Πολιτικη & Οικονομια

Πάνω από 321 δις ευρώ το δημόσιο χρέος

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
47759-98612.jpg

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει 321 δις ευρώ μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2013. Το χρέος αυξήθηκε κατά 16 δις μέσα στο 2013 και είναι μεγαλύτερο κατά 18 δις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 ( 303 δις ευρώ).

Το θέμα του χρέους -που είναι πλέον μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η χώρα το 2009- οδήγησε τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να βγάλουν ανακοινώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει «Καθώς τα τελευταία στοιχεία για το χρέος δείχνουν πως έφθασε στο δυσθεώρητο ύψος του 180% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός επιλέγει την τακτική της στρουθοκαμήλου. Βάζει το κεφάλι στο χώμα, κάνει πως δεν βλέπει, δεν ακούει και παραμένει άφωνος περιμένοντας τις εντολές των δανειστών».

ΚΚΕ

«Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει με νέα αντιλαϊκά μέτρα ένα νέο δάνειο ή νέο κούρεμα, όπως επίσης και τη δήθεν διόρθωση των "λαθών" που αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ. Παρά τον τσακωμό μεταξύ ΔΝΤ και χωρών της ΕΕ, τμημάτων του κεφαλαίου, γύρω από το μίγμα διαχείρισης της κρίσης και του χρέους, με βάση τα επιμέρους συμφέροντά τους, όλοι μαζί ζητάνε την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων»

ΔΗΜΑΡ

«Απαιτείται η διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει την περικοπή μέρους του χρέους και την ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του, την ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, την ουσιαστική αλλαγή του μνημονίου, ώστε η δημοσιονομική εξυγίανση να συνδεθεί με τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αναζωογόνηση της αγοράς, την προστασία των ανέργων και όσων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

ΑΝ.ΕΛ

Ο Ν. Μάριας δήλωσε «Καθώς το δημόσιο χρέος έσπασε κάθε ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στα 321 δις ευρώ και το νέο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να δώσει για μια ακόμα φορά εξετάσεις υπακοής στην τρόικα, προχωρώντας σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας» σχολίασε ο Ν.Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Γ.Τ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ