- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
ΣΕΒ: Κίνδυνος η αύξηση του κατώτατου μισθού
Όπως υποστηρίζει, το βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι η παραγωγικότητα των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της οικονομίας
Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού επανέρχεται ο ΣΕΒ με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων στο οποίο αναλύει την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια. Όπως υποστηρίζει, το βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι η παραγωγικότητα των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της οικονομίας καθώς οι εξαγωγές οδηγούν σήμερα κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη και μία πιθανή κάμψη τους θα την επηρεάσει αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ το 2018 οι εξαγωγές θα κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ για την Ελληνική οικονομία, δηλαδή στα 33 δισ. ευρώ συνολικά και 22 δισ. ευρώ χωρίς τις εξαγωγές καυσίμων και πλοίων.
«Όμως παρά την πρόσφατη καλή πορεία το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες παραμένει στο ίδιο περίπου επίπεδο με εκείνο κατά την περίοδο της εισόδου της χώρας στην ευρωζώνη στις αρχές του 2000», αναφέρει ο ΣΕΒ. Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του εξαγωγικού μας μεριδίου στην παγκόσμια αγορά έπαιξαν οι εξαγωγές καυσίμων οι οποίες τις δύο τελευταίες δεκαετίες εξαπλασιάστηκαν, από 1,7 δισ. το 2000 σε 11 δισ. ευρώ περίπου το 2018. Χωρίς τα καύσιμα η παρουσία των εξαγωγών μας στο διεθνές στερέωμα μειώνεται κυρίως από την κρίση και μετά, ενώ ανακάμπτει σταδιακά μετά το 2012.
Συγκεκριμένα το 2017 το μερίδιό μας διαμορφώνεται σε 0,143% έναντι 0,174% το 2000. Σημειώνεται πάντως ότι ανάλογη αλλά μικρότερη εξασθένηση του μεριδίου των εξαγωγών τους στην παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισαν και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς κερδίζουν έδαφος η Κίνα και άλλες μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διατύπωση μπορεί να φέρει υπονοούμενα
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οικογένεια και στους συναδέλφους του
Η ετήσια λίστα με τους δισεκατομμυριούχους δεν είναι πάντα απόλυτα ειλικρινής...
Άλμα 12% σημείωσαν τα ταξιδιωτικά έσοδα, φτάνοντας τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Εμφανίστηκε οικειοθελώς στο Βέλγιο
Στο 29,7% η Νέα Δημοκρατία - 7 στους 10 δεν «βλέπουν» αυτοδυναμία της κυβέρνησης
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έδωσε τη δική του εκδοχή για την κόντρα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ
«Για ενίσχυση του συντονισμού απέναντι στις κοινές προκλήσεις», έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Στην εκδήλωση της Endeavor Greece «The Future of AI Elsewhere» στο Σαν Φρανσίσκο, βρέθηκε ο πρωθυπουργός
«Ο λογαριασμός δεν βγαίνει»
«Πολύ σύντομα, η Αστυνομία θα τελειώσει με αυτό το φαινόμενο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Έντονη κριτική από τον Φραγκίσκο Παρασύρη και τον Τομέα Ενέργειας
«Το Υπουργείο Υγείας δεν αναγνωρίζει την υπνοθεραπεία»
«Χρειάζεται γενναιότητα στις αποφάσεις, στα μέτρα και στις πολιτικές μας», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής
Κριτήρια και προϋποθέσεις - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Συζητήθηκαν ζητήματα κοινωνικής φροντίδας που απασχολούν τόσο την Ελλάδα όσο και την ομογένεια
Οι αναφορές στην «κβαντική ιατρική» της Μαρίας Καρυστιανού και η δημοσιογραφική κάλυψη
Επιδότηση 90% μισθού και εισφορών για 12 μήνες με εξ αποστάσεως εργασία
«Οι πολίτες δεν ξεχνούν τα ΑΤΜ, τις απολύσεις και τα λουκέτα»
«Θα συλληφθεί όπως συλλαμβάνονται όλοι» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.