ΔΝΤ: «Βαρίδι» για την Ελλάδα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Σε απόλυτη συμφωνία το Ταμείο με την Κριστίν Λαγκάρντ
ΔΝΤ: Οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι λειτουργούν ως βαρίδι για την ανάκαμψη της Ελλάδας.
Σύμφωνο βρίσκει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η άποψη που διατύπωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωβουλή για την ανάγκη επανεξέτασης του στόχου των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας μας. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, η συγκεκριμένη τοποθέτηση αντανακλά την πάγια θέση που έχει διατυπώσει με συνέπεια το Ταμείο τα τελευταία χρόνια.
«Όπως γνωρίζετε, έχουμε πάντα υποστηρίξει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ήταν φιλόδοξος. Έχουμε αναφέρει με συνέπεια ότι οι υψηλοί πρωτογενείς δημοσιονομικοί στόχοι λειτούργησαν σαν βαρίδι για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Και έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν την ανάγκη για ένα χαμηλότερο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι σαφής η θέση του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Ράις ανακοίνωσε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου θα ξεκινήσουν στην Αθήνα τις διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του άρθρου 4. Στο σημείο, όμως, αυτό, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την Ελλάδα.
«Η ομάδα θα είναι στην Αθήνα από τις 23 Σεπτεμβρίου για τις διαβουλεύσεις σχετικά με το άρθρο 4. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα και σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα τις εξετάσουμε προσεκτικά στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων», σημείωσε.
Τέλος, σε ερώτηση για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είπε πως η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα θα τις εξετάσει στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα με την ελληνική κυβέρνηση.
«Επιτρέψτε μου, όμως, να προσθέσω ότι αυτό που είναι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει αξιόπιστες πολιτικές που θα είναι συμβατές με την επίτευξη υψηλότερης και (κοινωνικά) περιεκτικότερης ανάπτυξης. Συνεπώς, θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση και θα εξετάσουμε προσεκτικά τις πρωτοβουλίες της σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρέθηκε η ανάγκη ξεκάθαρης στρατηγικής υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης
Οι διευκρινίσεις της Αρχής
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις και το κυοφορούμενο κόμμα
Καταψηφίζει τη διακομματική επιτροπή η Χαριλάου Τρικούπη, στο επίκεντρο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο πρωτογενής τομέας
Συζήτησαν για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στους τομείς των επιχειρήσεων, της ενέργειας και της ναυτιλίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας, κοινό μέτωπο για αποτροπή απειλών και σαφείς αιχμές προς την Άγκυρα
Mε αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις
Παρουσίαση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής με στόχους, ορόσημα και μεταρρυθμίσεις για το 2026
Οι αμβλώσεις και η κατάχρηση του θεσμού του δημοψηφίσματος
Πόσο «αντισυστημικό πείραμα» αντέχουμε ακόμα;
«Δεν είναι μόνο φαύλοι είναι και αμετανόητοι» σημειώνει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά και τη Μαρία Καρυστιανού
Ο αντισυστημισμός, η αντιπολίτευση και το διάστημα μέχρι τις εκλογές
Ιστορική μείωση ανεργίας, 500.000 νέες θέσεις εργασίας και έμφαση σε γυναίκες, νέους και μισθούς
Ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική τονίζει τον διαχρονικό χαρακτήρα του προβλήματος και την επιλογή μεταφοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Όσα ανέφερε ο παρουσιαστής στη χθεσινή εκπομπή των Ράδιο Αρβύλα και η απάντηση της βουλεύτριας
Συνεχίζεται ο διάλογος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Ραντεβού σήμερα στις 11:00 στο ΥΠΑΑΤ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.