- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στον δρόμο του Μηταφίδη και ο Συριζαίος Δουζίνας: Εξαιρετικό το «Μακεδονία του Ίλιντεν» (video)
«Είναι ονομασία απάντηση στα σχέδια και τις επιθυμίες της Τουρκίας να εισδύσει στα βαλκάνια»
«Εξαιρετική» χαρακτηρίζει την πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν» για την ονομασία της γειτονικής χώρας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας εκφράζοντας παράλληλα την δυσαρέσκειά του για την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευση.
Είχε προηγηθεί και η θετική τοποθέτηση του κ. Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, στο ΘΕΜΑ 104,6 FM, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με την λύση «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Ωστόσο, η τοποθέτηση του κ. Δουζίνα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς εκτός από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων.
Ειδικότερα, ο κ. Δουζίνας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, δήλωσε στο κανάλι της Βουλής: «Το συγκεκριμένο όνομα (σ.σ. «Μακεδονία του Ίλιντεν») νομίζω δεν είναι πολύ της μόδας σήμερα από όσα έχω ακούσει αλλά νομίζω είναι μια εξαιρετικά καλή συμφωνία, πρόταση και προσπάθεια για να μπορέσουν να λυθούν μερικά από τα προβλήματα. Η ηγεσία της γειτονικής χώρας είχε σοβαρούς λόγους να ελπίζει ότι θα περάσει την συνταγματική αναθεώρηση με την υπάρχουσα βουλή. Θεωρεί δηλαδή ότι το όνομα αυτό θα τους βοηθούσε να το περάσουν σύντομα. Αναφορικά με το όνομα το ίδιο, πολύς κόσμος δεν ήξερε γι αυτή την ιστορία, την εξέγερση του Ίλιντεν. Ούτε εγώ ήξερα και έψαξα. Ήταν μια αγροτική εξέγερση το 1903 στην περιοχή της Μπίτοβα του Μοναστηρίου στην οποία συμμετείχαν και αυτοί που αργότερα ονομάσαμε σλαβομακεδόνες και βουλαγαρόφωνοι και ελληνόφωνοι. Ήταν αγροτική επανάσταση των κολίγων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου στο μανιφέστο της είχε μέσα μια λογική πανβαλκανικής συνομοσπονδίας σοσιαλιστικών χαρακτηριστικών και είχε πολλά από αυτά που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος. Η εξέγερση ήταν κατά του οθωμανικού κράτους. Επομένως εκ των προγραμμάτων είναι ονομασία απάντηση στα σχέδια και τις επιθυμίες της Τουρκίας να εισδύσει στα Βαλκάνια».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρατείνεται για το 2026 η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα περιοχών που επλήγησαν από καταστροφές
«Ώρα να σταθούμε δίπλα στην ενεργοβόρο βιομηχανία»
Ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων και εκκαθαριστικά με μειώσεις φόρων - Ποιοι κερδίζουν από ΕΝΦΙΑ και τεκμήρια
Τι ισχύει για τις δωρεάν μετακινήσεις
«Οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα, ότι η ανάγκη για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική προτεραιότητα, που μπορεί να γίνει πράξη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ποιοι δικαιούχοι α21 δεν θα πληρωθούν την πρώτη δόση
Ποιοι το δικαιούνται, πού γίνεται η αίτηση
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιρανών στην Ελλάδα περιγράφει τη ζωή υπό το θεοκρατικό καθεστώς
Η κατάθεση στην εν εξελίξει δίκη του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ
Τι πρέπει να προσέξουν
«Δεν είναι πρόθεση μας να εμπλακούμε στον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών
Ποιοι άνεργοι το παίρνουν ολόκληρο
«Συμμετέχουμε στις "Ασπίδες" στην Ερυθρά Θάλασσα»
Πλεύρης: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μπούργκας για ανήλικα στην Ελλάδα
Μέχρι πότε πρέπει να έχει πληρωθεί στον εργαζόμενο
Οι σύντροφοι κοροϊδεύουν τις θεούσες, αλλά στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν σε πολλά.
Τρόποι πληρωμής, ποιοι δικαιούχοι κόβονται
«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός» δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Πότε εμφανίζονται τα χρήματα, όλες οι ημερομηνίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.