- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το «ιταλικό ζήτημα» στο επίκεντρο του Eurogroup
Η συζήτηση για την Ελλάδα και την έκθεση της «ενισχυμένης εποπτείας» δεν θα είναι διεξοδική
Με τα βλέμματα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να είναι εστιασμένα στο «ιταλικό ζήτημα», συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup. Σύμφωνα με την ατζέντα, θα αξιολογηθούν, μεταξύ άλλων, οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ για το 2019.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ένα από τα ζητήματα θα είναι και η πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, η συζήτηση για τη χώρα μας δεν θα είναι διεξοδική, καθώς μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η επόμενη έκθεση της Κομισιόν στις αρχές του 2019.
Με βάση αυτήν την έκθεση, θα αποφασιστεί (τον Φεβρουάριο) η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), υπό την αίρεση ότι τηρείται η «μεταρρυθμιστική διάθεση». Για το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως δεν αναμένεται συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών τα σχέδια των οποίων έχουν κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «συμβατά» με τους κανόνες της ευρωζώνης (σ.σ. γεγονός που σημαίνει ότι ακυρώνεται η μείωση των συντάξεων και θα εφαρμοστεί και το πακέτο των θετικών μέτρων).
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών με προβλήματα, και θα υπάρξει στο τελικό κείμενο μετά τη συνεδρίαση μια δήλωση για κάθε έναν από αυτούς τους προϋπολογισμούς ξεχωριστά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περίπτωση της Ιταλίας, καθώς η διένεξη Ρώμης- Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 συνεχίζεται.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν επίσης για τα συμπεράσματα από την πέμπτη επίσκεψη των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών στην Κύπρο στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Ισπανία, όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου η δέκατη αποστολή μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναμένεται να αφιερωθεί και στις προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αλλαγές που αναμένεται να συμφωνηθούν «μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιοι ένα χρόνο πριν, αλλά θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων». Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι στόχος είναι να παραμείνει στην επικαιρότητα το επόμενο εξάμηνο, και δεν αναμένεται να συμφωνηθεί κάποιος οδικός χάρτης, όπως είχε προταθεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παραστεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης ανέλυσε τη στρατηγική κατά της παραπληροφόρησης στο Φόρουμ Δελφών
Η ΔΥΠΑ παρατείνει την προθεσμία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών
Αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις, «λευκές» δηλώσεις πόθεν έσχες και ελέγχους δισεκατομμυρίων
Απάντηση της υπουργού Τουρισμού στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων στον Guardian
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στρατηγική συμμαχία με Μακρόν και ιστορική μείωση του δημόσιου χρέους
Στο τραπέζι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση εισφορών για ενίσχυση της αγοράς
Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ισχυρή αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος και ιδιωτικής κατανάλωσης
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.