Η κάλπη της 7ης Ιουλίου το επιβεβαίωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμφίβολα εισέπραξε τη φθορά των κυβερνώντων. Η επιτυχία του, όμως, οφείλεται στο ότι ήταν σε αρμονία με το κυρίαρχο κλίμα. Η μετριοπάθεια, η ποιότητα, η σύνεση, ο πραγματισμός του δημιούργησαν τις γέφυρες για την επικοινωνία του με ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας. Το κεντρώο προφίλ του, σε συνδυασμό με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, συνέβαλαν στην κυριαρχία του. Αποφεύγοντας να καλλιεργήσει υπέρμετρες προσδοκίες, μπόρεσε να εναρμονιστεί με ένα εκλογικό σώμα, το οποίο ήθελε να αφήσει πίσω του την ένταση και τις ανεδαφικές διακηρύξεις. Η μετεκλογική υπεροχή του πρωθυπουργού το πιστοποιεί. Τα πλεονεκτήματά του εξακολουθούν να αποτελούν ισχυρό όπλο έναντι των αντιπάλων του.
Άλλωστε, η αντιπολίτευση είναι σε διάσταση με τη νέα εποχή. Παγιδευμένη σε παρωχημένα στερεότυπα, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες. Στην ουσία, εκπροσωπεί την «παλαιά Ελλάδα», όπως εύστοχα έγραψε ο Φώτης Γεωργελές σε πρόσφατο άρθρο του. Ο λόγος, αλλά και η εικόνα της, αποπνέουν παρελθόν. Η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ με τις απαξιωμένες συνδικαλιστικές ελίτ επιτείνει το χάσμα τους με την πλειονότητα των πολιτών. Η καταγγελτική τους ρητορεία αποδεικνύεται άσφαιρη. Το χειρότερο, τους καθιστά συνηγόρους ενός αντιπαραγωγικού, αντιαναπτυξιακού και παρασιτικού συστήματος.
Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, πολιτευόμενες εκτός οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, δεν αντιλαμβάνονται το αυτονόητο: Οι μάχες χαρακωμάτων ευνοούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του επιτρέπουν να εμφανίζεται ως φορέας νέων ιδεών. Η επαγγελία του για αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος, προτάσσοντας το ζήτημα των επενδύσεων, βρίσκει ανταπόκριση σε ευρείες δυνάμεις και ιδιαίτερα στις δυναμικές κοινωνικές κατηγορίες. Έτσι ερμηνεύεται και η πολιτική του κυριαρχία στον κεντρώο χώρο. Η σχέση που απέκτησε με αυτόν του προσδίδει πλεονέκτημα. Επιπλέον, οι ανταγωνιστές του –ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ- επιδιδόμενοι σε μια ανεπίκαιρη και άγονη αριστεροσύνη, του αφήνουν το πεδίο ελεύθερο.
Το πρόβλημα, ωστόσο, του Κυριάκου Μητσοτάκη πηγάζει από το εσωτερικό του κόμματός του. Η ηγεμονία του στη ΝΔ δεν σημαίνει ότι εξάλειψε και τις παθογένειες που τη χαρακτήριζαν. Ο συντηρητικός της πυρήνας παραμένει ανθεκτικός. Η απειλή που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός είναι η δεξιά παλινόρθωση. Οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο βρίσκονται εντός των τειχών. Εξάλλου, αυτές δυσανασχετούν με τα κεντρώα ανοίγματα. Είτε γιατί θέλουν μερίδιο στους μηχανισμούς εξουσίας. Είτε διότι αισθάνονται άβολα με τις ακολουθούμενες πολιτικές. Συνεπώς, ο πραγματικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι η αμήχανη, άνευρη και παρωχημένη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Αλλά οι παλιές, δεξιές, συντηρητικές αντιλήψεις, οι βαρονίες, τα φέουδα και τα βιλαέτια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι το πλαίσιο των επιδοτήσεων μπαίνει στα σωστά του θεμέλια» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Να μην αφήσουμε να περάσει ούτε μία μέρα για να προχωρήσουμε στις ενέργειες αποκατάστασης του δάσους που χάθηκε»
Ποιες εργασίες θα γίνουν
Πού και πώς κάνω την αίτηση
Προτεραιότητα η προστασία των πολιτών και η ταχεία καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών
Η είσοδος της Meridiam ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας - H σημασία της συμφωνίας
Για ανεπαρκή χρηματοδότηση κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ
«Τώρα είναι δικό μας χρέος να σταθούμε δίπλα σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Αλ Σισί εξέφρασε την συμπαράστασή του στην Ελλάδα για τις πρόσφατες πυρκαγιές
Ολοκληρώθηκαν 66.578 αιτήσεις - Στο 80% παραμένει η ποσοστιαία εγκρισιμότητα
Η ανακοίνωση από Αυγερινό, Κοκοτσάκη, Μουτσάτσου και άλλων 19 πρώην στελεχών του Κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Η Meridiam αναλαμβάνει πλειοψηφικό πακέτο στην GSI - Υπογράφονται και οι έρευνες βυθού
Όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες της πυρκαγιάς ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Μένει να εξακριβωθεί εάν μέσα στον πυκνό πολιτικό χρόνο που ακολουθεί θα καταφέρει γρήγορα να ξεπεράσει τα προβλήματα
Ξεπέρασε τα 19,6 εκατομμύρια η επιβατική κίνηση στο πρώτο επτάμηνο του 2026
«Διαφωνώ με το πολιτικό σχέδιο της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει
Ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συζήτησαν στο Μαξίμου για την πορεία της ανάπλασης
Τι ισχύει φέτος για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.