Πολιτικη & Οικονομια

Σχέδιο για μείωση εισφορών σε ορίζοντα τετραετίας

Τι θα πληρώνουν εργοδότες κι εργαζόμενοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ © INTIMENEWS / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Σχέδιο για μείωση εισφορών σε ορίζοντα τετραετίας. Τι θα πληρώνουν εργοδότες κι εργαζόμενοι.

Σε ισόποση σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες συνολικά τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας με στόχο οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση από 20% που είναι σήμερα να φτάσουν το 15% το 2023.

Όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Τα Νέα» κι «Έθνος», η σταδιακή 4ετής µείωση αναµένεται να ξεκινήσει από το 2020 µε στόχο να ολοκληρωθεί το 2023. Ολα βέβαια θα εξαρτηθούν από τη δηµοσιονοµική πορεία του ΕΦΚΑ, καθώς βασικό επίδικο είναι η βιωσιµότητα των συντάξεων και η ταυτόχρονη διατήρηση της δηµοσιονοµικής ισορροπίας και της πλεονασµατικής λειτουργίας του ΕΦΚΑ, που είναι σηµαντική και για την επίτευξη των απαραίτητων πρωτογενών πλεονασµάτων της γενικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη µείωση των εισφορών, η οποία θα συνδυαστεί µε τις φοροελαφρύνσεις µε στόχο την ώθηση της αναπτυξιακής δυναµικής της ελληνικής οικονοµίας. Ενα σενάριο προβλέπει την ισόποση µείωση των εισφορών κάθε χρόνο, δηλαδή την αποµείωση κατά 1,25 ποσοστιαίες µονάδες κατ’ έτος έως το 2023. Αλλο σενάριο προβλέπει σύνδεση της µείωσης των εισφορών µε τον ρυθµό ανάπτυξης της χώρας, ενώ ένα τρίτο σενάριο θέλει εµπροσθοβαρή µείωση από το 2020 µε στόχο ένα «αναπτυξιακό σοκ», προσέλκυση επενδύσεων και δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ