- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσακαλώτος στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο: Δεν έχετε δει τίποτα ακόμη (video)
«Δεν χωράει αμφισβήτηση ότι υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά στοιχεία»
Με την φράση «you haven't seen anything yet» (σ.σ. δεν έχετε δει τίποτα ακόμη) έκλεισε την ομιλία του στην Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που έφερε προς ψήφισμα η κυβέρνηση.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά έχουμε και πλήρη επίγνωση ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο, για το οποίο δεν χωράει αμφισβήτηση ότι υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά στοιχεία» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Είναι ένα νομοσχέδιο που δείχνει, όχι μόνο ότι η κυβέρνηση έχει ένα αφήγημα για την έξοδο από το μνημόνιο 2018, αλλά και ότι ήδη έχει αρχίσει μια ισορροπία ανάμεσα στο τι κάνουμε επειδή είμαστε υποχρεωμένοι και στο τι κάνουμε γιατί αυτές είναι οι ανάγκες της οικονομίας ή της κοινωνίας. Όπως λένε και στην Αμερική You haven’t seen anything yet!».
Πλειστηριασμοί
Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είπε ότι σύντομα θα έρθει τροπολογία για την διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
«Τα κριτήρια που έχει η ΑΑΔΕ παραμένουν αμετάβλητα, δεν αλλάζει ούτε η στρατηγική της ΑΑΔΕ, δεν ισχύει η σπέκουλα από εφημερίδες. Εκείνο που γίνεται με τις νέες διατάξεις, είναι πως ό,τι γινόταν με φυσικό τρόπο, τώρα θα γίνεται με ηλεκτρονικό» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Απεργίες
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την απαρτία, όταν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για κήρυξη απεργίας. «Νομίζω πως μπορεί να γίνει κατανοητό, ότι δεν είναι κάτι αυτό που θα το επιλέγαμε. Δεν είναι θετικό μέτρο. Ούτε και θα δεχόμασταν αυτό που προτείνει η ΝΔ για την κήρυξη της απεργίας» είπε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε, ότι στη διαπραγμάτευση, ειδικά με το ΔΝΤ, υπήρχαν τρεις πυλώνες για τα εργασιακά -οι συλλογικές συμβάσεις, οι απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος- και μόνο η συγκεκριμένη προωθούμενη διάταξη πέρασε τελικά στο νομοσχέδιο.
«Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε και αυτή τη διάταξη. Μπορώ να σας πω ότι είχαμε και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που είχε αποφανθεί ότι δεν χρειάζεται μια τέτοια διάταξη, διότι αφενός είναι ήδη αυστηρή η υφιστάμενη νομοθεσία και αφετέρου, πολλές αποφάσεις κήρυξης απεργίας κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές» είπε και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα πάντως, να δούμε και ποιο είναι το βάρος αυτής της διάταξης. Για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση έχει 100 εργαζόμενους και μπορεί να παρθεί μια απόφαση με παρόντες 50 και με αποτέλεσμα 30-15-5, δεν φαίνεται καταστροφικό. Αυτό που έχει σημασία, είναι να δούμε πώς θα ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα συνδικάτα, να είναι περισσότερο διεκδικητικοί, να έχουν συμμετοχή για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο».
Λιγνίτες
Ταυτόχρονα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στους λιγνίτες και την κριτική που διατυπώνεται για τις προωθούμενες διατάξεις, σημειώνοντας ότι είναι γνωστή εδώ και χρόνια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση. «Άρα, δεν έχει καμία βάση η κριτική ότι η κυβέρνηση θέλει να διώξει τους λιγνίτες, εκτός και αν κάποιος θεωρεί ότι δεν είναι σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Επιδόματα
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο ενιαίο επίδομα παιδιού. «Μας λέει το ΚΚΕ ότι αυτό που κάνουμε είναι η αναδιανομή της φτώχειας. Δεν έχετε δίκιο. Σήμερα είμαι πολύ περήφανος για όσα έχει κάνει η Θεανώ Φωτίου, με συνέπεια να έχουμε, για πρώτη φορά, στρατηγική για το παιδί. Η μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων για το επίδομα παιδιών ή άλλα μέτρα για να ωφεληθούν παιδιά, προήλθαν από την επισκόπηση δαπανών» είπε ο κ. Τσακαλώτος και επισήμανε ότι σήμερα γίνεται μια αναδιάρθρωση που είναι πιο δίκαιη.
«Αναφέρεστε στο δημογραφικό πρόβλημα. Αλλά κατά την άποψή μου, αυτό που θέλουν οι νέες γυναίκες για να κάνουν παιδιά, είναι να έχουν υποστήριξη σε είδος και όχι επιδόματα πρωτίστως» είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει 315 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών, ώστε να κατευθυνθεί σε πολιτικές με επίκεντρο το παιδί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπουργός Άμυνας βρέθηκε στην «καρδιά» της αεροπυρόσβεσης
Υπογράμμισε δε ότι «αυτή ακριβώς η πολιτική είναι δείγμα λαϊκισμού»
Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο MiCA ενισχύει την εποπτεία, τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών
Με αφορμή την απόφαση του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ivan Demerdzhiev
Με αφορμή την κόντρα με τον Μάριο Σαλμά
Την τελική απόφαση καλείται να λάβει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε υπόγεια συνεννόηση μεταξύ του ΚΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας
Στα 5,32 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στο πεντάμηνο
Η υπόθεση αφορά σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση
«Δεν κατάλαβε ποτέ ότι είναι άλλη η ευθύνη του Βουλευτή και άλλη του Προέδρου ενός κόμματος. Κρίμα»
Η τοποθέτηση Σαλμά και η ανάρτηση Γεωργιάδη
Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό, αλλά οι αντιφάσεις και το παρελθόν του δημιουργούν ερωτήματα
«Ήταν τρομοκρατική επίθεση, δεν ήταν κάτι μόνο για εκφοβισμό»
«Δεν μπορώ να υποστηρίξω την περιχαράκωση» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος
Τέσσερις παρεμβάσεις για τα άτομα με αναπηρία και τέσσερις παρεμβάσεις για τη στέγαση θεσμοθετεί ο νέος νόμος του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Εν αναμονή της επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής
Η επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.