- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Moody’s για «κόκκινα» δάνεια: Θα μειωθούν σταδιακά τους επόμενους 18 μήνες
Η εκτίμηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης
Η σταδιακή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και διαγραφές θα μειώσουν σταδιακά τα «κόκκινα» δάνεια τους επόμενους 18 μήνες, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του για την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα είναι στην καλύτερη θέση να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τον οίκο.
«Οι εποπτικές Αρχές θέλουν να δουν τα ποσοστά NPE των τραπεζών να μειώνονται κάτω από το 10% στο τέλος του 2021, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουν. Και οι τέσσερις τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους τους για τα NPE έως τώρα, με τη βοήθεια αναδιάρθρωσης δανείων, διαγραφών και πωλήσεων», σημειώνει ο Moody's, προσθέτοντας: «Η Eurobank και η Εθνική είχαν ποσοστά NPE 39% και 42%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι 50% της Alpha και 54% της Πειραιώς. Η Εθνική καταγράφει την ισχυρότερη κάλυψη με προβλέψεις για τέτοια δάνεια, περίπου στο 60%. Η πρόσφατη ανακοίνωση από την Eurobank του σχεδίου της για τη μείωση των NPE της δίνει την καλύτερη πιθανότητα να επιτύχει τον στόχο της για NPEs κάτω από το 10% στο τέλος του 2021».
Ο οίκος σημειώνει ότι τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών θα μειωθούν ελαφρά τη διετία 2019-20, λόγω των αυστηρότερων απαιτήσεων για σχηματισμό προβλέψεων για ζημιές από δάνεια με βάση τα λογιστικά πρότυπα IFRS 9. Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν το ελάχιστο υποχρεωτικό όριο, με μέσο κεφαλαιακό δείκτη (CET 1) περίπου 15,6% του σταθμισμένου ενεργητικού τους τον Σεπτέμβριο του 2018. Με βάση το πιο συντηρητικό μέτρο του υλικού (tangible) μετοχικού κεφαλαίου, η Alpha Bank έχει την ισχυρότερη υλική κεφαλαιακή βάση μεταξύ των τραπεζών, με το χαμηλότερο επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, αναφέρει ο Moody's. Το μεγάλο απόθεμα NPE θα συνεχίσει να δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, προσθέτει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες
Στη στήλη Business Backstage δεν βλέπεις απλώς την είδηση, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από αυτή. Κάθε εβδομάδα, όλα όσα κινούν την οικονομία — αλλιώς
Στόχος η υποχώρηση των τιμών κατά 5% έως 20% σε βασικά προϊόντα από τις 31 Αυγούστου
Τα νέα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ αποκαλύπτουν ανατροπές στις χρεώσεις για το 2026
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η δεξίωση μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του Μεγάρου - Ποιοι έδωσαν το παρών, οι απουσίες
Ομιλία του ΠτΔ για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Ζαχαράκη: «Η ιστορική αυτή μεταρρύθμιση είναι η πυξίδα για μια νέα πορεία στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση»
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
«Ανάγκη αναθεώρησης και όχι κατάργησης του άρθρου 16», τόνισε η υπουργός Παιδείας
Η νέα φιλοσοφία της πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα
Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επτά στρατηγικούς άξονες για τη μετάβαση σε μια σύγχρονη εταιρεία
Ποιους αφορά το πρόγραμμα - Απασχόληση με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές έως και 1.250 ευρώ
Ποιους αφορά η συμπληρωματική πληρωμή
Κατάθεση στεφανιού από τον ΠτΔ στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στα πρώην κρατητήρια των ΕΑΤ-ΕΣΑ
«Η αντιπολίτευση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός
«Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπενθυμίζουν το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο Ελληνισμός», τόνισε ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει «νίκη για την πόλη» τη συμφωνία για τη ΔΕΘ
Ο Δωδεκανήσιος πολιτικός πέτυχε την εισαγωγή του στο ΕΚΠΑ μέσω της ειδικής κατηγορίας
Οι αιτήσεις, η κλήρωση και όλα όσα αλλάζουν
«Δεν θα καθίσω να σας ακούσω με αυτή τη συμπεριφορά», τόνισε ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.