- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Απίστευτο: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσε το Ελ. Βενιζέλος για 20 χρόνια και πήρε ψίχουλα – Η ΕΕ της γύρισε πίσω τη σύμβαση
Ερώτηση στη βουλή από τον Γιάννη Μανιάτη
Σε ένα σκάνδαλο μεγατόνων τείνει να εξελιχθεί η εκχώρηση της διαχείρισης του «Ελ. Βενιζέλος» για 20 έτη έναντι μόλις 484 εκατομμυρίων ευρώ! Το ποσό θεωρήθηκε τόσο ευτελές, που η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έστειλε πίσω τη σύμβαση! Άμεσα, η καναδική εταιρεία που το διεκδικούσε ανέβασε την προσφορά κατά 127% στο 1,1 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ με ΦΠΑ)!
Σημειωτέον, ότι τα 484 εκατ. ευρώ στα οποία είχε αρχικά συμφωνήσει η κυβέρνηση είχαν προκύψει έπειτα από διαπραγμάτευση ενός έτους!
Για την ιστορία, το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 55% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), γνωστό ως «Ελ. Βενιζέλος». Έναντι οικονομικού ανταλλάγματος έχει παραχωρήσει στον έτερο μέτοχο (καναδικό fund), τη διαχείριση και τα έσοδα από την εκμετάλλευση του ΔΑΑ μέχρι το 2026. Το επίδικο τώρα είναι η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του ΔΑΑ για τα επόμενα 20 χρόνια, μέχρι το 2046.
Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε διαπραγμάτευση με τους Καναδούς για το τίμημα της παραχώρησης το φθινόπωρο του 2016. Η διαπραγμάτευση κατέληξε το Σεπτέμβριο του 2017 στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε τη σύμβαση με το εξευτελιστικό τίμημα.
Η απόκλιση στην αρχική και την τελική τιμή είναι τόσο μεγάλη, που καθιστά πολύ προβληματική την αρχική συμφωνία. Το τίμημα ήταν εξόφθαλμα χαμηλό και αυτό αποδεικνύεται ότι οι ίδιοι οι Καναδοί σχεδόν αμέσως μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ συμφώνησαν να αυξήσουν την προσφορά τους κατά 127%!
Το θέμα χρήζει διερεύνησης και ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε σχετική ερώτηση με την οποία ζητεί απαντήσεις και όπως λέει «θα λογοδοτήσουν για το μισό δισ. ευρώ που χάρισαν».
Σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ! Εκχώρησαν διαχείριση αεροδρομίου Αθήνας (ΔΑΑ) για 20χρόνια έναντι 484εκατ.€. Επεστράφη ως απαράδεκτη από Επιτρ.Ανταγωνισμού ΕΕ. Νέα τιμή 1,1δις€! Κατέθεσα ερώτηση για σκάνδαλο. Αναμένω απαντήσεις. Θα λογοδοτήσουν για το μισό δις€ που χάρισαν @Voice_of_Greece
— Yannis Maniatis (@Yannis_Maniatis) July 2, 2018
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ
Υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης η πλειοψηφία - «Αγκάθι» παραμένει η ακρίβεια
Επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαφθορά
Αύριο το μεσημέρι το ραντεβού με τον Ανδρουλάκη
«Κοιμισμένοι, κολυμπάμε πάντα στα δήθεν ήρεμα νερά με την Τουρκία», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός
«Νομικά αβάσιμη κοινοβουλευτική απόφαση»
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας στο Χ
Οδηγός της νέας δράσης ΕΣΠΑ για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με υψηλές επιδοτήσεις
Το Σάββατο η κηδεία του
Η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Tι είπε για τις διαδηλώσεις στη Γαλλία
Τι δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την απομάκρυνση Γκιλφόιλ
«Προσδοκία μου είναι η Ελλάδα να μπορεί πια να εξάγει τεχνογνωσία» τόνισε ο πρωθυπουργός
Το πρόγραμμα μετατρέπεται σε μόνιμη πολιτική του κράτους
«Υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά έχουν μειωθεί» σημειώνει
Όταν ένα χρόνιο πρόβλημα της Αθήνας γίνεται ξαφνικά κυβερνητική προτεραιότητα
«Η ΝΔ δεν είναι σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα
Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά Ασφαλιστικό Ταμείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.