- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τελικό Exit Poll: Μεγάλη διαφορά για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Οι πρώτες αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
Τελικό Exit Poll: Μεγάλη διαφορά για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Με βάση το 100% στις μετρήσεις των Exit Polls, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΔ: 32,5-34,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 24-26%
ΚΙΝ.ΑΛ: 7,2-8,2%
ΚΚΕ: 5-6%
Χρυσή Αυγή: 4-5%
Ελληνική Λύση 4-5%
ΜεΡΑ25: 2-3%
Επτά μονάδες διαφορά, με την ΝΔ να προηγείται, δίνει το Exit Poll το οποίο ανακοινώθηκε στις 7 ακριβώς, στο κλείσιμο της κάλπης.
ΝΔ: 32-36%
ΣΥΡΙΖΑ: 25-29%
ΚΙΝ.ΑΛ: 7-9%
ΚΚΕ: 5-7%
Χρυσή Αυγή: 5-7%
Ελληνική Λύση: 2,5-4%
ΜεΡΑ25: 2,5-4%
Ποτάμι: 1-2%
Ένωση Κεντρώων: 1-2%
ΑΝΕΛ: 1-2%
Exit Poll: Οι έδρες που καταλαμβάνουν τα κόμματα στην Ευρωβουλή
Με βάση το πρώτο exit poll που έδωσαν από κοινού οι εταιρείες Pulse, MRB, Alco, Metron Analysis και Marc στις 7 το απόγευμα, οι έδρες που καταλαμβάνουν τα κόμματα στην Ευρωβουλή έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 6-7
ΝΔ 8-9
Χρυσή Αυγή 1-2
ΚΙΝΑΛ 2-3
ΚΚΕ 1-2
Ελληνική Λύση 0-1
ΜεΡΑ 25 0-1
H ΕΡΤ δίνει τη δική της ανάλυση για τα πρώτα αποτελέσματα που έδειξε το Exit Poll της Kάπα Research για τις Ευρωεκλογές.
ΝΔ: 30,5-33,5 %
ΣΥΡΙΖΑ: 25,5- 28,5 %
ΚΙΝ.ΑΛ: 6-8 %
ΧA: 6-8 %
ΚΚΕ:5-7%
ΜεΡΑ25: 2,5-3,5 %
Ελληνική Λύση: 2,5-3,5%
Το Ποτάμι: 1,5-2,5%
Ένωση Κεντρώων:1,5-2,5%
Λαϊκή Ενότητα: 1-2%
ΝΔ: Συντελείται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή
Από τη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν κατ' αρχάς ότι τα exit polls αποτελούν μια πρόβλεψη και συνεπώς τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν αργότερα, με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων.
Ωστόσο, με βάση την πρώτη εικόνα, λένε ότι στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες μια ξεκάθαρη νίκη και, όπως διαφαίνεται, οι πολίτες του την έδωσαν», αναφέρουν. Όπως επισημαίνουν, «η Νέα Δημοκρατία είναι από σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα». Και υπενθυμίζουν ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν που ζήτησε σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όπως όλα δείχνουν δεν του την έδωσαν».
Επιπλέον, «αν επιβεβαιωθούν λοιπόν τα Exit Poll, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συνιστά -όπως λένε- μια σαφή καταδίκη του κυρίου Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Το μήνυμα της κάλπης -προσθέτουν- δείχνει και την κατεύθυνση που οι Ελληνες θέλουν να κινηθεί η χώρα. Και, βέβαια, σημειώνουν ότι υπάρχουν και οι περιφερειακές εκλογές καθώς και η αναμέτρηση στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά- με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμαστεί και σε αυτές τις κάλπες».
Στην Πειραιώς σημειώνουν ακόμη ότι «ασχέτως της τελικής διαφοράς, ποτέ σε ευρωεκλογές που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών ο νικητής δεν κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη του 3-4%. Αν λοιπόν η διαφορά υπερβεί αυτό το όριο, λένε ότι θα είναι πολιτικά κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί».
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Φαίνεται πως θα διαψευσθούν όσοι περίμεναν ότι θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις το αποτέλεσμα
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης.
Σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως θα διαψευσθούν», καταλήγει το σχόλιο του κυβερνώντος κόμματος.
Γύρω στις δέκα το βράδυ σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών θα υπάρχει ένα δείγμα της τάξης του 10% επί του συνόλου της επικράτειας για τις φετινές εκλογές.
Τρία συμπεράσματα από το Κίνημα Αλλαγής
Σε τρία συμπεράσματα έχουν καταλήξει στη Χαριλάου Τρικούπη μετά τα πρώτα exit polls και την άνοδο του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014.
- Συμπέρασμα πρώτο. Υπήρξε σαφής αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε, τόνιζαν τα επιτελικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, ότι ο κ. Τσιπρας αποδείχθηκε ο καλύτερος χορηγός της Νέας Δημοκρατίας και υπογράμμιζαν ότι έχουν ζητήσει εδώ και καιρό εκλογές τις οποίες θεωρούν διέξοδο για τη χώρα. Ο κ.Τσιπρας έπαιξε τα ρέστα του και έχασε.
- Συμπέρασμα δεύτερο. Υπάρχει ένας φραγμός του εκλογικού σώματος στην Ακροδεξιά. Σε αυτό, τόνιζαν συνέβαλε με την ατζέντα του αλλά και τα μηνύματα του το Κίνημα Αλλαγής.
- Συμπέρασμα τρίτο. Παρά το πολωτικό κλίμα το Κίνημα Αλλαγής κερδίζει την τρίτη θέση από τη Χρυσή Αυγή και ενισχύει τα ποσοστά του.
Στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν τα επίσημα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα υπάρξει δήλωση της Φώφης Γεννηματά.
Όσον αφορά στην επόμενη μέρα, πηγές του ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς όπως υπογραμμίζουν αν η διαφορά είναι στις επτά μονάδες θεωρούν ότι πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Απέδειξε σήμερα γιατί η κυβέρνηση του ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα» σχολιάζει η Θεώνη Κουφονικολάκου
Ο νέος χάρτης φοροελαφρύνσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Η απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη
Σκληρή απάντηση μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός άνοιξε όλα τα βασικά μέτωπα της κυβερνητικής ατζέντας στη συνέντευξη Τύπου της 90ής ΔΕΘ
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου και οι απαντήσεις του πρωθυπουργού
Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την κριτική για τα σχολικά βιβλία
Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στις προγραμματικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα
Παρουσίαση της «Hellenic Rail Estate» - Επενδύσεις, αύξηση επιβατών και αξιοποίηση ακινήτων
«Ελπίζω να σκεφτεί καλύτερα αυτή τη φορά την υστεροφημία του»
Δεύτερη αναπροσαρμογή για φέτος στο 2,5% - Άλμα στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου
«Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί πια να υποσχεθεί καλύτερη ζωή προσπαθεί απλώς να κάνει τη φτωχότερη ζωή να μοιάζει κανονικότητα» σχολιάζει το κόμμα
«Ως Νέρωνας κοιτά αλαζονικά τα αποκαΐδια της πολιτικής του στον πρωτογενή τομέα» σχολιάζει
Αναλυτικά όσα εξήγγειλε απόψε ο πρωθυπουργός
Τι αλλάζει σε φόρους, μισθούς, συντάξεις, σπίτια και ρεύμα μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
«Πολλά από πολλούς και ακόμα περισσότερα στους δανειστές. Αυτή είναι η επιλογή της Ν.Δ», καταλήγει η Κουμουνδούρου
Το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ
Όσα ανέφερε από το βήμα της 90ής ΔΕΘ
Αναφορά με έναν στίχο από τραγούδι της Αλέκας Κανελλίδου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.