- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Με «πάρα πολύ μικρή» ατζέντα το σημερινό Eurogroup
«Η Ευρώπη ανοίγει τις κάνουλες των δαπανών καθώς τερματίζεται η λιτότητα», γράφουν οι FT
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με «πάρα πολύ μικρή» ατζέντα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Europa Press. Η συνάντηση του Eurogroup, θα εστιάσει στην ανάλυση των τελευταίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο βασικός παράγοντας της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην επιβράδυνση των οικονομιών της Γερμανίας και Ιταλίας, που θα έχουν ανάπτυξη 1,1% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ οι Βρυξέλλες επαναπροσδιόρισαν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη και στην Ισπανία κατά ένα δέκατο (έως 2,1%).
Την ίδια ώρα οι Financial Times σε άρθρο υπό τον τίτλο, «Η Ευρώπη ανοίγει τις κάνουλες των δαπανών καθώς τερματίζεται η λιτότητα», σημειώνουν ότι πρόκειται για μια αλλαγή πλεύσης που πραγματοποιείται σχεδόν χωρίς τυμπανοκρουσίες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χρόνια συχνά οδυνηρής λιτότητας, φαίνεται να τερματίζονται, καθώς οι κυβερνήσεις, από τις παραδοσιακά ανοργάνωτες έως τις πιο συντηρητικές, χαλαρώνουν τα «λουριά» και υιοθετούν την ανάγκη δημοσιονομικών κινήτρων, γράφουν οι F.T.
Η χαλάρωση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών είναι εμφανής εδώ και λίγο καιρό, αλλά είναι μόνο τώρα, με την ευρωπαϊκή οικονομία να υφίσταται μια απροσδόκητη και έντονη οικονομική επιβράδυνση, που έχει γίνει μία από τις βασικές επιλογές των κυβερνήσεων, για την αποφυγή σοβαρής ύφεσης. Περισσότερο τυχαία, παρά λόγω σχεδιασμού, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η «ένεση» θα μπορούσε, αυτή τη φορά, να είναι έγκαιρη. Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής της έρευνας στην UniCredit Bank, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν συναίσθηση των κινδύνων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις οικονομικές προοπτικές της γηραιάς ηπείρου -και ότι η ΕΚΤ δεν είναι πλέον η μόνη επιλογή στην αντιμετώπιση προβλημάτων, ιδιαίτερα στον βιομηχανικό τομέα, που υποφέρει. «Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι, όμως στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η διάθεση και η προθυμία να γίνει κάτι, είναι πολύ διαφορετική από τα χρόνια της λιτότητας», υπογράμμισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η διολίσθηση στην ύφεση πιθανότατα θα αποφευχθεί, εν μέρει, ως αποτέλεσμα της «επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής» των κρατών μελών. Στο τέλος του περασμένου έτους, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- σχεδίαζαν δημοσιονομικά κίνητρα, τουλάχιστον 0,4% του εθνικού εισοδήματος το 2019. Παρόλο που οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν όλο και περισσότερο αυτές τις δράσεις, εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία για την αποτελεσματικότητά τους. Ο Νίλσεν υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ύφεσης δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική κατά της φοροδιαφυγής
Τα Βριλήσσια επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός όπου πραγματοποίησε ομιλία σε πολίτες, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής
Οι ελλείψεις σε Παθολογικές και Επείγοντα
H απάντηση στην προτροπή της να στηρίξει την ΕΛΑΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με την ομογένεια
Υποχρεωτική η εγγραφή στο νέο ΝΠΔΔ εντός ενός έτους για όσους διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος
Κορυφαίοι αναλυτές και ειδικοί εξετάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις γεωπολιτικές προκλήσεις
Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Οι νέες ιρανικές επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ πυροδοτούν ράλι στο αργό
Ποια θα λειτουργήσουν κανονικά
Πώς το εξασφαλίζουν οι αγρότες - Η έκπτωση στην αντλία και το QR code
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν
Ο γραμματέας της ΝΔ επικρότησε τον ειρηνικό τους χαρακτήρα
Mε αφορμή τη συμμετοχή του βουλευτή σε πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών
Απάντηση για την εξωτερική πολιτική
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί ισραηλινού λόμπι
Είχε αισθανθεί έντονη αδιαθεσία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.