- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Η κυβέρνηση πήρε τη δόση αλλά δεσμεύτηκε για μείωση του αφορολόγητου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup
Ολοκληρώθηκε στο Eurogroup, που συνεδριάζει στο Βουκουρέστι, η συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας και επικυρώθηκε η θετική εισήγηση των θεσμών (Κομισιόν) και του EuroWorking Group για την εκταμίευση των 978 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, νώ στο εσωτερικό ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται σε όλους τους τόνους ότι με την επανεκλογή του θα διεκδικήσει να μην εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου, η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους εταίρους πως η μείωση του αφορολόγητου για το 2020 (που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης) θα εφαρμοστεί κανονικά.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Eurogroup που συνοδεύει την έγκριση της "δόσης" των 970 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται και έμμεση δέσμευση της κυβέρνησης για τη μείωση αφορολογήτου το 2020, αλλά και για μηδενισμό των οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη γενική δέσμευση να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση".
Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα τερματίσει το υφιστάμενο νέο καθεστώς προστασίας 1ης κατοικίας έως το τέλος του χρόνου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup
Το Eurogroup συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων από την Ελλάδα στη βάση της ενισχυμένης έκθεσης επιτήρησης της 27ης Φεβρουαρίου και της επικαιροποίησης που εκδόθηκε στις 3 Απριλίου.
Χαιρετίζουμε την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% για το ΑΕΠ, και την ολοκλήρωση των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων βασικών πωλήσεων.
Οι ελληνικές αρχές έχουν θεσπίσει ένα νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο καθεστώς έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τις τράπεζες στην μείωση των NPLs. Υπογραμμίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι το σχήμα είναι προσωρινό και θα τερματιστεί μέχρι το τέλος του 2019.
Ζητάμε από τους θεσμούς να παρακολουθούν –στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας- προσεκτικά την επίδραση του σχήματος για τα κεφάλαια και τον δανεισμό των τραπεζών, τον αντίκτυπο της εφαρμογής της νομοθεσίας, την επίδραση της διαδικασίας μείωσης των NPLs, την επίδραση των προσπαθειών για μείωση των εκκρεμών υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των νοικοκυριών και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του σχήματος.
Χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Περαιτέρω, σημειώνουμε τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και προκλήσεις που εντοπίζονται στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Υπό αυτό το πρίσμα καλωσορίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη γενική δέσμευση να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουν φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα και στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, τη μείωση των οφειλών του κράτους στο μηδέν, τη συλλογή φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προσλήψεις του δημόσιου τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά.
Θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα για να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τις online δημοπρασίες, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας με στόχο να εξαλειφθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των περιπτώσεων μέχρι το τέλος του 2021 και να σημειωθούν βελτιώσεις στη διαχείριση εγγυήσεων δανείων.
Αυτά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης. Οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθούν στενά τις μισθολογικές εξελίξεις το 2019 και να αναλύουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθεί σε όλες τις ειδικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις για το τέλος του 2018 και ότι οι απαραίτητες προϋποθέσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή, για να επιβεβαιώσουν την εκταμίευση της πρώτης δόσης των μέτρων για το χρέος. Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το δ.σ. του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν την μεταφορά των εσόδων από τα SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του επιτοκιακού περιθωρίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF, συνολικής αξίας 970 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες εναντίον των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕ και του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα κινηθώ δικαστικά για την προστασία της προσωπικότητάς μου», γράφει σε ανάρτησή του
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής προτείνει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Μενδώνη: «Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες πολιτισμού στις Πρέσπες»
Στο Καστελλόριζο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
«Ήταν ταγμένος στην αποστολή του δημόσιου λειτουργού»
Η ημερομηνία που περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές
«Δεν πρέπει η πορεία αυτή να σταματήσει»
Τα κρίσιμα ζητήματα για τα πανεπιστήμια που μπαίνουν στην ατζέντα
Αυξήσεις έως και 55% στην ενέργεια - Έντονες πιέσεις σε στέγαση, μεταφορές και υπηρεσίες
Η απόφαση για την ένταξή του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι δικαιούχοι και τα ποσά που δίνονται
Γιατί τα λόγια του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Πνύκα δεν έχουν καμία σημασία
Ποιες μεταφορές μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εφορίας
Η απάντηση για τα σχόλια που δέχθηκε
Γιατί πληρώνονται αρκετά νωρίτερα
«Το καλώδιο μπορεί να προχωρήσει χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» - Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα επαναφέρει το ερώτημα πώς μπορούν να συνυπάρξουν η στρατηγική ισχύς, η ελευθερία και οι δημοκρατικές αξίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.