- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Το κλειστό διαμέρισμα
Δίπλα στο γραφείο μου στην Αθήνα, υπάρχει ένα κλειστό διαμέρισμα. Χρόνια τώρα. Είχα πολλές φορές απορία τι ακριβώς συμβαίνει. Λογαριασμοί στην πόρτα, έλλειψη καθαριότητας, εγκατάλειψη.
Μέχρι που έγινα διαχειριστής. Και έμαθα λοιπόν την αλήθεια. Κάποιος χριστιανός, αγαθά και καλοπροαίρετα, κληροδότησε το συγκεκριμένο διαμέρισμα σε ένα από τα πολλά –τι πολλά, πάμπολλα– ιδρύματα, που υπάρχουν στη χώρα. Είναι βέβαιο ότι ο άνθρωπος το άφησε, όχι μόνο για τη γαλήνη της ψυχής του αλλά και για να προσφέρει στους συνανθρώπους του. Και φυσικά, για να αξιοποιηθεί. Να είναι χρήσιμο. Και όμως, το διαμέρισμα παραμένει χρόνια κλειστό. Κλειστό και αναξιοποίητο. Αλλά και πάλι σκέφτηκα, καθόλου ιδιαίτερο, καθόλου παράδοξο. Χιλιάδες τέτοια κλειστά διαμερίσματα πρέπει να υπάρχουν.
Όμως ένα κλειστό διαμέρισμα δεν είναι και η διαβόητη δημόσια περιουσία; Κτίρια, οικόπεδα, εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Και όπως η διοίκηση του ιδρύματος, που αφήνει το διαμέρισμα, δίπλα στο γραφείο μου, νεκρό και αναξιοποίητο, έτσι και οι ελληνικές κυβερνήσεις παγερά αδιαφόρησαν για τη μετατροπή της δημόσιας περιουσίας σε πλούτο, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Η δημόσια περιουσία στο σύνολό της, για την οποία κατά καιρούς προκύπτει μια επαναλαμβανόμενη, ανούσια και υποκριτική πολιτική σύγκρουση, παραμένει ένα κενοτάφιο. Νεκρή σαν το κλειστό διαμέρισμα.
Μέσα σε αυτή την ακινησία, υπάρχει ένας φόβος. Μια άρνηση της απόφασης. Μια άρνηση της ευθύνης. Απέναντι στις αναγκαίες μεγάλες αλλαγές, η Ελλάδα προτίμησε την ησυχία του κλειστού διαμερίσματος. Ας το ανοίξουμε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο
Η ανάρτηση με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού
«Η απόφασή μου δεν έχει να κάνει με κάποια καρέκλα, όπως πιθανόν κάποιοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν», τονίζει
Αντιπαράθεση Σκέρτσου με την αντιπολίτευση
Τι αναφέρει η κοινή δήλωση
Με αφορμή τα χαμηλά νούμερα της «ΕΛΠΙΔΑΣ»
Στο επίκεντρο οι προοπτικές ανάπτυξης και η επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά
«Στηρίζουμε τους εργαζόμενους με νέες δεξιότητες», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Διαφορετικές κατασκευές από τις εγκεκριμένες μελέτες
Τα βασικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για τον περιορισμό στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους
Η ανεξάρτητη βουλευτής, που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσχώρησε επίσημα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Ο διάλογος παραμένει ανοιχτός για όλους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
«Δεν θα με φιμώσει ούτε ο κ. Λαζαρίδης ούτε κανένας άλλος» τονίζει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Στο Πεκίνο η υπουργός Πολιτισμού
Στο 11th Financial Times Energy Transition Summit, ο εκτελεστικός πρόεδρος της METLEN
Η ανάρτησή του στο Χ μετά τα κλάματα της βουλεύτριας
«Καλό είναι όσοι μιλούν για εθνικές ήττες να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο εκφέρουν τον λόγο τους», τόνισε
«Την ευθύνη για τον βούρκο την έχει προσωπικά ο Μητσοτάκης» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη
Ποιες θέσεις καλύπτονται ακόμα και με απολυτήριο Δημοτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.