- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επώνυμοι και ανώνυμοι
Δεν θα είχε ενδιαφέρον αν διαβάζαμε την αρθρογραφία της ημέρας χωρίς να γνωρίζουμε το όνομα του αρθρογράφου;
Δεν θα είχε ενδιαφέρον αν διαβάζαμε την αρθρογραφία της ημέρας χωρίς να γνωρίζουμε εξ αρχής το όνομα του αρθρογράφου, χωρίς να έχουμε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία, την καταγωγή, την επαγγελματική σταδιοδρομία και την κομματική του ταυτότητα;
Μήπως θα αποτελούσε επίσης ένα ευφυές πείραμα να μη συνοδεύονται τα κείμενα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου από τη φωτογραφία του συγγραφέα τους ώστε να μην προδιαθέτει το κοινό θετικά ή αρνητικά ένα γοητευτικό, όμορφο, αλαζονικό, κουρασμένο, αντιπαθητικό, «αρρενωπό» ή αισθησιακό πρόσωπο; Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγαμε προβολές που πηγάζουν κατά κύριο λόγο από τις εμπειρίες, τις αντιλήψεις και τις προκαταλήψεις μας. Μια καλή μέθοδος για να λειτουργήσει με επιτυχία αυτό το σύστημα θα ήταν ίσως να αποκαλύπτεται η ταυτότητα των αρθρογράφων στις τελευταίες σελίδες της εφημερίδας ή του περιοδικού, όπως γίνεται συνήθως στα σταυρόλεξα.
Πιστεύω ότι θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε κάποια βιβλία χωρίς να γνωρίζουμε την προηγούμενη εργογραφία και τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του συγγραφέα, παρά αφού ολοκληρώσουμε την ανάγνωση και αποφασίσουμε αν μας αρέσει ή όχι το ίδιο το κείμενο, με βάση απλώς και μόνο το περιεχόμενό του, το αφηγηματικό ύφος του, την πρωτοτυπία των ιδεών και τη δύναμη της επιχειρηματολογίας.
Για να γίνω πιο τολμηρή, θα πρότεινα επίσης να θεσπιστεί στη χώρα μας ένα λογοτεχνικό βραβείο του οποίου οι κριτές θα απαγορεύεται να γνωρίζουν τα ονόματα των υποψηφίων μα και –κυρίως– τους εκδοτικούς οίκους που εκπροσωπούν. Έτσι μάλλον θα διασφαλίζαμε ότι το βραβείο θα δινόταν με καθαρά λογοτεχνικά κριτήρια όπως την εκλεπτυσμένη ή άρτια δουλεμένη γλώσσα, τους έξοχα κατασκευασμένους και ψυχολογικά συνεπείς χαρακτήρες, την πρωτοτυπία του ύφους και της πλοκής, την αποφυγή στερεοτύπων, την τολμηρότητα των ιδεών και το βάθος του στοχασμού. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να είμαστε βέβαιοι ότι η οριστική απόφαση της εκάστοτε κριτικής επιτροπής για την απονομή του βραβείου δεν θα εξαρτάται από τυχόν οικειότητα των μελών της με ορισμένους εκδοτικούς οίκους, ή από την προσωπική τους επαφή με κάποιους συγγραφείς.
Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν, όπου η συνωμοσιολογία θριαμβεύει και η αναξιοκρατία κυριαρχεί, η άγνοια των προσωπικών δεδομένων των δημιουργών θα ήταν ίσως μια κάποια λύση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεραπεύουμε το σύμπτωμα, αλλά ενισχύουμε παθογένειες που χρόνια τώρα εμποδίζουν την ανάπτυξη υγιούς οικονομικής παιδείας στη χώρα.
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.