- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κόντρα Ζορμπά - Κεφαλογιάννη για το Υπερταμείο
Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για τα ακίνητα της Πλάκας
«Είναι νομικά αδύνατη η μεταβίβαση των αρχαιολογικών ακινήτων στο Υπερταμείο. Δεν έχει μεταβιβαστεί ή μεταγραφεί κανένας αρχαιολογικός χώρος ή μουσείο. Χωρίς μεταγραφή του τίτλου κυριότητας δεν επέρχεται καμία μεταβίβαση», δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχώρησε σε ένα ντροπιαστικό ατόπημα μεταβιβάζοντας στο Υπερταμείο πάνω από 10.000 κωδικούς, μεταξύ αυτών και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς».
«Η επιταγή του Συντάγματος είναι καθολική για όλα τα ακίνητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία εξαιρούνται από το νόμο. Δεν έγινε καμία μεταβίβαση. Ο πλήρης κατάλογος με όλα τα στοιχεία έχει μοιραστεί ανά περιφέρεια, για να γίνει η ταυτοποίηση ποια εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου. Αυτός ο ονομαστικός κατάλογος θα γνωστοποιηθεί δημόσια και θα αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους με κάθε τρόπο» επέμεινε η κ. Ζορμπά.
Από την πλευρά της, η κ. Κεφαλογιάννη αντέτεινε ότι το ΤΑΥΠΕΔ έως το 2016 ήταν ανώνυμη εταιρία του δημοσίου και η αρμοδιότητα και η διαχείρισή τους ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο και την εποπτεία του κράτους, ενώ σήμερα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του Υπερταμείου και των δανειστών.
«Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στο ότι δεν ολοκληρώθηκε το αρχαιολογικό κτηματολόγιο. Για πρώτη φορά θα ταυτοποιηθούν και θα καταγραφούν όλα τα αρχαιολογικά ακίνητα σε έναν κατάλογο. Με την δημοσιοποίηση του καταλόγου που για πρώτη φορά γίνεται από αυτή τη κυβέρνηση, δεν θα έχετε την ευκαιρία να συνεχίσετε να το υποστηρίζετε» ανταπάντησε η κ. Ζορμπά.
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην κ. Κεφαλογιάννη κατηγορώντας την ότι η ίδια ως υπουργός Τουρισμού συνυπέγραψε την απόφαση για τη μεταβίβαση 36 ακινήτων στη περιοχή της Πλάκας, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικά μνημεία.
«Με δύο αποφάσεις το 2013 και το 2014 που δημοσιεύτηκαν στα ΦΕΚ απαλλοτριώθηκαν, έγιναν οι μεταβιβάσεις και στο υπουργείο Πολιτισμού κάνουμε ήδη ενέργειες για να φέρουμε πίσω τα ακίνητα που εσείς ξεπουλήσατε» πρόσθεσε η κ. Ζορμπά.
«Τα ακίνητα στην Πλάκα που μεταβιβάστηκαν ήταν υπό τον απόλυτο κρατικό έλεγχο. Κάθε παραλληλισμός με αυτό το ξεπούλημα που εσείς κάνετε σήμερα είναι παραπλανητικός» απάντησε η κ. Κεφαλογιάννη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ισχύς των εξοπλισμών και ο κίνδυνος να χαθεί ο δρόμος του διαλόγου
Ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος τόνισε ότι στόχος είναι oι πολύ μεγάλες περιουσίες
Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε άμεση ενίσχυση - Μείωση αναμονών στα χειρουργεία και πλήρης ψηφιοποίηση της λίστας
Η αναφορά στη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα
Οι δηλώσεις για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
«Οι αριθμοί είναι χρήσιμοι μόνο όταν τους χρησιμοποιούμε για να καταλάβουμε και να ερμηνεύσουμε την πραγματικότητα - όχι για να την παρερμηνεύσουμε» σημειώνει
«Δεν το είχα στο πρόγραμμα, αλλά...», έγραψε ο πρωθυπουργός
Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και οι θεματικές
«Η είδηση αυτή εξηγεί από μόνη της γιατί πρόχειρες ιδέες, όπως η πατριωτική εισφορά του κ. Τσίπρα, δεν έχουν καμία τύχη στον σημερινό κόσμο»
Mε αφορμή με την υπόθεση Novartis
Η ανάθεση έγινε μέσα από ανοικτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επίσημη ανακοίνωση συστράτευσης
Έξι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ορίζοντα τριετίας
Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Όσα ανέφερε για τη δράση των ΚΟΜΥ
Πρωτοβουλία Μακρόν για τη διαστημική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την τεχνολογία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στον πηγαίο κώδικα του αμυντικού συστήματος
Στο επίκεντρο οι κανόνες για τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες
Η επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση και το παράδοξο της επίκλησης μιας πολιτικής ατζέντας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.