- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γέμισε με ελληνική τσιπούρα η Πορτογαλία
Η Ελλάδα κατέχει το 37% της πορτογαλικής αγοράς ιχθυηρών
Η Ελλάδα κατέχει την έβδοµη θέση ως προµηθεύτρια χώρα ιχθυηρών για την Πορτογαλία, ωστόσο είναι ο δεύτερος κυριότερος προμηθευτής για τη νωπή τσιπούρα και το λαβράκι. Αυτό σημειώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λισσαβόνα.
Το 2016 οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ιχθυηρών στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 42,6 εκατ. ευρώ, µε µερίδιο 2% επί του συνόλου των πορτογαλικών εισαγωγών και 22% επί των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία.
Τα ιχθυηρά αποτελούν την κυριότερη κατηγορία των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία. Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως τη νωπή τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας, είδη για τα οποία η Ελλάδα είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος προµηθευτής, κατέχοντας το 37% της πορτογαλικής αγοράς, µε κύριο και µοναδικό σχεδόν ανταγωνιστή την Ισπανία, αν και τελευταία εµφανίζονται σηµαντικές ποσότητες τσιπούρας και λαβρακιού προερχόµενες από την Τουρκία.
Ειδικά όσον αφορά στην τσιπούρα, η Ελλάδα κατέχει ποσοστό (σε αξία) 34% έναντι 49% της Ισπανίας µε συνολική αξία εξαγωγών 21 εκατ. ευρώ.
Οι ελληνικές εξαγωγές λαβρακιού κυµαίνονται σε χαµηλότερα επίπεδα, ήτοι 15 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. ευρώ της Ισπανίας, αλλά µε εξίσου υψηλό ποσοστό διείσδυσης της τάξης του 42% (έναντι 53,4% της Ισπανίας).
Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, «η Πορτογαλία αποτελεί τη χώρα της Ευρώπης µε την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλιευµάτων (57 κιλά το άτοµο/έτος). Είναι ελλειµµατική όσον αφορά τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και εισάγει περί τις 400 χιλ. τόνους αλιευµάτων το χρόνο. Η κατανάλωση προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας είναι διαδεδοµένη στη χώρα και για το λόγο αυτό καταβάλλονται προσπάθειες ανάπτυξης εγχώριας παραγωγής. Η πορτογαλική στρατηγική για την υδατοκαλλιέργεια αποτελεί παράγοντα που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, δεδοµένου ότι η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στους σηµαντικότερους πελάτες αυτών, αλλά και στις χώρες µε την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριού παγκοσµίως. Σήµερα, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες κατέχουν σχεδόν το ήµισυ της πορτογαλικής αγοράς τσιπούρας-λαβρακιού. Ωστόσο, εν όψει ανωτέρω πολιτικής ανάπτυξης υδατοκαλλιέργειας της Πορτογαλίας, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες θα πρέπει να προετοιµασθούν για µεγαλύτερο ανταγωνισµό από τα πορτογαλικά προϊόντα (τσιπούρα και λαβράκι), κυρίως στην αγορά της Πορτογαλίας. Επίσης έντονος εµφανίζεται και ο ανταγωνισµός από προϊόντα ιχθυοπαραγωγής τουρκικής προέλευσης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυρή αύξηση εισροών το 2025 - Εύθραυστη διεθνής εικόνα και ανησυχία για ποιότητα επενδύσεων
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή
Παρέμβαση της Αθήνας για το επεισόδιο με τον στολίσκο και αίτημα αποχώρησης ισραηλινών σκαφών
Αντίδραση Λιβανού στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει βέβαιος για ανατροπή των κατηγοριών
Σφοδρή επίθεση για τη στάση του στη Διάσκεψη των Προέδρων - Κατηγορίες για θεσμική διαστρέβλωση
«Δεν είναι δουλειά εισαγγελέα να στηρίζει κατηγορίες με κοπτοραπτική», αναφέρει σε ανάρτησή της
Σφοδρή αντίδραση εισαγγελέων στο αίτημα παραίτησης - Κλιμάκωση έντασης για τις υποκλοπές
Βασίζεται στο διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Σφοδρή αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - Παρέμβαση προεδρείου
Κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
«Οι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι αντάρτες, έχουν άποψη»
Αυξάνονται οι φόβοι της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στο Ιράν
«Προς όφελος της κοινωνίας», σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε μια εκτενή συνομιλία, ο Χοντορκόφσκι περιγράφει τις ισορροπίες στη Ρωσία, τις επιπτώσεις των κυρώσεων και τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα
Χρηματοδότηση έως 100% για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Χαμηλότερη ανάπτυξη, αυξημένος πληθωρισμός και νέα μέτρα στήριξης στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο
Για υπέρβαση περιθωρίου κέρδους σε προϊόντα - Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Από τον τραμπισμό και την άνοδο της Κίνας έως τον κίνδυνο ενεργειακού σοκ και τη δημοκρατική φθορά, ο Μάρτιν Γουλφ χαρτογραφεί έναν κόσμο αυξημένης αβεβαιότητας
Άλμα στις τιμές της ενέργειας δείχνουν τα στοιχεία Απριλίου
Oι διορισμοί αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 4 έως 6 μήνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.