- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
202 χρόνια χρειάζονται για να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Δυσοίωνα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ελβετία για το μισθολογικό μέλλον των γυναικών, καθώς παρά τις προσπάθειες ισοσκελισμού με τους άνδρες συναδέλφους τους, εικάζεται ότι χρειάζονται 2 αιώνες και 2 χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο φύλων.
Συγκεκριμένα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αναφέρει σε έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς τη μισθολογική ισότητα σε σχέση με το 2017 όταν το παγκόσμιο χάσμα των φύλων διευρύνθηκε για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία.
Αλλά προειδοποίησε ότι αυτή αντισταθμίζεται από τη φθίνουσα εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ανισότητα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.
Με τους σημερινούς ρυθμούς το χάσμα των φύλων παγκοσμίως σε πολλούς τομείς δεν αναμένεται να κλείσει για τα επόμενα 108 χρόνια, ενώ αναμένεται να χρειαστούν 202 χρόνια για να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, διαπίστωσε η WEF.
Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης, η οποία εδρεύει στη Γενεύη, διαπιστώνει ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων σε 149 χώρες και σε τέσσερις τομείς: την εκπαίδευση, την υγεία, τις οικονομικές ευκαιρίες και την πολιτική ενδυνάμωση.
Έπειτα από χρόνια εξελίξεων στην εκπαίδευση, την υγεία και την πολιτική εκπροσώπηση, οι γυναίκες συνάντησαν εμπόδια και στους τρεις αυτούς τομείς φέτος, σύμφωνα με την οργάνωση.
Παρότι στον εργασιακό τομέα το μισθολογικό χάσμα περιορίστηκε σε έναν μικρό βαθμό, σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό κυμαίνεται σε περίπου 51%.
Ο αριθμός των γυναικών σε ηγετικές θέσεις έχει αυξηθεί στο 34% παγκοσμίως, επισημαίνει η οργάνωση.
Ταυτόχρονα όμως η έκθεση έδειξε ότι, αναλογικά, σήμερα εργάζονται λιγότερες γυναίκες σε σχέση με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αυτοματοποίηση έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στις δουλειές που κατά παράδοση είναι γυναικείες.
Επιπλέον οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε έναν μεγάλο βαθμό σε αναπτυσσόμενους κλάδους απασχόλησης που απαιτούν επιστημονικές γνώσεις, τεχνολογικές, μηχανολογικές και μαθηματικές δεξιότητες, σύμφωνα με το WEF.
Η έκθεση υπογραμμίζει την εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έναν κλάδο δηλαδή της πληροφορικής, όπου η εκπροσώπηση γυναικών ανέρχεται σε μόλις 22%.
«Πέραν του ότι η αναλογία ανδρών-γυναικών σε αυτόν τον χώρο είναι τρεις προς μια, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να τοποθετηθούν σε ανώτερα αξιώματα», αναφέρει η οργάνωση τονίζοντας τη «σαφή ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για να αποφευχθεί η περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος των φύλων σε άλλους τομείς όπου οι δεξιότητες Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν αυξανόμενη ζήτηση».
Η κατάσταση διαφέρει κατά πολύ από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή.
Για παράδειγμα, ενώ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα των φύλων μέσα σε 61 χρόνια, χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα χρειαστούν 153 χρόνια, εκτιμά η έκθεση.
Συνολικά, οι σκανδιναβικές χώρες για μια ακόμη φορά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας: άνδρες και γυναίκες έχουν περισσότερη ισότιμη μεταχείριση στον εργασιακό τομέα στην Ισλανδία και ακολουθεί η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία.
Η Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν και η Υεμένη εμφανίζουν το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ανάμεσα στις χώρες που εξετάσθηκαν.
Ανάμεσα στις πρώτες 20 παγκόσμιες οικονομίες, τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη μισθολογική ισότητα έχει η Γαλλία, που βρίσκεται στην 12η θέση, ακολουθούμενη από τη Γερμανία στην 14η θέση και τη Βρετανία στην 15η, τον Καναδά στην 16η και τη Νότια Αφρική στη 19η.
Οι ΗΠΑ συνέχισαν να εμφανίζουν καθοδική πορεία πέφτοντας δύο θέσεις στην κατάταξη και φθάνοντας στην 51η με την έκθεση να αποδίδει το φαινόμενο κυρίως «στη μείωση ισότιμων θέσεων σε υπουργικό επίπεδο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα διαφορετικό wrap από την επίσκεψη της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βόρεια Ελλάδα
Oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του
Η αναφορά στον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό
Η θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ιδιωτική κλινική ήταν δηλωμένη ως απλό παθολογικό ιατρείο
Επισκέφτηκε το πάρκο βιοτεχνολογίας Athens LifeTech Park στα Σπάτα
«Έχει κριθεί πολλάκις με την ίδια ετυμηγορία, αυτή του αποτυχημένου πρωθυπουργού»
Ποιες περιοχές ωφελούνται από τον επιμερισμό του ειδικού τέλους
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά εύνοια. Απαιτεί κανόνες. Και όταν παραβιάζονται, θα το λέμε με το όνομά του» σημειώνει η πρώην υπουργός
«Πορεύθηκε με το ταλέντο του, με ειλικρίνεια και με γνήσιο αυθορμητισμό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.