- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρωτογενές πλεόνασμα
Κριτική σε κυβέρνηση και εταίρους από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ της Λευκωσίας
Για επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος μίλησε από τη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα, τόνισε, χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις
Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε, αλλά και στους εταίρους για τις απαιτήσεις τους άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ της Λευκωσίας ο πρόεδρος της ΝΔ εξήρε την πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνοντας πως ο ίδιος παρακολουθεί με προσοχή τα όσα γίνονταν στην Κύπρο τα τελευταία έξι χρόνια.
«Το κυρίαρχο μάθημα είναι ότι υπήρξε δημοσιονομική εξυγίανση στην Κύπρο σε συνδυασμό με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Η σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυστυχώς κολακευτική για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η Ελλάδα πέρασε τρία επίσημα προγράμματα και ακόμα είναι υπό επιτήρηση. Όπως είπε οι λανθασμένες πολιτικές και τα πειράματα μετά το 2015 μας έφεραν πολύ πίσω. «Το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015 μας έφερε το τρίτο πρόγραμμα. Οι πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης έφερε αχρείαστα αποτελέσματα. Γιατί, για παράδειγμα, η Ελλάδα έβγαλε αχρείαστα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο τραπεζικός τομέας ακόμα δεν έχει πλήρως επανέλθει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως το όραμά του για την Ελλάδα είναι να πετύχει τουλάχιστον 4% ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις.
«Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις αλλιώς θα ανακυκλώνουμε την ίδια κατάσταση» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. «Με μια καθαρή εντολή θα φτιάξουμε το περιβάλλον για να έρθουν επενδύσεις. Σκοπεύουμε να μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ στην εστίαση. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα προορισμός τουριστών για όλο τον χρόνο. Φυσικά θέλουμε να ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις που έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία. Για παράδειγμα το Ελληνικό το οποίο θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίες. Επίσης η επένδυση της ΚΟΣΚΟ στον Πειραιά, όπου η κυβέρνηση συνεχώς αλλάζει τους όρους του διαγωνισμού» είπε.
Αναφερόμενος στη μεγάλη εικόνα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα πράγματα δεν πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση. «Αυτή η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος, "φουσκώνοντας" το Δημόσιο και ενισχύοντας την επιδοματική πολιτική. Η πολιτική της συγκεκριμένης κυβέρνησης απέτυχε. Φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη» τόνισε, προσθέτοντας πως σκοπός του είναι να επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι άμεσα, όπως είπε, γιατί πρώτα θέλει να κερδίσει την αξιοπιστία της χώρας. «Άρα για τον επόμενο προϋπολογισμό θα σεβαστούμε τις συμφωνίες, όμως στη συνέχεια θα επιμείνουμε στην μείωση» δήλωσε.
Προτάσσοντας την ανάγκη για ενότητα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στην Κύπρο υπήρξε μια γενική συμφωνία και συνεννόηση από όλα τα κόμματα υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη και έγιναν οι μεταρρυθμίσεις. « Η Κύπρος λοιπόν έμεινε μακριά από τον ακραίο λαϊκισμό. θα επιδιώξω συναινέσεις όταν εκλεγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή είναι από την άλλη πλευρά του φράχτη, δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση και συνεννόηση» ξεκαθάρισε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν θα κάνω χρήση της ασυλίας μου»
Τι είπε για Σαμαρά και εκλογές
«Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Όλα είναι νόμιμα», φέρεται να δήλωσε ο πρώην Επίτροπος
Τι ανέφερε ο υπουργός Άμυνας για την κλιματική αλλαγή
Δριμεία επίθεση από το ΠΑΣΟΚ
Στόχος η τελική συμφωνία εντός 60 ημερών
Δρομολογούνται βελτιώσεις και νέα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών
Πότε μια μεταφορά χρημάτων θεωρείται δωρεά και φορολογείται
Τα κριτήρια και οι «κόφτες»
Την επιθυμία του να είναι επιμελής «στις απαιτήσεις του νησιού και των κατοίκων», εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Σινάνης.
Πώς διαμορφώνεται η τιμή ανά κιλό
Οι τιμές είναι εκεί που είναι γιατί είμαστε πρόθυμοι να αγοράσουμε σε αυτές τις τιμές
Στο Growthfund Investor Summit 2026 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Καταδικάστηκαν και οι Σταυριανουδάκης, Θεοδωρόπουλος και Κορομηλάς
Ποιοι πληρώνονται πρώτοι και ποιοι τελευταίοι αυτήν την εβδομάδα
«Τα Προσφυγικά δεν θα γίνουν real estate. Δεν θα παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής
Πώς μπορείτε να «κλειδώσετε» μεγαλύτερο voucher
Στόχος η αποκατάσταση ζημιών και η επαναλειτουργία κρίσιμων δικτύων
Ερωτήματα για έργο προσβασιμότητας ΑμεΑ κόστους 277.000 ευρώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.