- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρωτογενές πλεόνασμα
Κριτική σε κυβέρνηση και εταίρους από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ της Λευκωσίας
Για επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος μίλησε από τη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα, τόνισε, χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις
Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε, αλλά και στους εταίρους για τις απαιτήσεις τους άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ της Λευκωσίας ο πρόεδρος της ΝΔ εξήρε την πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνοντας πως ο ίδιος παρακολουθεί με προσοχή τα όσα γίνονταν στην Κύπρο τα τελευταία έξι χρόνια.
«Το κυρίαρχο μάθημα είναι ότι υπήρξε δημοσιονομική εξυγίανση στην Κύπρο σε συνδυασμό με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Η σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυστυχώς κολακευτική για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η Ελλάδα πέρασε τρία επίσημα προγράμματα και ακόμα είναι υπό επιτήρηση. Όπως είπε οι λανθασμένες πολιτικές και τα πειράματα μετά το 2015 μας έφεραν πολύ πίσω. «Το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015 μας έφερε το τρίτο πρόγραμμα. Οι πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης έφερε αχρείαστα αποτελέσματα. Γιατί, για παράδειγμα, η Ελλάδα έβγαλε αχρείαστα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο τραπεζικός τομέας ακόμα δεν έχει πλήρως επανέλθει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως το όραμά του για την Ελλάδα είναι να πετύχει τουλάχιστον 4% ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις.
«Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις αλλιώς θα ανακυκλώνουμε την ίδια κατάσταση» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. «Με μια καθαρή εντολή θα φτιάξουμε το περιβάλλον για να έρθουν επενδύσεις. Σκοπεύουμε να μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ στην εστίαση. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα προορισμός τουριστών για όλο τον χρόνο. Φυσικά θέλουμε να ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις που έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία. Για παράδειγμα το Ελληνικό το οποίο θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίες. Επίσης η επένδυση της ΚΟΣΚΟ στον Πειραιά, όπου η κυβέρνηση συνεχώς αλλάζει τους όρους του διαγωνισμού» είπε.
Αναφερόμενος στη μεγάλη εικόνα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα πράγματα δεν πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση. «Αυτή η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος, "φουσκώνοντας" το Δημόσιο και ενισχύοντας την επιδοματική πολιτική. Η πολιτική της συγκεκριμένης κυβέρνησης απέτυχε. Φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη» τόνισε, προσθέτοντας πως σκοπός του είναι να επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι άμεσα, όπως είπε, γιατί πρώτα θέλει να κερδίσει την αξιοπιστία της χώρας. «Άρα για τον επόμενο προϋπολογισμό θα σεβαστούμε τις συμφωνίες, όμως στη συνέχεια θα επιμείνουμε στην μείωση» δήλωσε.
Προτάσσοντας την ανάγκη για ενότητα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στην Κύπρο υπήρξε μια γενική συμφωνία και συνεννόηση από όλα τα κόμματα υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη και έγιναν οι μεταρρυθμίσεις. « Η Κύπρος λοιπόν έμεινε μακριά από τον ακραίο λαϊκισμό. θα επιδιώξω συναινέσεις όταν εκλεγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή είναι από την άλλη πλευρά του φράχτη, δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση και συνεννόηση» ξεκαθάρισε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Βιασύνη και προχειρότητα», λένε από τη ΝΔ
Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας στη γεωπολιτική σταθερότητα
Η πλευρά Γερουλάνου ζητά όρια στη διεύρυνση, με αιχμές για επιστροφές στελεχών
Ο υπουργός εξήρε την ομάδα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το έργο της στη μείωση του χρέους
Το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την επαναγορά και ορθό τον υπολογισμό της τιμής εξαγοράς
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας στα σεμινάρια του ΠΟΥ για την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Ποιοι εξαιρούνται από τον ηλικιακό «κόφτη» των 65 ετών
Σαφές μήνυμα συνεργασίας από Ελλάδα, Κύπρο και Ιορδανία
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε σε εκλογική ετοιμότητα και σκληρή αντιπαράθεση με ΝΔ, με αιχμές για διαφθορά
Στα 2,08 ευρώ/λίτρο η μέση τιμή της απλής στα βενζινάδικα
Ας μην απορούν γιατί είναι κολλημένη η βελόνα, γιατί έγινε σταρ η Καρυστιανού και γιατί ο Μητσοτάκης είναι με απόσταση ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Η υπουργός Εργασίας απάντησε στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για 4ήμερη εργασία
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της η πρώην υπουργός
Αυτό που προέχει για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η συγκρότηση μιας εικόνας «κρίσης» (με δίκαιες και άδικες κατηγορίες, λάσπη, υπονόμευση) από την οποία πρέπει για μία ακόμα φορά να διασωθούμε
Για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί
Ψηφιακή επανάσταση στην κοινωνική ασφάλιση - Ενοποίηση δεδομένων, ταχύτερη απονομή συντάξεων και άμεση διασύνδεση
«Το νομοσχέδιο ήδη έχει πάει στην Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Το 35ωρο στην πράξη: μύθοι, πραγματικότητες και η ελληνική συζήτηση
Τι βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών
Κατηγορίες για καθυστερήσεις, υψηλά επιτόκια και ελλιπή προστασία δανειοληπτών από το ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.