- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πολυνομοσχέδιο: Διαφωνία της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του επείγοντος
Πώς τοποθετείται το κάθε κόμμα -Η απάντηση Θεοδωρικάκου
Διαφωνία της αντιπολίτευσης για τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος.
Με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν λεκτικά τα ξίφη τους, κυρίως επί των επίμαχων άρθρων που αφορούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες, συνεχίζεται στις αρμόδιες επιτροπές, η συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου.
Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε στην αρχή της συνεδρίασης και η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου με το χαρακτήρα του επείγοντος, η οποία έγινε τελικά δεκτή κατά πλειοψηφία με τη σύμφωνη γνώμη μόνο της ΝΔ.
Αιτιολογώντας τον χαρακτήρα του επείγοντος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η θητεία των νέων δημοτικών αρχών που προέκυψαν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και με τις διατάξεις του νομοσχεδίου διευκρινίζεται το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους.
Την έντονη διαφωνία του κόμματός του εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κάνοντας λόγο για εκτροχιασμό της διαδικασίας, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση σπεύδει να ακυρώσει το πλαίσιο λειτουργίας του Κλεισθένη που δεν έχει καν εφαρμοστεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι κανένα επείγον δεν υπάρχει για πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ψηφιακή πολιτική ή θέματα τουρισμού.
Ο κ. Πολάκης, κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση ότι ενώ στη διαβούλευση έδωσε ένα νομοσχέδιο με 74 άρθρα, στη Βουλή το έφερε με 107 άρθρα, ενώ μετέφερε «σοβαρή καταγγελία» όπως είπε, καθηγητών και πρυτάνεων ότι ήταν μπλοκαρισμένη η πλατφόρμα και δεν έκανε δεκτά άρθρα και προτάσεις που ήταν εναντίον της κατάργησης του ασύλου.
Κατά της συζήτησης με τη διαδικασία του επείγοντος, τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ σημείωσε επίσης ότι στη διαβούλευση ήταν λιγότερα τα άρθρα του νομοσχεδίου.
Αστήριχτη, χαρακτήρισε την αιτιολογία της κυβέρνησης ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατηγορώντας την ότι «συνεχίζει την ίδια fast track διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση».
«Μπαίνουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη κοινωνία και έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνο ς για να γίνει γόνιμος διάλογος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας.
Τέλος η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα τόνισε την ανάγκη «μιας διεξοδικής και ουσιαστικής συζήτησης που πρέπει να γίνει για τόσο σοβαρές αλλαγές και όχι να ακυρώνεται ο θεσμός της διαβούλευσης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πολιτικός απατεώνας όποιος υπόσχεται αυτόματη εξαφάνισης της ακρίβειας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά με αιχμές
Οι καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό και υπερκοστολόγηση
«Αν στόχος του κ. Τσίπρα είναι να επαναλάβει το ποσοστό του 2023 με το οποίο έφυγε ηττημένος, κανένα πρόβλημα»
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.