- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες με την κατάσταση της οικονομίας
Το 94% των Ελλήνων χαρακτηρίζει κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση
Εξαιρετικά απαισιόδοξοι σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται οι Έλληνες, ενώ σε μεγάλο ποσοστό εμφανίζονται απογοητευμένοι και από την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να είναι η απασχόληση, σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι κάνουν λόγο για μεταμορφωση της οικονομίας και μεγάλη βελτίωση στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε από τις 8 έως τις 22 Νοεμβρίου δίνοντας έμφαση στην οικονομία, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Το 94% των Ελλήνων, ωστόσο, χαρακτηρίζει κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα, ενώ μόλις το 6%, δηλώνει ικανοποιημένο από αυτή. Σε σχέση με την Ευρώπη, η διαφορά είναι τεράστια, καθώς απαισιόδοξο εμφανίζεται το 49% κατά μέσο όρο και αισιόδοξο το 50%.
Όσον αφορά το πως βλέπουν οι Έλληνες την πορεία της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, μόνο το 18% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 36% χειρότερα.
Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες φαίνονται πιο αισιόδοξοι, αφού την χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 39%, ενώ το 61% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.
«Αγκάθι» η εργασία
Το μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται να είναι η εργασιακή ανασφάλεια, με το 94% των Ελλήνων να χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις το 3% καλή. Στην Ευρώπη, το 45% θεωρεί καλή την εργασιακή κατάσταση στη χώρα του.
Πιστοί στο ευρώ οι Έλληνες
Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ευρωζώνη εμφανίζει δυναμική ανάκαμψη, με το 67% να τάσσεται υπέρ του ευρώ και το 30% κατά.
Στην Ιταλία παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στο ευρώ και την Ελλάδα το δεύτερο ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 75%.
Την απαισιόδοξη εικόνα των Ελλήνων για την οικονομία αποτυπώνει και η έρευνα της Nielsen, η οποία έδειξε ότι Επτά στους δέκα Έλληνες (72%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, ενώ το 72% των ερωτώμενων αμφιβάλουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια, τρεις στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους (32%), ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (28%), η προσωπική υγεία (26%) και τα χρέη/οφειλές του νοικοκυριού (23%).
ΠΗΓΗ: newmoney.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε απάντηση των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού
Παράλληλα θα υπάρξει και απαλλαγή από δημοτικά τέλη
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορίες περί διάθεσης 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες μέσω voucher
Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ενεργειακή μετάβαση, επενδύσεις και γεωπολιτικοί κίνδυνοι στο επίκεντρο των συζητήσεων
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
Παράλληλα, στάθηκε στις νέες επενδύσεις και συνεργασίες με αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς
«Ο δρόμος προς τη μακροζωία περνά μέσα από την πρόληψη, τις δομημένες επιστημονικές παρεμβάσεις, αλλά και τον τρόπο ζωής» - Η συζήτηση στο πλαίσιο του 11oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τη στρατηγική της τράπεζας συζήτησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της CrediaBank, στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Παραγωγικότητα, μισθοί και επενδύσεις στο επίκεντρο – Οι παρεμβάσεις στο Φόρουμ Δελφών
Tι δήλωσε ο επίτροπος για τον αποκλεισμό του Ορμούζ
Το νομικό και πολιτικό πλαίσιο πίσω από τη διαφαινόμενη διαμάχη Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Αναφορά έκανε και στη φράση «χεράτα», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι επίσημη ορολογία»
«Άθλια» χαρακτήρισε τη λογική του Νίκου Ανδρουλάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στο 11o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
Ο πρώην δήμαρχος υποστήριξε ότι ο Χάρης Δούκας άφησε να κλιμακωθεί η ένταση
Έμφαση στην επιτάχυνση της διεύρυνσης - Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στην επόμενη προεδρία
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον κανονισμό που διέπει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καθώς και στην υπόθεση των υποκλοπών
Η ρητορική της «σκληρής γραμμής» απέναντι στην Τουρκία και τα όρια του ρεαλισμού στην ελληνική εξωτερική πολιτική
«Διάγουμε την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε ο βουλευτής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.