Πολιτικη & Οικονομια

Εισαγγελική εντολή για έρευνα των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ

Ραγδαίες εξελίξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Εξωτερικών © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σχετικά με δημοσιεύματα που περιείχαν πληροφορίες για τον τρόπο διάθεσης μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η έρευνα ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων. Η εντολή δόθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευ. Ιωαννίδη μετά τη δημοσιoποίηση πληροφοριών για μυστικά κονδύλια για τα οποία ενημερώθηκε στις 10 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο φάκελος περιείχε τρεις κωδικούς με το συνολικό ποσό που διατέθηκε να φτάνει το 1 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται υπήρχαν πληροφορίες για τη διάθεση των κονδυλίων σε ΜΜΕ στα Βαλκάνια αλλά και τη στήριξη Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν τη διαρροή εξέδωσαν τόσο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού όσο και ο πρόεδρος της Βουλής.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι το δημοσίευμα «θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα» και εξαπολύει επίθεση κατά της ΝΔ.

Ειδικότερα το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανέφερε: «Η σημερινή πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον τύπο».

Και προσέθετε πως «αν ο κος Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό».

Σημείωνε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι  στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ». «Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας», υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, για να καταλήξει πως «όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε».

Για το ίδιο θέμα αντέδρασε και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, αναφέροντας σε δήλωσή του για το ρεπορτάζ: «Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν “απόρρητων δαπανών” του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”».

«Μέσα στον πανικό του το Μαξίμου καταφεύγει πια στην έσχατη μέθοδο “φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”» σχολίαζαν πηγές της ΝΔ.

Πώς γίνεται η διαδικασία με τα μυστικά κονδύλια

Τη διαδικασία με τα μυστικά κονδύλια περίεγραψε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Σύμφωνα με αυτή, διαβιβάζονται στη Βουλή σε σφραγισμένο φάκελο από ειδικό υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών τα στοιχεία περί δαπάνης του υπουργείου Εξωτερικών που υπερβαίνουν το ποσό των 25.000 ευρώ. Ο πρόεδρος καλεί τους αντιπροέδρους να τους ενημερώσει προφορικά για τις εν λόγω δαπάνες. Μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει σφραγισμένο τον φάκελο των στοιχείων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η διαδικασία αυτή έχει ακολουθηθεί έξι φορές για το σύνολο των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ εκκρεμεί νέο αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών από τις 15 Οκτωβρίου για το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ημερομηνία.

Στα έγγραφα που στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρονται πού πάνε τα κονδύλια, για ποιους σκοπούς και σε ποιους χώρους, χωρίς ονόματα φυσικά, κατά περιγραφή υπάρχουν αυτές οι δαπάνες εγκεκριμένες από τριμελή επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι αντιπρόεδροι της Βουλής κρατούν σημειώσεις και με αυτές τις σημειώσεις, αν αισθάνονται την ανάγκη, ενημερώνουν τον αρχηγό του κόμματος τους και εκεί τελειώνει αυτή διαδικασία. Δεν κρατούνται ούτε πρακτικά ούτε αντίγραφα. Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν γνώση των μυστικών κονδυλίων, τουλάχιστον για τον τελευταίο χρόνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ