- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
ESM: Μέσα στις επόμενες ημέρες η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του
Το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την 1η Αυγουστου 2018 το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) με την Ελλάδα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ESM, που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη δημοσιότητα. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε το συμπληρωματικό Μνημόνιο με την Ελλάδα, εξ ονόματος του ESM.
Ως εκ τούτου, «ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της πέμπτης δόσης», ύψους 15 δισ. ευρώ, από το Συμβούλιο Διοικητών του ESM, η οποία θα αποδεσμευτεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Υπέγραψαν οι Γερμανοί
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, η οποία προβλέπεται στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, που υπεγράφη από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015. Με αυτήν την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε στον ESM τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση των χρημάτων.
Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης οφείλεται στις αντιρρήσεις του Βερολίνου μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούλιο, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, η Γερμανία απαίτησε από την Ελλάδα να προτείνει συγκεκριμένα και κοστολογημένα αντίμετρα για να καλυφθεί η δημοσιονομική διαφορά (28 εκατ. ευρώ), την ώρα που διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε ξεκάθαρο μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα για τη μετα-μνημονιακή περίοδο (σ.σ. καμία παρέκκλιση στην τήρηση των συμφωνηθέντων).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δόσης θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος στο πλαίσιο ενεργειών για την όσο το δυνατόν ομαλότερη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, στις 20 Αυγούστου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα κινηθώ δικαστικά για την προστασία της προσωπικότητάς μου», γράφει σε ανάρτησή του
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής προτείνει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Μενδώνη: «Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες πολιτισμού στις Πρέσπες»
Στο Καστελλόριζο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
«Ήταν ταγμένος στην αποστολή του δημόσιου λειτουργού»
Η ημερομηνία που περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές
«Δεν πρέπει η πορεία αυτή να σταματήσει»
Τα κρίσιμα ζητήματα για τα πανεπιστήμια που μπαίνουν στην ατζέντα
Αυξήσεις έως και 55% στην ενέργεια - Έντονες πιέσεις σε στέγαση, μεταφορές και υπηρεσίες
Η απόφαση για την ένταξή του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι δικαιούχοι και τα ποσά που δίνονται
Γιατί τα λόγια του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Πνύκα δεν έχουν καμία σημασία
Ποιες μεταφορές μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εφορίας
Η απάντηση για τα σχόλια που δέχθηκε
Γιατί πληρώνονται αρκετά νωρίτερα
«Το καλώδιο μπορεί να προχωρήσει χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» - Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα επαναφέρει το ερώτημα πώς μπορούν να συνυπάρξουν η στρατηγική ισχύς, η ελευθερία και οι δημοκρατικές αξίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.