- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χαρακόπουλος: Όμηροι 70.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
«Η κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να δώσει λύση στο πρόβλημα»
Αν «προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο και να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις των υπουργών της», ζητά να πληροφορηθεί ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση που συνυπογράφει προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Στην ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Λευκάδας της ΝΔ κ. Αθανάσιο Καββαδά, επισημαίνεται ότι «κατά τα έτη 2005-2008 δεκάδες χιλιάδες πολίτες έλαβαν δανειοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες σε ελβετικό φράγκο, λόγω του χαμηλού επιτοκίου και της δελεαστικής σχέσης ισοτιμίας με το Ευρώ.[…] Στις αρχές Ιανουαρίου 2015, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να απελευθερώσει την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος από το όριο του 1,20 ευρώ που ήταν κλειδωμένη. Η εξέλιξη αυτή επιδείνωσε δραματικά την θέση των δανειοληπτών, καθώς αύξησε το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους, ακόμη και αν εξακολουθούσαν να πληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου τους. Αυτό γιατί η ανατίμηση του φράγκου, τους υποχρεώνει ουσιαστικά ακόμα και σήμερα να καταβάλλουν αυξημένη δόση για την αποπληρωμή του δανείου τους σε σχέση με αυτή που πλήρωναν στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περίπου 70.000 νοικοκυριά έλαβαν την περίοδο 2005-2008 συνολικά δάνεια ύψους 7 δις ευρώ, τα οποία σήμερα -μετά την αλλαγή της ισοτιμίας- αποτιμώνται ως συνολικής αξίας περίπου 9 δις ευρώ. Προκειμένου να υπάρξει επίλυση του ζητήματος και για την άρση του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά, οι πολίτες έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και έχουν ληφθεί αρκετές αποφάσεις που δικαιώνουν τους δανειολήπτες και προβλέπουν τη ρύθμιση των δανείων τους σε μηνιαίες δόσεις στις οποίες οι ίδιοι μπορούν να ανταποκριθούν».
Οι υπογράφοντες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί για τη λήψη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ενώ ο κ. Σταθάκης, ως υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, είχε δεσμευτεί ότι θα μεριμνήσει για την επίλυση του ζητήματος. Μάλιστα, απαντώντας στην ερώτηση με αρ. Πρωτ. 5918/6-6-2016 του κ. Ν. Κακλαμάνη με το έγγραφο με αρ. Πρωτ. 68180/28-6-2016 είχε τονίσει ότι ‘‘το ζήτημα της διαχείρισης των δανείων σε ελβετικό φράγκο είναι σύνθετο και για αυτό πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις ανάμεσα στο συναρμόδια υπουργεία και τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βρεθεί λύση’’».
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατόπιν τούτων, αλλά και της πρόσφατης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά που δικαιώνει τους δανειολήπτες στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο, καλούν τον αρμόδιο υπουργός να απαντήσει:
- Αν η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο και αν θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις των υπουργών της.
- Αν η κυβέρνηση θα προβεί σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καθορίσει ως δεσμευτική τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων.
- Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βρεθεί λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση κινείται εντός ευρωπαϊκών κανόνων – Μοίρασμα πλεονασμάτων με μέτρο και προσοχή
Τι δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Στόχος η εκπαίδευση γονέων για την προστασία των ανηλίκων από εθιστικές συμπεριφορές, τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Άνοδος παραβατικότητας στο 29,7%, πρωταγωνιστούν συνεργεία και μεταφορές το 2025
Προειδοποίηση για ενέργεια και πληθωρισμό - Αν συνεχιστεί η κρίση στα Στενά του Ορμούζ
Η κρίση των θεσμών στις σύγχρονες δημοκρατίες, στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτό που έγινε στη χώρα το 2015», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης
Η αντιπολίτευση υπερψήφισε όλες τις άρσεις ασυλίας
«Θα είμαι εκεί έτσι κι αλλιώς», δηλώνει ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
«Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν επιτρέπουν παρεκκλίσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
Τρία στοχευμένα μέτρα για ιδιωτικά χρέη ενεργοποιεί η κυβέρνηση με στόχο την ανακούφηση των οφειλετών
«Το πλεόνασμα επιστρέφει στην κοινωνία», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Σοβαρές ζημιές στο «EPAMINONDAS» – Διαψεύδει η Αθήνα τις ιρανικές αναφορές περί κατάσχεσης
«Κι όμως η Ελλάδα αλλάζει και μπορεί να αφήσει πίσω της τον κακό της εαυτό», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή
Σφοδρή κριτική για καθυστερημένα μέτρα - Επιδοματική πολιτική αντί ουσιαστικών λύσεων
«Η Ελλάδα αλλάζει - Από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
«Δεν υπήρξε κανένα αδίκημα το οποίο τέλεσα», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.