Πολιτικη & Οικονομια

Γιώργος Καμίνης: «Κάθε γενιά να ζει καλύτερα και πιο ειρηνικά από την προηγούμενη. Αυτό, μόνο η Ευρώπη μπορεί να το εξασφαλίσει»

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι την Κυριακή δεν εκλέγουν κυβέρνηση αλλά τους εκπροσώπους τους για την Ευρωβουλή. Και το Κίνημα Αλλαγής έχει την πιο ισχυρή ομάδα»

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 703
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Καμίνης

Ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, παραδίδει την πόλη σε καλύτερη κατάσταση και μετακομίζει στο ψηφοδέλτιο της Ευρώπης με το Κίνημα Αλλαγής.

Δύο θητείες Συνήγορος του Πολίτη, 2 θητείες στον Δήμο της Αθήνας. Χωρίς έργα βιτρίνας που χαρίζουν εύκολα μπράβο αλλά περήφανος που κράτησε την πόλη όρθια στον καιρό της φοβερής κρίσης, ο δήμαρχος της Αθήνας την παραδίδει σε καλύτερη κατάσταση και μετακομίζει τώρα στο ψηφοδέλτιο της Ευρώπης με το Κίνημα Αλλαγής.

Πολλοί λένε ότι σας πάει περισσότερο ο ρόλος του ευρωβουλευτή από εκείνον του δημάρχου. Συμφωνείτε;
Ποτέ μου δεν υποδύθηκα ρόλους. Είναι κάτι που δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει. Αναλαμβάνω ευθύνες και καθήκοντα, δεσμεύομαι για εκείνο που αντιλαμβάνομαι ως υποχρέωσή μου και θέλω να το φτάνω μέχρι τέλους. Αυτό έκανα 8,5 χρόνια στην Αθήνα, αυτό έκανα κατά τις δύο θητείες μου ως Συνήγορος του Πολίτη, αυτό ως πανεπιστημιακός δάσκαλος. Δεν θα αποφύγω όμως το ερώτημά σας. Πράγματι, η Ευρώπη είναι οδηγός στον τρόπο που σκέφτομαι, που δουλεύω, που φαντάζομαι το μέλλον μας.

Τι γεύση σάς άφησαν τα 8,5 χρόνια δημαρχίας της Αθήνας; Τι πιστεύετε ότι δεν κάνατε καλά;
Την Αθήνα την αγαπούσα ήδη, αλλά αυτά τα χρόνια αγάπησα και τη δουλειά του δημάρχου. Εμπειρία ανεπανάληπτη. Μόνο που σε εμάς έλαχε ο κλήρος για τα δύσκολα. Αναλάβαμε την Αθήνα στην πιο βαθιά κρίση της χώρας και της πόλης. Αλλά δεν παραπονιέμαι γι’ αυτό. Θεωρώ ότι κάναμε δουλειά βάσης και θεμελίων, δουλειά υποδομής για την Αθήνα: σήμερα είναι ισχυρή οικονομικά, με τεράστιο δίκτυο αλληλεγγύης, στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και με 200 εκ. ευρώ έτοιμα για έργα. Αφού έχουν εξασφαλισθεί αυτά, το βάρος μπορεί να πέσει τώρα στα θέματα καθημερινότητας, που σε άλλα τα καταφέραμε και σε άλλα όχι.

Σας ακούμε να λέτε «επιστρέφουμε», εσείς που ποτέ δεν βρεθήκατε στον σκληρό πυρήνα του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ…
Σήμερα καταλαβαίνω πόσο σωστή ήταν η απόφαση που πήρα τον Αύγουστο του 2017, μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής μου: Να συμμετάσχω ενεργά στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Ένιωσα ικανοποίηση όταν το 2010 και το 2014 συνέβαλα, με τη νίκη στην Αθήνα, να νιώσει υπερήφανος ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης, επικρατώντας την πρώτη φορά έναντι της ΝΔ και τη δεύτερη φορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Με όλους αυτούς τους ανθρώπους είμαστε ένα. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον χώρο μας και να τον ανανεώσουμε, να γίνουμε πάλι ο ισχυρός προοδευτικός πόλος στη χώρα.

Τι μπορεί να αντιτάξει το Κίνημα Αλλαγής στην πόλωση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;
Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά τη στάση ευθύνης του, ώστε να μην καταρρεύσει η χώρα και να μείνει στην Ευρώπη. Τότε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας συναγωνίζονταν στο ποιος θα σκίσει με μεγαλύτερο θόρυβο τα μνημόνια, τα οποία τελικά υπέγραψαν και με τα δύο τα χέρια. 

Θα αντέξετε την πίεση;
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι την Κυριακή δεν εκλέγουν κυβέρνηση αλλά τους εκπροσώπους τους για την Ευρωβουλή. Και το Κίνημα Αλλαγής έχει την πιο ισχυρή ομάδα.

Επέλεξαν να ανεβάσουν τους τόνους, ξεχνώντας την ευρωπαϊκή ατζέντα, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζοντας εκλογικά επιδόματα, μέχρι το παρά πέντε της κάλπης, και η ΝΔ μιλώντας για ένα κούφιο αντιΣΥΡΙΖΑ δημοψήφισμα

 

Γιατί τα κόμματα μίλησαν τόσο λίγο για την Ευρώπη;
Γιατί πολύ απλά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θέλουν να μιλήσουν για την ουσία και προτιμούν την τεχνητή ένταση. Η ΝΔ δεν θέλει να μιλήσει για την Ευρώπη, γιατί η κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποδείχθηκε ζημιογόνα για την Ευρώπη και τους πολίτες της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, αναρριχήθηκε στην εξουσία καθυβρίζοντας τους θεσμούς και την ηγεσία της Ευρώπης. Στη συνέχεια όμως, προκειμένου να διατηρηθεί στην καρέκλα του, ο κ. Τσίπρας συνθηκολόγησε και έδωσε τα χέρια με την πιο συντηρητική ευρωπαϊκή δεξιά. Άρα, γιατί να μιλήσουν για την Ευρώπη; Επέλεξαν λοιπόν να ανεβάσουν τους τόνους, ξεχνώντας την ευρωπαϊκή ατζέντα, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζοντας εκλογικά επιδόματα, μέχρι το παρά πέντε της κάλπης, και η ΝΔ μιλώντας για ένα κούφιο αντιΣΥΡΙΖΑ δημοψήφισμα.

Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος, κύριε Καμίνη;
Ας ξεκινήσουμε από το ότι την ερχόμενη Κυριακή οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής. Από τους ψηφοφόρους μας θα ζητούσα κυρίως να εκτιμηθεί η συνέπειά μου. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ευρώπη πρέπει να ξαναποκτήσει προοδευτική πλειοψηφία και η Ελλάδα να παρανείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Στην Αθήνα, με την ομάδα μου, απέδειξα πως μπορώ να αξιοποιήσω τις ευκαιρίες που δίνει η Ευρώπη. Εκεί που τις ευκαιρίες τις χάνει μόνο εκείνος που δεν διεκδικεί. Η Αθήνα έχει, λοιπόν,σήμερα ένα γεμάτο ταμείο με 200 εκ. ευρώ, η πόλη απέκτησε 50 νέα έργα, κυρίως όμως διαθέτει πια σχέδιο για την επόμενη φάση της. Τώρα θέλω να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρώπη και να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η Ευρώπη να ξαναγίνει ελκυστική, να ξαναγίνει το ιδεώδες που θα μας ενώνει και θα μας κινητοποιεί. Να εξακολουθήσει κάθε γενιά να ζει καλύτερα και πιο ειρηνικά από την προηγούμενη. Αυτό, μόνο η Ευρώπη μπορεί να το εξασφαλίσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ