- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Παραδοχή Τσακαλώτου: Ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε το 2015
Ομιλία σε φοιτητές στο Παρίσι
Στην παραδοχή ότι η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στη διαπραγμάτευση για το χρέος, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Διεθνών Θεμάτων του Παρισιού (Sciences Po - Paris School of International Affairs).
«Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος. Πήραμε τη συμφωνία αυτή το περασμένο καλοκαίρι».
Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι η κυβέρνηση τότε έκανε δύο βασικά λάθη, πρόσφερε ωστόσο πλήρη κάλυψη στον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη. «Δεν καταλάβαμε πως το σχέδιό μας να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ποσό του χρέους ήταν αυτό που ήθελαν οι Γερμανοί. Δεν ήταν απειλή η έξοδος από το ευρώ. Ο Σόιμπλε την ήθελε. Το μεγαλύτερο λάθος μας, λοιπόν, ήταν ότι μάλλον υπερβάλαμε ως προς την ισορροπία δυνάμεων. Ήμασταν πιο αδύναμοι απ’ ό,τι νομίζαμε και αυτό δεν έχει να κάνει με τον προκάτοχό μου Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα με άλλον υπουργό τα πράγματα. Και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε, τα ίδια θα συνέβαιναν! Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Grexit θα ήταν επιζήμιο για την ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι το πρόβλημα του χρέους θα πρέπει να επανεξεταστεί σε βάθος χρόνου, καθώς «η ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με τόσο μεγάλες διαφορές ως προς το ύψος του χρέους μεταξύ των κρατών-μελών, χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση».
Υποστήριξε πως η συμφωνία η οποία επετεύχθη στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν καλή» και πως ο συμβιβασμός της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2015, όταν αποδέχθηκε το 3ο Μνημόνιο, ήταν καλός, γιατί περιλάμβανε την υπόσχεση ότι στο τέλος του προγράμματος θα δοθεί λύση για το χρέος. «Η συμφωνία που πήραμε μετά το δημοψήφισμα ήταν πολύ καλύτερη, σε σύγκριση με την πρόταση που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα… Μπορώ να πω ότι πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα, θα είχαμε επιστρέψει στις αγορές, θα υπήρχε ανάπτυξη», είπε.
Στην ομιλία του, με θέμα «Συμπεράσματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη» ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια για την Ελλάδα σε σχέση με το τέλος της κρίσης: εκδώσαμε 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια, έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη, πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή, μείωση της ανεργίας, παρότι παραμένει πολύ υψηλή».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης μια συμμαχίας Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Οικολογίας (Red Red Green Alliance), τονίζοντας πως «είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τέλος η αντιδικία του κράτους με τον πόνο του πολίτη»
Κεντρικό μήνυμα η ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης για την ανθρώπινη παραμονή στις ακριτικές περιοχές
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτες
Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Ζαχαράκη: «Ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια καλή πράξη. Είναι αξία, είναι στάση ζωής»
Τι αναφέρει σε παραγγελία του προς τους εισαγγελείς της χώρας
Στα μπλόκα της Καρδίτσας και των Τρικάλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ολόκληρη η ομιλία του - Η κρίση θεσμών και η ανάγκη νέου κοινωνικού συμβολαίου
Η ερώτηση – έκπληξη που τράβηξε το ενδιαφέρον σε νέα δημοσκόπηση
«Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πλήρως» σημείωσε ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας
Προβάδισμα ενός κόμματος Καρυστιανού σε σχέση με τον Τσίπρα
Οι κυβερνήσεις είχαν κάθε λόγο να μετατρέψουν τους αγρότες σε δημόσιους υπάλληλους και οι αγρότες στην πλειονότητά τους δέχθηκαν πρόθυμα αυτόν τον ρόλο
Οι δείκτες προόδου που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας
Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις
«Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.