Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας μετά το ΚΥΣΕΑ: «Οι Έλληνες είναι απολύτα ασφαλείς»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα είναι ισχυρή και έχει καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας/©INTIMENEWS/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία», το μήνυμα Τσίπρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει συνέπειες.

«Όλες οι Ελληνίδες και οι Ελληνες είναι -και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται - απόλυτα ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει καταφέρει το τελευταίο χρονικό διάστημα να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις και είχα ταυτόχρονα την ευκαιρία στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ να συνομιλήσω τηλεφωνικά με τον Νίκο Αναστασιάδη» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν σε διπλωματικό επίπεδο στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.

Αναφορικά με τις επόμενες κοινές ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου, και αφού επανέλαβε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι απόλυτα ασφαλείς, ο κ. Τσίπρας είπε: «Συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σήμερα, είναι αυτό της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας αλλα και το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Η σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ ξεκίνησε στις 17.30 το απόγευμα και διήρκεσε 3 ώρες περίπου. Ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να διακόψει εκτάκτως την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα και να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα.

Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ