- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Spiegel: «Η ιταλική τραγωδία»
Αντίστροφη μέτρηση για τη Ρώμη να καταθέσει στις Βρυξέλλες ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού
Η Ρώμη έχει διορία μέχρι αύριο για να καταθέσει στις Βρυξέλλες ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού. Όμως η ιταλική κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να συμβιβαστεί, γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο «Η ιταλική τραγωδία». Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι «σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση ενδέχεται να επιβληθεί στην Ιταλία πρόστιμο 3,5 δις ευρώ. Αν και πάλι η Ρώμη δεν συμβιβαστεί και αρνηθεί να καταβάλλει το πρόστιμο τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολιτική και δημοσιονομική κρίση μπροστά στην οποία η διένεξη με την Ελλάδα το 2015 θα μοιάζει παιχνιδάκι.
Η Ιταλία έχει μόνο μια δυνατότητα να ξανασταθεί στα πόδια της. Πρέπει να ξεπεράσει την οικονομική στασιμότητα και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την σταθερότητα των δημοσιονομικών της. Κακώς η κυβέρνηση επιδιώκει φοροαπαλλαγές και την μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Αντίθετα η εισαγωγή ενός κατώτατο κοινωνικού επιδόματος, έχει νόημα στην Ιταλία, πόσο μάλλον που συνδυάζεται με προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους.
Χωρίς αμφιβολία η τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν, που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, πλήττει την ανάπτυξη. Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών ή εξόδου της χώρας από το ευρώ οδηγούν σε αύξηση των επιτοκίων. Το κόστος δανεισμού δεν αυξάνεται μόνο για το ιταλικό δημόσιο, αλλά και τις επιχειρήσεις, καθιστώντας ολοένα και ακριβότερες τις επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια η κρίση τροφοδοτεί την κρίση.
Όμως, κυρίως, ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν ενδιαφέρεται τόσο να βελτιώσει την κατάσταση της Ιταλίας και των πολιτών, όσο να κερδίσει την εύνοια των Ιταλών με τις δημόσιες εμφανίσεις του έτσι ώστε του χρόνου να βγει κερδισμένος στις ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια η στημένη κόντρα με τις Βρυξέλλες αποδίδει περισσότερα πολιτικά οφέλη στους κυβερνώντες στη Ρώμη, από ότι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας».
Πηγή: DW
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.