- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Λεβέντης: «Ένα χαρτί είχαμε να πιέζουμε τα Σκόπια και το απεμπολούμε»
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής
«Ένα χαρτί είχε η Ελλάδα για να πιέζει τα Σκόπια να αλλάξουν όνομα. Το χαρτί της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ -και αυτό το χαρτί το απεμπολούμε σήμερα. Το σχίζουμε σήμερα».
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε: «Συναίνεσαν οι γείτονες στις Πρέσπες γιατί κέρδισαν το μέγιστο. Το όνομα κέρδισαν. Την Ελλάδα ολόκληρη -γιατί η Μακεδονία δεν είναι μία περιοχή, είναι η ίδια η Ελλάδα. Όταν υπέγραψαν τις Πρέσπες, υποτιμήσατε τι είναι η Μακεδονία και αυτό γράφει αρνητική Ιστορία. Θα ανοίξουν πληγές στο μέλλον για τη στάση σας αυτή».
Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε: «Πήγε ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία και επί 2,5 ώρες κλείστηκε μόνος του με τον κ. Ερντογάν, συζήτησαν και εξερχόμενοι δήλωσαν ότι όρισαν οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση των στάσιμων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τι συζήτησαν δεν το μάθαμε. Ο Τούρκος καραδοκεί, είτε για να επιβάλει τις γκρίζες ζώνες, είτε τις ΑΟΖ, είτε να πετύχει τα δικά του, είτε να πετύχει την υφαρπαγή της Κύπρου».
«Πίστευε ο κ. Τσίπρας ότι στη συνάντηση αυτή θα πετύχαινε κάτι; Συμμορφώνεται ο Τούρκος;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, «δεν πρέπει να δεχόμεθα διάλογο με την Τουρκία από την ώρα που έχει βλέψεις. Η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα αλλά και δεν παραχωρεί τίποτα».
«Η ΝΔ λέει πάντα ότι δεν είναι κακό να κάνουμε διάλογο» είπε ακόμη και αναρωτήθηκε: «Τόσα χρόνια είχαμε κάποια ουσιαστική πρόοδο στα ελληνοτουρκικά;».
Επίσης, ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι την επομένη των εκλογών, θα στηρίξει την κυβέρνηση αυτή που θα κάνει δημοψήφισμα για να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όπως είπε «η παραχώρηση αυτή έγινε εν καιρώ ειρήνης».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντάς του ότι δεν μπόρεσε να πείσει τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ ήταν και είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας.
«Κάνατε πλάτη στον κ. Τσίπρα να κάνει τη μειοδοσία» είπε ο κ.Λεβέντης απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και συμπλήρωσε:« Τα συλλαλητήρια έγιναν μόνο για την γλώσσα και την ταυτότητα, ή για το όνομα; Το όνομα ήταν ο λόγος για να γίνουν τα συλλαλητήρια, στα οποία εσείς πήγατε συρόμενοι και όχι με τη θέλησή σας. Τα συλλαλητήρια δεν τα θέλετε, τους ψήφους των συλλαλητηρίων θέλετε».
Τέλος, σημείωσε ότι ο προοδευτικός χώρος και όχι ο ακροδεξιός εξέφραζε πάντα τη Μακεδονία και προέβλεψε ότι οι εκλογές θα είναι εκλογές ανατροπής όλων των προγνωστικών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.