- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Προκαλεί ξανά η Άγκυρα: Τα Ίμια είναι δικά μας
«Οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία»
Επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία». Παράλληλα, σημειώνεται ότι «δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι ήταν και πάλι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της εποχής που περνάμε. Αν και εξηγήσαμε αυτά τα ζητήματα που υποστηρίζονται επανειλημμένα από την τεκμηρίωση, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη. Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, αποτελεί μια σημαντική ανεπάρκεια».
Στην ανακοίνωση τονίζονται επίσης τα εξής: «Στην έκθεση, παρόλο που αναφέρεται το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα του τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι συμπεριλήφθηκαν επίσης αβάσιμες κατηγορίες και κατηγορίες από προφανείς κύκλους.
Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφενός με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση, των σχετικών απειλών ασφάλειας και των νομικών πλαισίων των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της. Στην προκειμένη περίπτωση, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που απευθύνονται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτοι». «Στην πραγματικότητα», σημειώνεται, «τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK/PYD/YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ».
Αναφορικά με τα Ίμια, οι Τούρκοι σημειώνουν: «Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βραχονησίδες του "Kardak" και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία. Η στήριξη που παρέχεται ως "λευκή επιταγή" από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε. Οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό».
Παράλληλα, η Αγκυρα κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και κάνει λόγο για εκμετάλλευσης της ένταξης στην Ε.Ε. από τους Ελληνοκυπρίους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.