- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσίπρας για συνταγματικές αλλαγές: Ενισχύεται η Δημοκρατία (video)
«Επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους»
«Με τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση ενισχύεται το Κοινωνικό κράτος, η Λαϊκή αντιπροσώπευση και η Δημοκρατία, ενώ επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους» αναφέρει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ είναι σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Στο Twitter δημοσιεύει παράλληλα και σχετικό βίντεο στο οποίο πανεπιστημιακοί αναφέρονται ειδικότερα στις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση.
Με τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση ενισχύεται το Κοινωνικό κράτος, η Λαϊκή αντιπροσώπευση και η Δημοκρατία, ενώ επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. https://t.co/CSwNoJ1tw2
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 13, 2019
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Σπύρος Σπουρδαλάκης, αναφέρει ότι η Επιτροπή ήταν μία καινοτόμος, συμμετοχική πολιτική διαδικασία, κατά την οποία ενημερώθηκαν οι πολίτες για το τι σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκαν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, πανεπιστήμια, Δήμοι και επιστημονικές ενώσεις.
Όπως αναφέρει ο κ. Σπουρδαλάκης, έπρεπε να οργανωθεί και μία ηλεκτρονική διαβούλευση «ούτως ώστε οι πολίτες θα μπορούσαν να απαντήσουν στα επίδικα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Επίσης επισημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα λαϊκής, νομοθετικής πρωτοβουλίας, «λελογισμένης» που σημαίνει ότι «μπορούν να παίρνουν οι πολίτες πια, πρωτοβουλία για κάποιος νομοθέτημα».
Επίσης, ο συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Ζώρας, σημειώνει ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Σύνταγμα της Ελλάδας θα περιέχει τέτοιου είδους πρόταση με αναφορά στο κοινωνικό κράτος: Εθνικό Σύστημα Υγείας, Εθνικό Σύστημα Περίθαλψης, εργασιακά δικαιώματα, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, διαιτησία, κατώτατος μισθός. Προσθέτει δε, ότι «η αντιπροσώπευση και ο κοινοβουλευτισμός εμπλουτίζονται με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας».
Ακόμα, αναφέρεται στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας, προκειμένου η κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο, να ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση του λαού.
Για το θέμα αυτό, η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Ιφιγένεια Καμτσίδου σημειώνει ότι η θέσπιση ορίου εκλογικών θητειών «θα δώσει ξανά πολιτικό νόημα στη σχέση εκλογέα και βουλευτή», ενώ ο κ. Σπουρδαλάκης τονίζει την υποχρέωση της Πολιτείας να έχει εκλεγμένους πρωθυπουργούς και όχι πρωθυπουργούς που εκλέγονται από άλλους φορείς.
Για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών , ο κ. Ζώρας αναφέρει ότι «ουσιαστικά οδηγούσε στην ατιμωρησία του πολιτικού προσωπικού», ενώ «για πρώτη φορά στην συνταγματική ιστορία της Ελλάδας, διακηρύσσει την θρησκευτική ουδετερότητας της ελληνικής Πολιτείας».
Η κ. Καμτσίδου αναφερόμενη στο ζήτημα αυτό, συμπληρώνει ότι έτσι το κράτος θα πάψει να «θρησκεύεται» και η Εκκλησία, αυτόνομα, θα ρυθμίζει τα εσωτερικά της ζητήματα και θα απευθύνεται στο ποίμνιό της με όρους πνευματικούς.
«Το Σύνταγμα θα τους Έλληνες είναι η πατρίδας μας» τονίζει η καθηγήτρια και προσθέτει ότι κάθε αναθεώρηση του Συντάγματος είναι «ένας αγώνας για την Δημοκρατία, μία προσπάθεια για τη θωράκιση των αντιπροσωπευτικών θεσμών για την θωράκιση της συμμετοχής του λαού στις διαδικασίες της λήψης των αποφάσεων».
Το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθά τα οποία είναι αναγκαία, προκειμένου ο καθένας να μπορεί να διαβιώνει με όρους αξιοπρέπειας, αναφέρει στο ίδιο βίντεο η Ιφιγένεια Καμτσίδου και προσθέτει ότι η προστασία του κοινωνικού κράτους είναι ένας αγώνας που πρέπει να δίνεται διαρκώς.
Επίσης, η κ. Καμτσίδου σημειώνει ότι με την συνταγματική αναθεώρηση δίνεται η δυνατότητα στο λαό να παίρνει αποφάσεις για τη ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του
Η αναφορά στον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό
Η θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ιδιωτική κλινική ήταν δηλωμένη ως απλό παθολογικό ιατρείο
Επισκέφτηκε το πάρκο βιοτεχνολογίας Athens LifeTech Park στα Σπάτα
«Έχει κριθεί πολλάκις με την ίδια ετυμηγορία, αυτή του αποτυχημένου πρωθυπουργού»
Ποιες περιοχές ωφελούνται από τον επιμερισμό του ειδικού τέλους
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά εύνοια. Απαιτεί κανόνες. Και όταν παραβιάζονται, θα το λέμε με το όνομά του» σημειώνει η πρώην υπουργός
«Πορεύθηκε με το ταλέντο του, με ειλικρίνεια και με γνήσιο αυθορμητισμό»
Τα φορολογικά κίνητρα και η μετακόμιση του billionaire
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.