- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ντέιβιντ Μάλπας: Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
Ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και μοναδικός υποψήφιος για την θέση μετά την παραίτηση του Τζιμ Γιονγκ Κιμ
Ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μάλπας εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του την ερχόμενη Τρίτη, όπως ανέφερε το διεθνές ίδρυμα σε ανακοίνωσή του.
Ο Μάλπας, 63 ετών, ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ήταν μέχρι σήμερα υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις. Εξελέγη ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, για πενταετή θητεία.
Ο άγραφος κανόνας θέλει να ανατίθεται η προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Αμερικανό ενώ ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πάντα Ευρωπαίος.
Ο Μάλπας ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τον Ιανουάριο ενώ κανονικά η θητεία του έληγε το 2022.
Το 2017 ο Μάλπας δεν είχε διστάσει να επικρίνει δριμύτατα, δημοσίως, τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους "όχι και πολύ αποτελεσματικούς" και σχολιάζοντας ότι "συχνά ακολουθούν διεφθαρμένες πρακτικές" στη χορήγηση δανείων.
Πρόσφατα, όταν ρωτήθηκε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του ως επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, απάντησε ότι θέλει να επικεντρωθεί "στην καρδιά της αποστολής" της, να βγάλει από τη φτώχεια τις φτωχότερες χώρες και να περιορίσει την πρόσβαση σε δάνεια στις πιο ανεπτυγμένες, όπως η Κίνα.
Αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ιδρύθηκε το 1944, είναι να περιορίσει τη φτώχεια στον κόσμο χρηματοδοτώντας αναπτυξιακά προγράμματα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.