- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θεοδωράκης: Η πατριωτική ρητορεία δεν μπορεί να είναι η ασπίδα μας
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου του Ποταμιού π² «Το Θερμό Καλοκαίρι του Ερντογάν»
«Η συνεχής προσπάθεια για την αποτροπή της σύγκρουσης δεν είναι επαρκής στρατηγική και η πατριωτική ρητορεία δεν μπορεί να είναι ασπίδα» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκδήλωση του Ινστιτούτου του Ποταμιού π² «Το Θερμό Καλοκαίρι του Ερντογάν».
Με την ουσιαστική παρότρυνση «να αφήσουμε στην άκρη την αναβολή και την απραξία», ξεκίνησε την ομιλία του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου του Ποταμιού Π στο Τετράγωνο "Το θερμό καλοκαίρι του Ερντογάν" ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Η συνεχής προσπάθεια για την αποτροπή της σύγκρουσης δεν είναι επαρκής στρατηγική και η πατριωτική ρητορεία δεν μπορεί να είναι ασπίδα», είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα της Ευρώπης για τους Τούρκους που δεν κουνούν πολεμικές σημαίες.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνόψισε τις προτάσεις του Ποταμιού τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα τρίπτυχο:
-Δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν στα χαρτιά και άφησαν την πράξη.
-Προώθηση της γραμμής για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία από το Διεθνές Δικαστήριο στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της ήδη παραχθείσας νομολογίας του.
-Στήριξη της προοπτικής επανένωσης της Κύπρου ως ομόσπονδου κράτους με δύο κοινότητες, μία ελληνική και μία τουρκική.
«Όλα αυτά όμως απαιτούν πραγματική εθνική συναίνεση και όχι μικροκομματικά ταμπουρώματα», κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης και προέτρεψε τους Έλληνες διανοούμενους και διπλωμάτες, αλλά κυρίως τους Έλληνες πολιτικούς να "τολμήσουν".
Στα μεγάλα ερωτήματα ενός «θερμού καλοκαιριού» προσπάθησαν να απαντήσουν Πανεπιστημιακοί, πρέσβεις, δημοσιογράφοι και μελετητές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Ποταμιού "Π² - Πρόοδος στην Πράξη" που συνεχίζει να παρεμβαίνει τολμηρά στην δημόσια ζωή, συζητήθηκαν όλα όσα ζούμε σήμερα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Τι πραγματικά θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Η Μεγάλη Τουρκία είναι η συλλογική φαντασίωση των γειτόνων μας ή είναι το τελευταίο μεγάλο κόλπο του Ερντογάν; Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην «αντιπαράθεση» Τουρκίας – Ελλάδας; Πόσο διαφορετικές είναι οι πεποιθήσεις και τα θέλω του τουρκικού λαού από αυτά του ελληνικού;
Ήταν μερικά από τα θέματα, πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν οι:
Αλέξης Ηρακλείδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου. «Η ελληνοτουρκική διένεξη του Αιγαίου (χαμένες ευκαιρίες και στρεβλές αντιλήψεις που οδήγησαν στην σημερινή επιδείνωση τις κατάστασης)»
Γιώργος Κακλίκης, Πρέσβης επί τιμή. «Τι θέλει ο Ερντογάν στις ξένες ΑΟΖ; Με ποια μέσα προλαμβάνουμε μια επικίνδυνη εκτροπή».
Γιάννης Κωνσταντινίδης, Αν. Καθηγητής πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Το κλισέ της διαιρεμένης τουρκικής κοινωνίας».
Ηρακλής Μήλλας, διδάκτωρ πολιτικής Επιστήμης. «Η Τουρκία ως κοινωνία και ως κράτος αλλάζει τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο να την περιγράψεις».
Θόδωρος Τσίκας, Διεθνολόγος. «Δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της Κύπρου, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού»
Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ε.α. «Το φαινόμενο της πεταλούδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που κράτησε πάνω από δύο ώρες τον λόγο από το κοινό πήραν μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Λιάκουρας, αν. Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών πανεπιστημίου Πειραιώς και ο Κύπριος σκηνοθέτης, Χρήστος Ζάνος.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη και προλόγισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Η εκδήλωση έγινε την Πέμπτη το βράδυ στο Polis Art Cafe, πάνω από την Στοά του Βιβλίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συγγνώμη του Κιέβου στην Αθήνα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο πρώην πρωθυπουργός
«Έδωσε πνοή στα μεγάλα δημόσια έργα και τις κρίσιμες υποδομές» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συνέπειας μεταξύ αρχών και πράξης
Επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης
Το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Κουμουνδούρου
«Η Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και η Δημοκρατία προχωρούν μπροστά με ιδέες και έργο. Όχι με τρικάκια», δήλωσε ο υφυπουργός
Έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου
Αιχμές και για Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε «απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης το 2019-2023»
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο υπουργός Υγείας
Προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις σε σπίτια από γιατρούς και νοσηλευτές των ΚΟΜΥ
Τι είπε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος
Προβλέπεται αύξηση έως 95% στους μισθούς Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών
«Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ, θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση μαζί της»
Όσα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.