- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Χατζηδάκης: Οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση της ΔΕΗ
«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να δώσει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ»
«Οι λύσεις έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες» δήλωσε για τη ΔΕΗ ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη σωτηρία της ΔΕΗ» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Όπως εξήγησε, η λύση που βρέθηκε με τα τιμολόγια του ρεύματος προκειμένου να υπάρξει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες είναι «να ιστοσταθμίσουμε την ένεση ρευστότητας με μια μείωση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ΦΠΑ για την ενέργεια και μια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (σ.σ. το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)».
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε: «Έχω αποκλείσει τη λύση στρατηγικού επενδυτή. Στόχος μας αυτός είναι, αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Έχω αποκλείσει τη λύση της μικρής ΔΕΗ γιατί όποιος την πάρει θα πάρει και τις ζημιές, ενώ δεν υπάρχει διαχωρισμός σε "καλή" και "κακή" ΔΕΗ γιατί τη δεύτερη θα πρέπει να την πληρώνουν οι πολίτες».
«Μαγικός τρόπος» για την επίλυση των προβλημάτων δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος πρόσθεσε: «Πέραν του ότι η ΔΕΗ είναι μεγάλη επιχείρηση και δεν μπορεί κανείς να εξαερώσει το πρόβλημα, οι λύσεις έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες».
Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε, ακόμα, ότι «έχουμε αποκλείσει την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, γιατί θεωρούμε καλύτερα τη λύση του ΔΕΔΔΗΕ».
Στα μέτρα μέτρα στήριξης επανέλαβε τα χρήματα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «πρόχειρότητα», εξηγώντας ότι «εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφώνησε ως αντισταθμιστικό μέτρο να πάει στο 50% της αγοράς η ΔΕΗ με μηδενικό οικονομικό όφελος. Μόνο οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ».
Ερωτηθείς για τα σχεδιαζόμενα διαρθρωτικά μέτρα, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «σκεφτόμαστε να περάσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και να κάνουμε μερική ιδιωτικοποίηση, ώστε η ΔΕΗ με την αποκάλυψη της κρυμμένης περιουσίας να βάλει χρήματα στο ταμείο».
Απαντώντας, δε, σε όσους αντιδρούν σε κάθε κίνηση ότι «χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αλλαγές, ο μόνος τρόπος για να σώσω τη ΔΕΗ θα ήταν να αυξήσω την τιμή του ρεύματος. Αλλά αυτό και πάλι μπορούσε να γίνει πριν από 10 χρόνια και να είχε αποτέλεσμα. Άρα αυτό που κάνουμε είναι μετρημένο, δεν κατέβηκε από την κούτρα μας ξαφνικά ένα βράδυ».
«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να δώσει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ. Το ποσοστό και το μοντέλο θα το δούμε με τους συμβούλους ανάλογα με το εύρος της αγοράς, την συγκυρία της στιγμής. Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια με την ιδιωτικοποίηση τότε, το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ όπως γίνεται με τον ΑΔΜΗΕ που ιδιωτικοποιήθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.
«Η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη από ό,τι νομίζει κάποιος. Καλό είναι να συνεννοηθούμε για να σώσουμε την επιχείρηση. Εγώ, από τη ΓΕΝΟΠ θα περίμενα ένα πράγμα να πει: Αναγνωρίζουμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση η κατάργηση των ΝΟΜΕ που ήταν πάγιο αίτημά τους. Είμαι σίγουρος ότι ο απλός εργαζόμενος της ΔΕΗ καταλαβαίνει» πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας, εκφράζοντας την ευχή «μέσα στην εβδομάδα να κλείσει το θέμα του μάνατζμεντ και να αντιμετωπιστεί το ίδιο επιτυχώς όπως με τον ΟΤΕ».
Πηγή: protothema.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι αν δεν καταβληθεί
Tο όφελος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
«Τέλος η αντιδικία του κράτους με τον πόνο του πολίτη»
Κεντρικό μήνυμα η ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης για την ανθρώπινη παραμονή στις ακριτικές περιοχές
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτες
Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Ζαχαράκη: «Ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια καλή πράξη. Είναι αξία, είναι στάση ζωής»
Τι αναφέρει σε παραγγελία του προς τους εισαγγελείς της χώρας
Στα μπλόκα της Καρδίτσας και των Τρικάλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ολόκληρη η ομιλία του - Η κρίση θεσμών και η ανάγκη νέου κοινωνικού συμβολαίου
Η ερώτηση – έκπληξη που τράβηξε το ενδιαφέρον σε νέα δημοσκόπηση
«Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πλήρως» σημείωσε ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας
Προβάδισμα ενός κόμματος Καρυστιανού σε σχέση με τον Τσίπρα
Οι κυβερνήσεις είχαν κάθε λόγο να μετατρέψουν τους αγρότες σε δημόσιους υπάλληλους και οι αγρότες στην πλειονότητά τους δέχθηκαν πρόθυμα αυτόν τον ρόλο
Οι δείκτες προόδου που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας
Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις
«Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.