Πολιτικη & Οικονομια

120 δόσεις: Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

Πώς θα υπολογίζεται η δόση, πότε θα αναστέλλονται οι κατασχέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευκλείδης Τσακαλώτος - Αλέξης Τσίπρας
Ευκλείδης Τσακαλώτος - Αλέξης Τσίπρας / © INTIMENEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τι προβλέπει για τις 120 δόσεις το σχέδιο της κυβέρνησης που κατατίθεται για διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα

Μέχρι τη Δευτέρα κατατίθεται προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία σε έως 120 δόσεις, με το οικονομικό επιτελείο να κλειδώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες μέσα στο Σαββατοκύριακο ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει ότι ο διακανονισμόςτων οφειλών θα γίνεται ανάλογα με το εισόδημα και την οφειλή και δεν θα υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια, όπως αρχικά ζητούσαν οι θεσμοί.

Αναμένεται να φανεί ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των θεσμών και εάν θα γίνουν προσαρμογές στο κυβερνητικό σχέδιο. Σύμφωνα με το protothema, το οποίο επικαλείται αρμόδιες πηγές, η ρύθμιση που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Για τα φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος και της οφειλής με ανώτατο όριο τις 120 δόσεις.
Με την καταβολή της πρώτης δόσης και εφόσον τηρείται η ρύθμιση δεν θα εκτελούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί, ενώ τα μέτρα θα αίρονται εφόσον η ρύθμιση τηρείται για 30 μήνες.

Για τα φυσικά πρόσωπα και με βάση την κλίμακα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται, ενδεικτικά, ως εξής:
Μέχρι ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ η οφειλή θα μπορεί να ρυθμίζεται σε 120 δόσεις, αλλά θα υπάρχει ελάχιστο όριο μηνιαίας καταβολής 30 ευρώ.
Από εκεί και πέρα θα υπολογίζεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει κάθε οφειλέτης με βάση ένα συντελεστή που θα ξεκινά από 4% και θα ανεβαίνει έως το 40% όσο αυξάνεται το εισόδημα με βάση ειδική κλίμακα. 

Για παράδειγμα, για οφειλή 1.000 ευρώ ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα έχει 34 δόσεις, αφού θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα την ελάχιστη δόση των 30 ευρώ. Όμως εάν έχει εισόδημα 15.000 ευρώ προκύπτει ετήσια αποπληρωμή 800 ευρώ και μηνιαία δόση 67 ευρώ, οπότε η οφειλή θα εξοφληθεί σε 15 δόσεις. Για την ίδια οφειλή των 1.000 ευρώ και για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ η κλίμακα θα βγάζει 5 δόσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να γίνει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, η οποία παραμένει σε ισχύ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ