- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διφυής Τσίπρας
Δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί στο ραντεβού του με τη σοσιαλδημοκρατία
Η εγχώρια πολιτική ζωή βρίθει, χρόνια τώρα, από αμφισημίες, παλινδρομήσεις και αναστροφές. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις ενσαρκώνει με τον πιο έντονο τρόπο. Η κυβερνητική του θητεία με τις πρωτόφαντες αντιφάσεις και αμφιθυμίες το αποδεικνύει. Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν ακολουθεί μια συνεκτική και σταθερή στρατηγική;
Κατ’ αρχάς κάτι τέτοιο προϋποθέτει στρατηγική σκέψη, πολιτικό βάθος, εμπειρία και γνώση του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, αλλά και διαχειριστική και πολιτική επάρκεια. Οι αποσκευές του πρωθυπουργού είναι γεμάτες από κοντόφθαλμες και απαίδευτες αντιλήψεις, από τακτικισμούς. Πρωτίστως από μικροπολιτική. Όλα αυτά συνυπάρχουν με πρωτοφανείς ιδεοληψίες, αγκυλώσεις, μονομέρειες και αυταρέσκειες. Με τα συγκριμένα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να αφομοιώσει τον ρόλο του. Πόσω μάλλον να υπηρετήσει μια δημιουργική πολιτική.
Αναμφίβολα ο λόγος και η εικόνα του εξελίχθηκαν. Ο Τσίπρας του 2013 διαφέρει από τον σημερινό. Δεν έχει ωστόσο προχωρήσει σε ουσιαστική ανατοποθέτηση, υπερβαίνοντας τον παλιό εαυτό του. Η δυστοκία του οφείλεται στην ίδια του τη φύση και την ταυτότητά του. Η άρνηση, ο καταγγελτικός λόγος, η ισοπέδωση είναι δομικά στοιχεία του πολιτικού του χαρακτήρα. Άλλωστε, έτσι εξηγούνται και οι καλές αντιπολιτευτικές του επιδόσεις, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές.
Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα πολιτεύεται εκτός οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας αφενός δείχνει έλλειψη προσαρμοστικότητας στα νέα του καθήκοντα. Αφετέρου επιβεβαιώνει πως είναι δέσμιος των ενδογενών του αντιφάσεων. Τα δύο αυτά ζητήματα καθιστούν την προσχώρησή του στην κανονικότητα –στη φάση αυτή τουλάχιστον- αβέβαιη.
Τρανή απόδειξη, ο τρόπος που χειρίζεται τη διατυμπανιζόμενη από εκείνον «καθαρή έξοδο». Αδυνατώντας να θεμελιώσει και να υλοποιήσει εμπροσθοβαρή στρατηγική για τη χώρα και την οικονομία, καταφεύγει σε πολιτικαντισμούς και σε ανώφελες μικροπολιτικές διακηρύξεις. Λαϊκίζοντας, αψιμαχεί με τους δανειστές, επιζητώντας την ανάκληση των μέτρων που έχει υιοθετήσει. Προσδοκά το πρόσκαιρο όφελος επενδύοντας στον εντυπωσιασμό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιδίωξή του να κλείσει το Μακεδονικό, γνωρίζοντας ότι η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη. Μολονότι χρειάζεται τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, εντούτοις επιλέγει τη στοχοποίηση των αντιπάλων του, προσπαθώντας να τους ενοχοποιήσει, όπως για παράδειγμα στο διεθνές σκάνδαλο Novartis.
Οι παραδοξότητες αυτές δεν μπορούν να εξηγηθούν εύκολα: Ή δεν συνειδητοποιεί ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί απαιτούν σχέδιο, μέθοδο και κυρίως ενόραση ή εσκεμμένα επιλέγει την «μπαχαλοποίηση» της πολιτικής ζωής. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη διφυή του υπόσταση δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί στο ραντεβού του με τη σοσιαλδημοκρατία. Πολλώ μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ που συνιστά αμάλγαμα αντιφάσεων, αγκυλώσεων και ιδεοληψιών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Απέδειξε σήμερα γιατί η κυβέρνηση του ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα» σχολιάζει η Θεώνη Κουφονικολάκου
Ο νέος χάρτης φοροελαφρύνσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Η απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη
Σκληρή απάντηση μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός άνοιξε όλα τα βασικά μέτωπα της κυβερνητικής ατζέντας στη συνέντευξη Τύπου της 90ής ΔΕΘ
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου και οι απαντήσεις του πρωθυπουργού
Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την κριτική για τα σχολικά βιβλία
Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στις προγραμματικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα
Παρουσίαση της «Hellenic Rail Estate» - Επενδύσεις, αύξηση επιβατών και αξιοποίηση ακινήτων
«Ελπίζω να σκεφτεί καλύτερα αυτή τη φορά την υστεροφημία του»
Δεύτερη αναπροσαρμογή για φέτος στο 2,5% - Άλμα στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου
«Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί πια να υποσχεθεί καλύτερη ζωή προσπαθεί απλώς να κάνει τη φτωχότερη ζωή να μοιάζει κανονικότητα» σχολιάζει το κόμμα
«Ως Νέρωνας κοιτά αλαζονικά τα αποκαΐδια της πολιτικής του στον πρωτογενή τομέα» σχολιάζει
Αναλυτικά όσα εξήγγειλε απόψε ο πρωθυπουργός
Τι αλλάζει σε φόρους, μισθούς, συντάξεις, σπίτια και ρεύμα μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
«Πολλά από πολλούς και ακόμα περισσότερα στους δανειστές. Αυτή είναι η επιλογή της Ν.Δ», καταλήγει η Κουμουνδούρου
Το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ
Όσα ανέφερε από το βήμα της 90ής ΔΕΘ
Αναφορά με έναν στίχο από τραγούδι της Αλέκας Κανελλίδου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.