- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απάντηση του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ στη ΝΔ για τους μικροδορυφόρους
«Η ΝΔ προτείνει να μην καταβάλει η Ελλάδα τη συνδρομή της στην ESA;»
«Η ΝΔ προτείνει να μην κατασκευάσει η Ελλάδα, μέσω των Πανεπιστημίων της, τη δική της συστοιχία μικροδορυφόρων; Η ΝΔ προτείνει να μην καταβάλει η Ελλάδα τη συνδρομή της στην ESA;» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με αφορμή δήλωση της Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:
Και συνεχίζει ως εξής: «Χαιρόμαστε που η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κάνει σαφές ότι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) δεν έχει εισπράξει ή ξοδέψει μέχρι στιγμής ούτε μισό ευρώ.
Σχετικά με το ποσό που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά με την Εκπρόσωπο Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη, κατά την οποία διευκρινίστηκε ότι το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, που αναφέρει η ΝΔ, αφορά στα 12 εκατ. ευρώ της ετήσιας συνδρομής που καταβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσίας (ESA) και στα 24 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί (από ευρωπαϊκούς πόρους) η κατασκευή μιας πλήρους συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων (σ.σ.: Η διαφορά των 4 εκατ. ευρώ, η οποία προκύπτει μεταξύ των 40 εκατ. ευρώ που αναφέρει η ΝΔ και των 36 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ποσό των δύο κατηγοριών, σχετίζεται με κάποιο λάθος υπολογισμό εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης).
Με βάση τα ανωτέρω, αναφέρουμε τα εξής:
1. Η Ελλάδα καταβάλλει, ανελλιπώς από το 2005, ετήσια συνδρομή ύψους 12 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ποσό το οποίο θα αξιοποιηθεί για πρώτη φορά με τρόπο άρτιο από τη χώρα μας.
Ρωτάμε: Η ΝΔ προτείνει να μην καταβάλει η Ελλάδα τη συνδρομή της στην ESA;
2. Όπως προαναφέρθηκε, τα 24 εκατ. ευρώ αφορούν σε σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων, πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στη χώρα από τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια (Πατρών, Πελοποννήσου, Αιγαίου και Θράκης) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), με τη συμμετοχή-συνδρομή του si-Cluster και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και σε αυτό θα συμμετάσχουν –εκ μέρους των Πανεπιστημίων- τουλάχιστον 45 Έλληνες ερευνητές.
Τα Πανεπιστήμια και οι λοιποί φορείς θα διαχειριστούν τα χρήματα που θα διατεθούν για το έργο.
Ρωτάμε: Κατηγορεί η ΝΔ τους ερευνητές της χώρας για αδιαφάνεια;
Επίσης, κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε αν θέλουμε να κατασκευάζονται δορυφόροι στην Ελλάδα ή όχι.
Αν απαντήσουμε θετικά, θα πρέπει να ξέρουμε πως δεν πρόκειται ούτε για ματαιοπονία ούτε για χαμένο χρόνο ή χρήμα. Και αυτό διότι:
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας των νάνο και μίκρο δορυφόρων παρουσίασε –σε παγκόσμιο επίπεδο- ρυθμούς ανάπτυξης 37,2% ετησίως κατά την περίοδο 2009-2016.
Εκτιμάται ότι το 2018 θα εκτοξευθούν 250 νάνο και μίκρο δορυφόροι.
Για κάθε ένα ευρώ επένδυσης σε διαστημικές εφαρμογές, επιστρέφουν στον “επενδυτή” 7 ευρώ μέσα σε διάστημα μιας τριετίας.
Οι συστοιχίες νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζουν χαμηλού κόστους και ταχύτατη ανάπτυξη σε τομείς τεχνολογίας αιχμής.
Η επένδυση στον τομέα των νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζει και ενισχύει την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας σε κρίσιμους τομείς, τη συγκράτηση υψηλής στάθμης επιστημονικού δυναμικού, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του διαστήματος.
Με βάση τα παραπάνω, ρωτάμε και πάλι: Προτείνει η ΝΔ να μην προχωρήσουμε στο πρόγραμμα κατασκευής των μικροδορυφόρων;
Η δική μας θέση, όσο και της επιστημονικής κοινότητας, είναι ξεκάθαρη: Και θέλουμε και μπορούμε να βάλουμε την Ελλάδα στη νέα εποχή».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση κινείται εντός ευρωπαϊκών κανόνων – Μοίρασμα πλεονασμάτων με μέτρο και προσοχή
Η πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και εξήγγειλε νέες συμφωνίες σε ενέργεια, άμυνα και τεχνολογία
Τι δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Στόχος η εκπαίδευση γονέων για την προστασία των ανηλίκων από εθιστικές συμπεριφορές, τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Άνοδος παραβατικότητας στο 29,7%, πρωταγωνιστούν συνεργεία και μεταφορές το 2025
Προειδοποίηση για ενέργεια και πληθωρισμό - Αν συνεχιστεί η κρίση στα Στενά του Ορμούζ
Η κρίση των θεσμών στις σύγχρονες δημοκρατίες, στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτό που έγινε στη χώρα το 2015», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης
Η αντιπολίτευση υπερψήφισε όλες τις άρσεις ασυλίας
«Θα είμαι εκεί έτσι κι αλλιώς», δηλώνει ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
«Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν επιτρέπουν παρεκκλίσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
Τρία στοχευμένα μέτρα για ιδιωτικά χρέη ενεργοποιεί η κυβέρνηση με στόχο την ανακούφηση των οφειλετών
«Το πλεόνασμα επιστρέφει στην κοινωνία», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Σοβαρές ζημιές στο «EPAMINONDAS» – Διαψεύδει η Αθήνα τις ιρανικές αναφορές περί κατάσχεσης
«Κι όμως η Ελλάδα αλλάζει και μπορεί να αφήσει πίσω της τον κακό της εαυτό», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή
Σφοδρή κριτική για καθυστερημένα μέτρα - Επιδοματική πολιτική αντί ουσιαστικών λύσεων
«Η Ελλάδα αλλάζει - Από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.