- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι εξοντωτικές μειώσεις που φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο
Μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 (ΜΠΔΣ), επιφέρει στους συνταξιούχους πρωτοφανείς απώλειες εισοδήματος. Πρόκειται για πραγματικό όλεθρο, που θίγει περισσότερους από 5 εκατ. Έλληνες (2,1 εκατ. εργαζόμενους, 1,9 εκατ. συνταξιούχους και 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες).
Περιλαμβάνει συνδυασμό της περικοπής του ΕΚΑΣ, της προσωπικής διαφοράς, καθώς και της μείωσης του αφορολόγητου. Στη χειρότερη θέση, θα βρεθούν οι 471.845 συνταξιούχοι του δημοσίου καθένας από τους οποίους -με βάση τους πίνακες του μ1σοπρόθεσμου- θα χάσει συνολικά 3 συντάξεις ή μείωση 26%.
Όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομέάρχης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, οι παρεμβάσεις του ΜΠΔΣ 2019-2022 (σελ.379), σχετικά με τη περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού μέχρι 18% επί της καταβαλλόμενης σύνταξης (εκτός των συντάξεων υπερηλίκων ΟΓΑ, ΟΓΑ και Τράπεζας Ελλάδος), η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, το “πάγωμα” των συντάξεων και το 2019, καθώς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτούς κατά 17,64%, ανέρχονται σε 3.020 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το 2020, η μείωση του αφορολογήτου αυξάνει την άμεση φορολογία κατά 1.920 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε, ότι το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες το 2014 ήταν 9.545 ευρώ. Με το ΜΠΔΣ 2019-2022, ορίζεται -από το 2020- σε 5.680 ευρώ. Η διαφορά που προκύπτει είναι 9.545-5.680 = 3.865 ευρώ, δηλαδή ετήσια φορολογική επιβάρυνση (3.865Χ20%) 773 ευρώ!
Περικοπή κύριων συντάξεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος “ΗΛΙΟΣ” (Μάρτιος 2018), το πλήθος των δικαιούχων κύριας σύνταξης (εκτός υπερηλίκων ΟΓΑ, ΟΓΑ και Τράπεζας Ελλάδος) ανέρχεται σε 1.941.446, με μηνιαία δαπάνη 1.777 εκατ. ευρώ ή ετήσια 21.324 εκατ. ευρώ.
Μετά τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης -κατά 2.650 εκατ. ευρώ το 2019- η ετήσια απώλεια θα είναι 1,25 συντάξεις. Εάν δε, προσθέσουμε και τη μείωση του αφορολογήτου, από 9.545 ευρώ (2014) σε 5.680 ευρώ (2020), η απώλεια θα ανέλθει από 1 έως 3 συντάξεις ετησίως.
Όσον αφορά τους συνταξιούχους του δημοσίου, οι περικοπές θα είναι οι πλέον επώδυνες. Ή συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη Μαρτίου 2018 (ΗΛΙΟΣ), για τους 471.845 συνταξιούχους του Δημοσίου, είναι 500,226 εκατ. ευρώ (μηνιαίως) ή 6.002,7 εκατ. ευρώ (ετησίως). Η περικοπή, σύμφωνα με το ΜΠΔΣ ανέρχεται σε 1.121 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή διαμορφώνεται στα 4.881,7 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η ετήσια απώλεια ανέρχεται σε 2.371 ευρώ ή 2,24 συντάξεις. Δηλαδή, είναι μεγαλύτερη από τη μείωση του 18% επί της καταβαλλόμενης σύνταξης!!!
Εάν δε προσθέσουμε και τη μείωση του αφορολογήτου, τότε οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα χάσουν 3 συντάξεις ετησίως!
Περικοπή επικουρικών συντάξεων
Η περικοπή των Επικουρικών συντάξεων σύμφωνα με το ΜΠΔΣ (Παράρτημα σελ. 379), ανέρχεται σε 232 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος “ΗΛΙΟΣ” (Μάρτιος 2018) το πλήθος των συνταξιούχων δικαιούχων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 1.234.686, με μηνιαία δαπάνη 212,3 εκατ. ευρώ ή ετήσια 2.548 εκατ. ευρώ.
Μετά τη μείωση του 2019, κατά 232 εκατ. ευρώ ετησίως ή 9%, η ετήσια δαπάνη θα διαμορφωθεί σε 2.316 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, θα χαθεί 1,08 σύνταξη ετησίως.
Μείωση μισθών
Σύμφωνα με τα επίσημα Στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ για τη μισθωτή απασχόληση (Νοέμβριος 2017), ο μέσος μισθός -προ φόρων- ανέρχεται σε 777,9 ευρώ. Με την εφαρμογή του αφορολογήτου από το 2020, θα διαμορφωθεί σε 713 ευρώ με αποτέλεσμα την απώλεια 1 μισθού ετησίως.
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών
Η κατάργηση της έκπτωσης 15% επί του εισοδήματος, από 1/1/2019 και μετά, θα επιφέρει μια ακόμη επώδυνη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών, δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών. Η αύξηση αυτή, θα είναι οριζόντια για όλους και αντιστοιχεί σε ποσοστό 17,64%!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.