- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι 17 Στόχοι που συνδέονται με τις ανθρωπιστικές κρίσεις και την συμφιλίωση με το περιβάλλον
Θα μπορούσε ένας ολόκληρος πλανήτης να αλλάξει προς το καλύτερο σε δέκα χρόνια από σήμερα; Ακούγεται ρομαντικό. Δύσκολο; Ίσως όχι και τόσο εάν η ανθρωπότητα αντιλαμβανόταν την έννοια και κυρίως το πνεύμα της Συνεργασίας και δεσμευόταν σε έναν κοινό σκοπό.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προχώρησαν σε ένα μεγαλόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο. Δημιούργησαν 17 στόχους παγκόσμιου χαρακτήρα οι οποίοι βάζουν στο κάδρο της Ανάπτυξης τρεις διαστάσεις για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις. Την κοινωνική, την περιβαλλοντική και την οικονομική ανάπτυξη, με ορίζοντα το 2030.
Τέσσερα χρόνια μετά και ενώ έχουν γίνει βήματα προόδου με ώθηση τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (εφαρμόστηκαν το διάστημα 2000-2015), μεγάλο μέρος του πληθυσμού βιώνει προβλήματα ζωτικής σημασίας. Σήμερα, περίπου 140 εκατ. άνθρωποι σε 42 χώρες χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας. Βρίσκονται αντιμέτωποι με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, διαθέτουν ανεπαρκή περίθαλψη και είναι θύματα σεξουαλικής βίας.
Στην Ελλάδα του 2019, το 38,6% των Ελλήνων (περισσότεροι από 3 εκατ. πολίτες) στην ηλικιακή κατηγορία 18-64 «φλερτάρει» με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ένα στα έξι παιδιά θα δεχτεί κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας, ενώ μία στις τρεις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της, ενώ είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οκτώ στους δέκα δεν θεωρούν την ενδοοικογενειακή βία συνηθισμένο πρόβλημα.
Γιατί είναι σημαντικοί οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης; Διότι δημιουργούν ένα πλαίσιο μετασχηματισμού σε μία πιο δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, η οποία διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, δικαιοσύνης, και προστασίας του περιβάλλοντος.
Το κυριότερο, πρόκειται για δεσμεύσεις οι οποίες αφορούν όλες τις χώρες -ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες- λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες, τα επίπεδα ανάπτυξης, τις εθνικές πολιτικές και προτεραιότητες.
Θα μπορούσε να αλλάξει ο κόσμος σε 17 βήματα; Δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε.
Ποιοι είναι όμως οι 17 Στόχοι που συνδέονται με τις ανθρωπιστικές κρίσεις και την συμφιλίωση με το περιβάλλον και ποιοι οι άξονες στους οποίος στηρίζεται;
- Αξιοπρέπεια - Καταπολέμηση των ανισοτήτων: Μηδενική Φτώχεια, Ισότητα Φύλων
- Άνθρωπος - Εξασφάλιση μιας υγιούς ζωής και ένταξη γυναικών και παιδιών στη γνώση: Μηδενική Πείνα, Καλή Υγεία και Ευημερία, Ποιοτική Εκπαίδευση
- Πλανήτης - Προστασία του περιβάλλοντος για όλες τις κοινωνίες: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση, Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, Δράση για το κλίμα, Ζωή στο νερό, Ζωή στη στεριά
- Δικαιοσύνη – Προώθηση ασφαλών και ειρηνικών κοινωνιών με ισχυρούς θεσμούς: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί
- Ευημερία – Δημιουργία μιας ισχυρής χωρίς διακυμάνσεις οικονομία: Φθηνή και καθαρή ενέργεια, Αξιοπρεπής Εργασίας και Οικονομική Ανάπτυξη, Βιομηχανία- Καινοτομία και Υποδομές, Λιγότερες Ανισότητες, Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.
Όλοι οι στόχοι επηρεάζουν τις εξελίξεις οδηγώντας σε εξάλειψη των κρίσεων για το λόγο αυτό χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια και μεγαλύτερη συνεργασία ως εκ τούτου όλοι δένουν με τον Στόχο 17 ο οποίος αναφέρεται στη «Συνεργασία για τους Στόχους».
Οι Στόχοι αυτοί δεν είναι τίποτα αν δεν δράσουμε όλοι μαζί ώστε να τους επιτύχουμε. Απαιτείται δέσμευση για δράση σε παγκόσμιο, εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο. Οι τοπικές κοινότητες είναι αυτές που μπορούν να κάνουν την διαφορά και να δώσουν το έναυσμα για την παγκόσμια αλλαγή.
Οι Στόχοι μπήκαν. Ώρα για δράση τώρα!
Ώρα για δράση και για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα πρέπει να τους εντάξουν στα προεκλογικά τους προγράμματα εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, διότι η κάθε κυβέρνηση αποφασίζει πώς αυτοί οι φιλόδοξοι και παγκόσμιοι στόχοι θα ενσωματωθούν στο εθνικό πλαίσιο, στις αναπτυξιακές πολιτικές και στρατηγικές προτεραιότητες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.