- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό - Πληροφορίες για διάγγελμα Τσίπρα
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του στην οποία θα συζητήσουν για την τελική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, στη συνέχεια θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και πιθανότατα θα ακολουθήσει διάγγελμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δεύτερο και τελικό τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ μεταφέρεται για το απόγευμα καθώς πρέπει να ενημερωθεί και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.
Σημειώνεται ότι εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία για την ονομασία -σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija)- τις αμέσως επόμενες ημέρες οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα υπογράψουν τη συμφωνία –πιθανότατα στις Πρέσπες– και αυτή θα κυρωθεί από τη Βουλή, ώστε στο τέλος του μήνα να απευθυνθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ιούλιο να της απευθυνθεί πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 μ.μ., χθες, πραγματοποιήθηκε το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του κ. Ζάεφ, έπειτα από κύκλο έντονων διεργασιών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οπως όλα δείχνουν, οι δύο πρωθυπουργοί χρειάστηκε να προχωρήσουν σε μια σειρά από αλλαγές στο βασικό κείμενο επί του οποίου κατέληξαν στις διαπραγματεύσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Πριν το περίφημο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα είχαν προηγηθεί πολλά άτυπα τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο ηγετών, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να κλείσει η συμφωνία. Πιθανότατα το όνομα που θα επιλεγεί θα είναι μεταφράσιμο και στα αγγλικά, όπως το πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς τελευταία στιγμή (North Macedonia). Η ελληνική πλευρά είχε αφήσει τα Σκόπια να επιλέξουν ένα από τα τρία ονόματα της λίστας Νίμιτς που είχαν παραμείνει στο τραπέζι.
Το «Άνω Μακεδονία», που θα προτιμούσε η Αθήνα δεν επιλέγεται από τον Ζάεφ, επειδή οι Βούλγαροι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, επειδή στην άνω Μακεδονία βρίσκεται και η βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν. Η εν λόγω περιοχή, όμως, βρίσκεται και στη βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι η άνω και η βόρεια Μακεδονία γεωγραφικά είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο πράγμα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στέλεχος με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία
Το προφίλ των δικαιούχων - Η διάρκεια της άδειας ανά κατηγορία
Μήνυμα ενότητας στο ΠΑΣΟΚ, με σκληρή κριτική σε κυβέρνηση για ενέργεια, θεσμούς και υποκλοπές
Δέσμη 25 μέτρων για ενέργεια, στέγαση και μεταφορές, με στήριξη σε 1,5 εκατ. πολίτες
Πού έχει αναρτηθεί η λίστα με τους δικαιούχους
ικανότητα ενός κράτους ή μιας πολιτικής δύναμης να διαμορφώνει το αφήγημα γύρω από μια σύγκρουση μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σημαντική με την ίδια τη στρατιωτική ισχύ
Τι θα κάνει ο συγκεκριμένος κόμβος deiktesota.gov.gr
Δήλωσε παράλληλα ανοιχτός σε νέες αλλαγές
Καθοριστική η Ένωση Αποταμιεύσεων για την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και αυτονομία
H εφαρμογή της σύμβασης μπορεί να καλύψει έως και 400.000 εργαζόμενους
Περίπου 500.000 πολίτες στη χώρα παραμένουν αδιάγνωστοι
Η διαδρομή θα εκτείνεται σε μήκος 12.500 χιλιομέτρων
Πώς κερδίζετε έκπτωση έως 4% στον φόρο εισοδήματος
Αναλυτικά τα στοιχεία για την Αττική - Τι είναι το «Θερμόμετρο» ακινήτων
Με ποια κριτήρια καθορίζεται η σειρά πληρωμής
Επιδοτήσεις μόνο με απόδειξη παρουσίας στο χωράφι
«Η ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει πρόσθετα μέτρα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης
Επίσκεψη εργασίας στο Κισινάου από την Υπουργό Πολιτισμού
Για τις διαρροές μετά την εκλογή συνέδρων
«Αναγκαία τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.