Πολιτικη & Οικονομια

Δύο «φωτογραφικές» τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Διαγράφονται πρόστιμα από τελωνειακές παραβάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bouli
Βουλή/ ©INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με δύο «φωτογραφικές» υπουργικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που αφορούν σε διαγραφή χρεών και προστίμων με αναδρομική ισχύ, έκλεισε τις εργασίες της η Βουλή, λίγο πριν τις κάλπες.

Τελωνειακές παραβάσεις και πρόστιμα με αναδρομική ισχύ, διευθετούνται την τελευταία στιγμή με δύο «φωτογραφικές» υπουργικές τροπολογίες, που ψηφίστηκαν πριν κλείσει η Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα στην περίπτωση εκλογών.

Η πρώτη τροπολογία, σύμφωνα με την έκθεση του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αφορά στη διαγραφή τελωνειακών παραβάσεων. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη τροπολογία υπάγονται 
και οι τελωνειακές παραβάσεις της εταιρείας ΣΕΚΑΠ, γεγονός που προκαλεί μη προσδιοριζόμενη απώλεια εσόδων.

Ειδικότερα στην συγκεκριμένη τροπολογία, αναφέρεται πως προτείνεται: «η μη κήρυξη ως αστικώς συνυπεύθυνου του νομικού προσώπου  που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 152 του τελωνειακού Κώδικα καταλαμβάνει και εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες η καταλογιστική πράξη δεν είχε μεν εκδοθεί εως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων, εκδόθηκε, όμως, πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4469/2017. Δεν οφείλονται εφεξής τυχόν επιβαρύνσεις για τις οποίες το νομικό πρόσωπο έχει κηρυχθεί αστικώς συνυπεύθυνο».

Υπογραμμίζεται παράλληλα πως από τις διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού απώλεια εσόδων από τη διαγραφή οφειλών από πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμούς και λοιπές επιβαρύνσεις που προέρχονται αποκλειστικά από καταλογιστικές πράξεις. Η ανωτέρω απώλεια θα αντιμετωπίζεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού».

Διαβάστε την τροπολογία εδώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη δεύτερη τροπολογία διαγράφονται αναδρομικά πρόστιμα για συναποθήκευση πετρελαιοειδών.

«Ορίζεται ρητά ότι δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του ν. 3054/2002 για συναποθήκευση πετρελαιοειδών προϊόντων από περισσότερους κατόχους αδειών εμπορίας σε φορολογικές αποθήκες του άρ 63 του ν 2960/2001 η οποία έχει συντελεστεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν 4602/2019» αναφέρεται στην σχετική έκθεση του γενικού Λογιστηρίου το οποίο ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται σε απώλεια εσόδων χωρίς όμως να προσδιορίζει το ύψος τους.

Διαβάστε την τροπολογία εδώ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ